נציג השיעים - פעילותו של מוסא אל-צדר בלבנון

תקציר העבודה

תוכן העניינים:
מבוא …………………………………………………………………………………………………………………………… 1
פרק א' – מעמדם של השיעים בלבנון ערב הגעתו של מוסא אל-צדר ……………………………………………. 2
טרום לבנון המודרנית …………………………………………………………………………………………… 2
לאחר הקמת לבנון המודרנית ………………………………………………………………………………….. 3
פרק ב' – נציג המקופחים: פעילותו של מוסא אל-צדר בלבנון ……………………………………………………. 5
הגעתו ללבנון וביסוס מעמדו …………………………………………………………………………………… 5
פעילותו כנציג השיעים בלבנון ……………………………………………………………………………….. 6
פרק ג' – תנועת אמל ……………………………………………………………………………………………………….. 8
הקמת התנועה ……………………………………………………………………………………………………. 8
פעילות התנועה וממשיכי דרכו של אל-צדר ………………………………………………………………… 9
סיכום ……………………………………………………………………………………………………………………….. 10
נספח א': השוואת התפלגות האוכלוסייה בין המחוז האוטונומי לבין "לבנון הגדולה" ……………………. 11
ביבליוגרפיה ……………………………………………………………………………………………………………… 12

מבוא
ההיסטוריה של השיעים בלבנון החלה עוד במאה השביעית, מיד לאחר המחלוקות הראשונות באסלאם והתפלגות הזרם השיעי. לאורך ההיסטוריה, חוו השיעים ברחבי העולם המוסלמי לא מעט קשיים בתור קבוצת מיעוט אל מול הזרם הסוני השלט. תקופת השלטון הסוני של האימפריה העות'מאנית תחתיו חיו השיעים רוויות סיפורי התנכלות, הזנחה, איסור על קיום טקסים דתיים ואף רדיפה אלימה על ידי הרוב הסוני כמו גם על ידי השלטון עצמו. אירועים מסוג זה עיצבו את הקהילה השיעית גם במרחב שמוכר לנו כיום בתור לבנון, לאורם בחרה הקהילה אזורי מחייה מבודדים ומרוחקים וחיה חיים סגורים הנשלטים על ידי כוחות מסורתיים חזקים. אלו הרחיקו אותה מהתפתחות וקדמה, כמו גם מהיות חלק פעיל במוסדות השלטון. התעוררותה של העדה השיעית בלבנון החלה עם הופעתו של מוסא אל-צדר בזירה בשנות השישים, והגיעה לאחד משיאיה עם השתלטות המיליציה השיעית אמל על מערב בירות בפברואר 1984.
עבודתי תבחן את השפעת מוסא אל-צדר על התעוררות זו ועל שיפור מעמד השיעים בלבנון, החל מהגעתו אליה בשנת 1959 ועד להשתלטות המיליציה השיעית אמל על מערב בירות בפברואר 1984. באמצעות סקירת תקופה זו והתבוננות באירועים המשמעותיים שקדמו לה, אטען כי הגעתו, פעולותיו והמורשת אותה הותיר היוו גורם מרכזי בהתעוררות העדה ובקידום מעמדה. עם זאת, לא תתמקד העבודה בדמותו המרשימה וביכולותיו המנהיגותיות של אל-צדר, אלו כאמור נושא מרתק בפני עצמו.
הפרק הראשון ישפוך אור על מעמדם של השיעים במרחב לבנון של ימינו לאורך השנים, בדגש על התקופה הסמוכה להופעתו של אל-צדר. הפרק השני יציג את פעילותו הענפה של אל-צדר מרגע הגעתו ללבנון ב-1959, שסימלה את תחילת ההתעוררות השיעית, ועד תחילת שנות ה-70 של המאה העשרים. הפרק השלישי יעסוק בתנועת אמל, מיליציה צבאית אותה הקים אל-צדר בשנת 1974, ואת פעולותיה גם אחר היעלמותו הפתאומית במהלך ביקורו אצל שליט לוב מעמר אל-קד'אפי. אסכם בסקירת השינויים במעמד העדה השיעית לאור הופעתו ופעולותיו של מוסא אל-צדר בלבנון.