פורנוגרפיה והסדרה סקס והעיר הגדולה - סמינר

סוג העבודה
מקצוע
שנת הגשה 2004
מספר מילים 6335
מספר מקורות 14

תקציר העבודה

מבוא:
במהלך ההיסטוריה האנושית נחשבה הפורנוגראפיה לתחום אמביוולנטי אצל בני האדם. מצד אחד היא הגדירה את המרקמים החברתיים כמו ביוון העתיקה או בימי הביניים (Pollock, 1988), מאידך בתקופה האחרונה נחשבה לסוג של ניצול ולהפיכתה של האישה לאובייקט מיני בעולם פטריארכאלי (סטרקן, 2000). בעובדה זו אני אפגיש בין הגישות הללו כאשר אטען לכך כי הייצוגים הפורנוגראפיים של האישה דווקא מקדמים אותה וגורמים להיכנס אל תוך השיח החברתי ההגמוני – גברי.  האמור הוא על כך שבין שלל התיאוריות הפמיניסטיות ישנה זו הטוענת כי דווקא ייצוגה של האישה צרך להיראות כמו אישה ואין עליה להתחרות עם הגבר על משאבים כאלו ואחרים. גישה זו הפוסט פמיניסטית (בן שאול,
2 000) טוענת שעל האישה להיות נשית ולהיות מיוצגת על פי מאפייניה. לפיכך אין זה מפליא שבתקופה האחרונה, בה החלה הגישה תופסת יותר מקום בחייהן של נשים החלה גם הסדרה סקס והעיר הגדולה. בסדרה אנו רואים 4 חברות כאשר כל עולמן נסב על מציאת גברים, בילויים ולחיות את חייהן בעיר הגדולה. הסדרה פורצת דרך משום שהיא מציגה עולם אידיאלי נשי וכי יש בה המון ייצוגים פורנוגראפיים של האישה. יחד עם זאת ייצוגים אלו עוזרים להבנות את דמותה של האישה כדמות חזקה וככזו שלא נענית למרות הגברית. אלמנטים אלו של הצגתה של האישה ערומה, בתנוחות מגרות ועוד, פעם נועדו להדירה מן הספירה החברתית ולהציגה כסוג של סוטה וכאחר (דה בובאר,
2 001). אלמנטים אלו משמשים היום דווקא להציגה כאישה חזקה וסובייקט שנענה לצרכיו המיניים ובורר את המין האחר, מש כפי שהתרגלנו לראות עם המין השני.
טענתי העיקרית בעבודה היא שכיום האישה החדשה מגדירה את עצמה דרך אלמנטים פורנוגראפיים, היא יוצאת את גבולות ביתה ומוצגת כאישה מצליחה שחלק מכך הוא המיניות שלה. אלמנטים אלו שפעם נועדו להדירה מן המרחב הציבורי ולבסס את האידיאל הגברי מתהפכים בסדרה.  לפיכך אני אטען כי הסדרה סקס והעיר הגדולה מציגה את כל האמור לעיל. אלמנט חשוב שיהיה עלי לקחת בחשבון הוא חיבור הקורפוס אל העבר ואל התבססות הפורנוגראפיה והשימושים שלה בעבר, למען אוכל להציג נאמנה את שימושיה בהווה ואת המהפך האבולוציוני שמשתקף בסדרה האמורה. לפיכך שאלת מחקרי הינה: "באילו אמצעים גלויים וסמויים מוצגת האישה ומה משתמע מכך"?
כאמור הדיון שינחה אותי בעבודה זו הוא הדיון בפורנוגראפיה ושימושיה בעבר ובהווה. יחד עם זאת לא אוכל להתעלם מן הגישה פוסט פמיניסטית וגישות פמיניסטיות אחרות להצגתן של נשים, זאת לצורך הצגתה של התמונה השלמה. כמו כן אתן דגש לייצוגים שנראים ברמת סב הטקסט של החומר משום שכך יש לפענח יצירות אומנות וטקסטים תקשורתיים (בן שאול, 2000) ולא על פני השטח בלבד.
לעבודה זו שלושה חלקים עיקריים: בחלק הראשון אציג סקירה ספרותית ואניח את התשתית לניתוח התוכני שיגיע בחלקה השני של העבודה. בחלקה השלישי של העבודה אציג את הסיכום ואערוך דיון ומסקנות.