בעיית הנציג שכר מנהלים

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2008
מספר מקורות 12

תקציר העבודה

מבוא
נושא בעיית הנציג תגמול המנהלים בחברות זוכה לתשומת לב מתמדת ועולה בדיונים ציבוריים חדשות לבקרים.
התקשורת על גווניה בארץ בפרט ובעולם המערבי בכלל מדווחת ומגלה התעניינות מרובה בנושא הן בשל ההיבטים הכלכליים של התגמול והן בשל הסקרנות הטבעית הקיימת סביב שכרם של הבכירים במשק. מבחינה עניינית תגמול מנהלים, בדרגים הגבוהים ובדרגי הביניים, מהווה נושא חשוב ומורכב כאחד. תגמול נכון חייב להיות אפקטיבי מבחינת מעניק התגמול, כלומר קשור לתוצאות שנתקבלו ולביצועי המנהלים. דרך תגמול שאינה מתבצעת כהלכה עלולה לגרור תופעות לא רצויות מבחינת מעניק התגמול.

מנהלים בכירים בארגונים מושפעים מאוד ולרוב אף נבחרים על ידי בעלי המניות של החברה או הבעלים. אולם, למרות ההשפעה הדרמטית של האחרונים, המנהלים חייבים דין וחשבון גם לבעלי עניין אחרים בהם, ההנהלה, העובדים, הספקים, הלקוחות, והציבור הרחב בכלל.

המנהל הכללי הוא מעין מתווך בין בעלי המניות לבין בעלי העניין ולכן איננו יכול לסור למשמעתם של האחרונים בלבד. ייתכן שזוהי גישה נאיבית בהתייחס לשקול הכוחות הפועל על המנכ"ל , אך זוהי הגישה הנכונה מבחינה עניינית, המנכ"ל צריך להתייחס לתמונת האינטרסים הרחבה גם אם הדבר איננו עולה בקנה אחד עם האינטרסים המידיים של הבעלים. תכנית תגמול ותמרוץ צריכה על כן לקחת בחשבון את נקודת המבט של כל בעלי העניין.

בעבודה זו, אנו מנסים לסקור את נושא התגמול מכל ההיבטים, תוך סקירת ספרות מתוך מחקרים שנעשו ומסקנות שלהם, ומתוך מאמרים שסקרו נושא זה. בחלק האמפירי מנסים לראות האם תוצאות המחקר שנעשה בשנת 1997 (על נתונים 1994) על השתנו , האם המצב בישראל השתפר אחרי כמעט 14 שנים, הורע או לא השתנה.

תוכן עניינים:
מבוא – 3
סקירת ספרות – 4-19
–         Earnings Restatements , Changes in CEO Compensation , and Firm Performance – שכרם של מנהלים בכירים בישראל : תגמול על יכולת לתגמל .
–         תגמול מנהלים כבעיית נציג .
–         המינוי והתגמול של מנהלים בכירים בחברות ובתאגידים הממשלתיים .
–         תגמול נושאי משרה בראי סעיפים 373 ו – 374 לפקודת החברות .
החלק האמפירי – 20-28
סיכום – 29
ביבליוגרפיה -30-31
נספחים – 32-60