תאוריות עכשוויות של צדק כלכלי וחברתי 10960

תקציר העבודה

 

שאלה 1

על פי הגישה הקוסמופולית, משמעו של צדק הינו דאגה לרווחתו של כל אדם באופן בלתי-תלוי למקום הולדתו או מושבו ופיטר סינגר הינו אחד מנציגי ופילוסוף המאמין בגישה זו. לדעת סינגר, על כל פרט בעל יכולות פריוולגיות ותנאים מיוחסים, חלה אחריות אישית וחובה מוסרית לדאוג לפרטים הנחלשים יותר ובעלי יכולות מופחתות. סינגר האמין נחרצות כי ביכולות הקבוצות הפריווילגיות יותר, לצמצם משמעותית…

 

על פי מרתה נוסבאום, העולם רווי אי שוויון ואי צדק בתנאי חיים בסיסיים. ההזדמנויות הבסיסיות של חיי אדם צריכות להיות נגישות לכל ולא מוגבל על פי גזע, מין או מעמד של אותו פרט. עצם העובדה שההזדמנויות שמקבל האדם בחיים, תנאי חייו הבסיסיים (תוחלת חייו, השכלתו, תזונתו, תעסוקתו, טיפול בבריאותו) התלויים בנסיבות חייו, לעיתים רבות טרם היוולדו – לא צודק…

שאלה 2

בדבר החלטתו של שר האוצר לביטול סבסוד המעונות לילדים להורים שאינם עובדים, אשר פוגעת באופן ישיר במגזר החרדי "שתורתו אומנותו", לדעתי צ'ארלס טיילור המחזיק בגישה הרב תרבותית, היה מתנגד לה. טיילור פיתח גישה חדשנית ומאוזנת לרב-תרבותיות המכירה ומוקירה את הזהות האותנטית והייחודית של כל קהילה תוך הדגשת קיומה של מדינה היסטורית משותפת ותוך שמירה על כבוד, ייצוגיות ושיוויון.

בחברה מגוונת ורב תרבויות, בעלת קהילות שונות עם חירות לביטוי ייחודיותיהן, לא תיתכן התאמה מוחלטת בין המטרות של כל האזרחיה בשל השוני וייחוד שבהן – לדוגמת אוכלוסיות…

שאלה 3

  • עברית רב־מגדרית הינה מערכת של אותיות עבריות חדשות, המאפשרות קריאה וכתיבה רב מגדריות. שפה שווה מגדרית זו נוצרה במטרה להנכיח נשים בשפה העברית, וליצור מרחב חדש בשפה למי שמזדהה במגדר א-בינארי.

הטיעונים המרכזיים בעולים מהכתבה בעד אמוץ של שפה שווה מגדרית, הכוללת בפנייתה נשים וגברים כאחד מתייחסים לנקודות הבאות: יצירת מרחב ציבורי מכבד לכל סוגי המגדרים, הכנסה לתודעה….