ירושלים בתקופת סולימאן המפואר

תקציר העבודה

תקציר עבודה לאורך אלפי שנות קיומה ידעה העיר ירושלים עליות ומורדות. עמים, מלכים, מצביאים וסולטאנים רבים השאירו את חותמם במראה פני העיר.
בימי שלטונו של סולימאן המפואר (1520-1566) ניכרו בעיר שינויים מרחיקי לכת אשר באו לידי ביטוי במפעלי בנייה גדולים וללא כל ספק בראשית המאה ה16 הגיעה ירושלים לאחת מנקודות השיא מבחינה תרבותית, רוחנית כלכלית  וארכיטקטונית. עבודה זו תבדוק את השינויים שחלו בירושלים בתקופת שלטונו של סולטאן סולימאן ותענה על השאלה, מה היו מניעיו של סולימאן המפואר בבניית הפרויקטים הנדונים בירושלים, וכיצד השפיעו מפעליו אלו על אופייה של העיר ורווחת התושבים. על אופי התקופה, מבני ירושלים ומצבה ניתן ללמוד מכתביהם של "נוסעים" רבים אשר ביקרו בארץ בשנים אלו והעלו את זיכרונותיהם על הכתב. תיאורי נוסעים בתקופות השונות משמשים כלי עזר לבחינת השינויים שחלו בירושלים ולכן אביא בעבודה מתיאוריהם של הנוסעים ואנסה לדלות מהם פרטים על העיר.
 על מנת להבין את השפעתו הדרמטית של סולטאן סולימאן על ירושלים, יש לחזור מעט אחורה לערב הכיבוש העות'מאני, עת שלטו הממלוכים בארץ, ולבדוק את מצבה של ירושלים באותה תקופה.
ירושלים הממלוכית קיבלה מעמד של נפה (ולאיה) והייתה כפופה לנציב דמשק, הדבר בא לידי ביטוי בהפניית משאבים מצומצמת אל העיר. מעמדה של העיר היה שולי, דרכי הדואר הממלכתיות לא עברו דרכה, אנשים שסר חינם בעיני השלטון הוגלו לשם וחומתה הייתה הרוסה מתחילת המאה ה13. חשיבותה של ירושלים מבחינה הדתית עדיין הייתה גדולה אך מבחינה מונומנטאלית הדבר בא לידי ביטוי בבניית מדרסות ומוסדות לימוד אחרים.
ההיסטוריוגרפיה של התקופה הממלוכית ענפה ורחבה, אך אינה מלמדת אותנו על ירושלים מאחר ועיקרה מתמקד במרכז השלטוני, דהיינו: קהיר. מתוך הכאוס ששרר בארץ ישראל ומתוך העובדה שהדרכים והערים – בהם ירושלים – היו נתונים למעשי שוד והרס ניתן להבין את אחת הסיבות לדחיפות שחש סולימאן לשיפור המצב. בראש ובראשונה היה צורך להגן על העיר מפני הכנופיות הרצחניות, ולשם כך נבנתה מחדש החומה סביב לעיר לאחר שעמדה חשופה כשלוש מאות שנה. בנוסף לבנייה המפורסמת של החומה אשר תידון בעבודה זו, אדון במפעלים הציבוריים הגדולים ובהם שיקום מערכת אספקת המים לירושלים. שנות שלטונו של סולימאן המפואר (1515-1566) נחשבות לתור הזהב של האימפריה העות'מאנית. לא לחינם, היה זה סולימאן שקיבל את התואר "המפואר" מבין כל הסולטאנים. ההערכה הרבה שרחשו לו בעולם כולו נובעת בין היתר מאותם מפעלי פיתוח רבים אשר תרמו לרווחת האוכלוסייה, בטחונה, וכלכלתה של ירושלים.
תוכן מבוא –3
ירושלים בראי נוסעים 5
סולימאן המפואר -..9
חומת ירושלים ושעריה –…13
מפעלים ציבוריים בחסות הממשל העות'מאני בירושלים –..16
סיכום -..19
ביבליוגרפיה 23