סיכום קורס - התנהגות ארגונית

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2005
מספר מילים 13238

תקציר העבודה

מבוא להתנהגות ארגונית מהי ההתנהגות הארגונית ובמה היא עוסקת?  התחום עוסק בהתנהגות של היחיד ושל קבוצות בארגון. כיצד ההתנהגות של העובדים בארגון משפיעה על ההצלחה של הארגון. מה מאפיין ומנבא התנהגות זו בארגון?
ארגונים פורמאליים מתמודדים עם הבעיה של: איך להשיג בצורה האפקטיבית ביותר את המטרות לשמן קיימים ארגונים אלה(המטרות הארגוניות). מול האתגר הזה עומד הדרג הניהולי הארגונים, שהוא הדרג אשר אמור להשיג את המטרות הללו דרך האנשים בארגון. תחום ההתנהגות הארגונית בוחן משתנים מסוימים, שמקובל שיש להם חשיבות רבה לגבי השגת המטרות הארגוניות, ומידת האפקטיביות שבהשגתן. חוקרים מנסים לבחון בצורה שיטתית משתנים והשערות על האופן שבו ניתן לארגן אנשים בארגון ולהפעילם בצורה אפקטיבית במשתנים אלו נעסוק.
התנהגות – דרך פעולה שבאה כתגובה לגירוי חיצוני / מציאות כפי  שהוא נתפס בעיני המתנהג ארגון –  מערכת* הכוללת שני אנשים או יותר המשתפים פעולה, בעלת מטרה משותפת – הפקת מוצרים או שירותים באמצעות פעולות מתואמות ומבוקרות.
*מערכת-  אוסף של שני פריטים או יותר המקיימים ביניהם יחסי גומלין* שהופכים אותם לשלמות – דבר שלם מהות המערכת שונה ממהותו של כל פריט בנפרד.
* יחסי גומלין- קיימת תלות הדדית בין תת המערכות שמרכיבות את המערכת, הפריטים חייבים לפעול ביחד על מנת שהמערכת תפעל כמו שצריך. נהוג להבחין בין שתי מערכות – מערכת פתוחה ומערכת סגורה *מערכת סגורה – מקיימת את עצמה, יש  לה את כל האנרגיה/משאבים על מנת להתקיים ולכן אינה תלויה בסביבה, אינה מושפעת מהסביבה ואינה צריכה להתאים את עצמה לסביבה, כל מה שמייצרת הוא לעצמה.
*מערכת פתוחה – צריכה לקבל אנרגיה ומשאבים מהסביבה על מנת להתקיים, מערכת זו תלויה בסביבה, מושפעת מהסביבה וצריכה להתאים את עצמה לסביבה על מנת להתקיים. לדוגמא: גוף האדם ארגון הוא מערכת פתוחה:                                ייבוא מהסביבה ß תשומות ß תהליכי התמרה ß תפוקות ß ייצוא לסביבה                                                                                                      משוב תשומות – כל המשאבים שהארגון צריך על מנת לייצר או לתת את השירות: חומרי גלם, ידע, כ"א תפוקות – המוצר או השירות שהארגון מוציא ומאפשר לו לרכוש תשומות חדשות משוב – צורה של מידע שמתקבל מהסביבה בהתייחס לתפקוד המערכת: סקר לקוחות, מתחרים.
תהליכי התמרה- כל הטכנולוגיות והתהליכים שבהם עושים שימוש על מנת להפוך את התשומות לתפוקות (תהליכי ייצור, הכשרה והדרכות- עיבוד ההון האנושי)  התמרה- שיפור הארגון ולא רק שינוי בארגון (המרה) ניתן להסתכל על הארגון ב –
2 רמות:
1.       הארגון הפועל – המוקדי : עובדים + הנהלה
2 .       הארגון הכולל: כל הגורמים שנמצאים בקשר עם הארגון כגון: בעלים, צרכנים, גורמים ציבוריים, איגודים מקצועיים, ספקים וכו'.
האם הארגון מתנהג?  לא הארגון מתנהג אלא העובדים בתוך הארגון מתנהגים.
התנהגות ארגונית : תחום מחקר אשר חוקר את ההשפעה שיש ליחידים לקבוצות ולמבנים על ההתנהגות בתוך ארגונים, במטרה ליישם את הידע הזה לשיפור האפקטיביות הארגונית.                                                               (Robbins
2 001)         3 רמות ניתוח:
·          פרט (אדם) – צרכים, תכונות, מוטיבציה, רצון, תפיסה ß כל אלו משפיעים על האדם ·          קבוצה –  הפרט משובץ באיזושהי קבוצת עבודה (מחלקה) ומושפע ממנה ·          ארגון – אוסף של קבוצות. גם מבנה ודפוסי התנהגות של הארגון משפיעים על קבוצות ופריטים.
התנהגות ארגונית מיקרו מתמקדת באדם, בפרט הבודד, בקבוצות ובצוותים- הפרט הוא יח' הניתוח המרכזי התנהגות ארגונית מאקרו מתמקדת בארגון ובסביבה מתוך ההגדרה: במטרה ליישם את הידע…
תיאוריה ארגונית – מתארת תופעות, קשר בין משתנים, מסבירה את המנגנון, את התהליך דוגמא: צפיות המנהל מהעובדים ß התנהגות המנהל כלפי העובד ß תפיסת העובד את עצמו ß התנהגות העובד לתיאוריה יש ערך ניבוי חזק  אם-אז-
תיאוריה ניהולית – תיאוריה שאומרת מה לעשות, נותנת כלים יישומיים כיצד להשפיע ומה לעשות.
בנוסף לאם…אז… יש גם לכן תעשה: 1.  2. 
3 .  מתוך ההגדרה: לשיפור האפקטיביות הארגונית…
אפקטיביות- מתייחסת להשגת מטרות, אם יש לך מטרה מסוימת והשגת אותה – אתה אפקטיבי אפקטיביות ארגונית – המידה שבה הארגון מגשים את המטרות שהציב לעצמו.  עשיית הדברים הנכונים יעילות – מתייחסת ליחס בין התשומות לתפוקות , לייצר מוצר בפחות משאבים – יותר יעיל יעילות ארגונית –  כמות המשאבים בהם עושים שימוש לייצור יח' מוצר אחת.   עשיית הדברים נכון פרודוקטיביות –  להיות גם אפקטיבי וגם יעיל.                                                     התפתחות החשיבה הניהולית שנת 1886 – מזוהה כשנה שבה הבינו שהניהול עומד בפני עצמו והוא דורש ידע. בשנה זו יצא לאור ספר שנקרא Management, קמו חברות גדולות (קוקה קולה) הניהול הבירוקרטי והמדעי התפתחו על רקע של התפתחות תעשייתית, כלכלית, יש עלייה בביקוש למוצרים, מעבר לייצור המוני, ישנן התפתחויות טכנולוגיות.  אי אפשר לנהל עסקים גדולים כמו עסקים קטנים/משפחתיים  ולכן יש צורך בשיטות ניהול שיתנו מענה לביקוש ההולך וגדל ביעילות (השגת המטרה במינימום משאבים) —