בדיקה אקונומטרית של תחזית רווחיות של בנק לאומי בשנים 1997-2004

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 2192
מספר מקורות 6

תקציר העבודה

סקירה כללית מערכת בנקאות בישראל מורכבת מבנקים מסחריים, בנקים למשכנתאות ומוסדות פיננסיים אחרים. בנקים מסחריים מהווים את הציר המרכזי של מערכת פיננסים בישראל. בשל "בנקאות אוניברסאלית" פעילותם של בנקים מסחריים הנה רב היקפית: בנוסף לפעילותם כמתווכים פיננסים בשוק כספים, הם גם פועלים בתחומי הסחר ומתן שירות במטבע חוץ, בייעוץ  ובמסחר בניירות ערך, בניהול ושיווק קופות גמל (עד ליישום ועדת בכר שאמורה להוציא קופות גמל ממערכת בנקאית), קרנות נאמנות ותוכניות חיסכון. יתר-על-כן, בנקים מסחריים מחזיקים במוסדות כספיים אחרים:
 חברות להשקעה וחברות ביטוח. בשל היקף פעילות הרחבה בשוק ההון ובשל הבלעדיות בניהול חשבונות עובר ושב וגם תמיכה של בנק מרכזי בנקים בישראל נהנים מרווחים לא קטנים.( "בורסה לניירות ערך ושוק ההון בישראל",מאת שלפר דורון,שנת הוצאה 1998) חמשת בנקים גדולים שפועלים בישראל הם: הפועלים, לאומי, דיסקונט, בינלאומי הראשון ומזרחי. השני בגודלו בארץ זהו בנק לאומי אשר פתח סניפיו הראשון ב1903 ביפו. הבנק התפתח בזהירות ובבטחה, הקים בארץ ישראל מערכת מסועפת של אגודות אשראי לחקלאות, ומילא תפקיד רב משקל בביסוס התעשייה והבניה במדינה. בהתחלה הבנק היה רשום בלונדון, בגלל שהמדינה הייתה תחת מנדט הבריטי ורק בשנת 1950 הוקמה בארץ בתל-אביב  חברה בשם "בנק לאומי ישראל". כיום קיימים סניפים של בנק כמעט בכל הערים בישראל למעט אולי ישובים קטנים, וגם בנק לאומי פתח סניפיו ברחבי העולם, כגון:
ארצות הברית, שוויץ, אנגליה, לוקסמבורג.(לקוח מתאר בנק לאומי,קישור מס' 4) הרווחים הגדולים של בנקים נובעים בעיקר מהאשראי שהם נותנים לציבור ולממשלה, עמלות שגובים מציבור הלקוחות של הבנק על פעילות שמבצעים עבורם וגם מפעילות בשוק ההון.
בתחילת שנת
2 000 ובשנים 2002-2003 הבנקים דיווחו על תוצאות גרועות שלפיהם התירוץ לזה הוא המיתון קשה באותם שנים, שנבעה ממצב ביטחוני במדינה. הרבה מהלווים לא החזירו את חובתם לבנק, הרבה מהענפים היו נחשבים למסוכנים, כמו ענף הבניה(הקבלנים פשטו רגל ולא החזירו את ההלוואות שבנק נתן להם) והבנק נאלץ להפריש כספים לחובות אבודים.הכלכלנים אמרו שמנהלי של הבנקים הם אלו שאחראים על הפסדים, כי הרי הם יודעים על מצב הכלכלי קשה במשק, אך עדיין נותנים הלוואות לאנשים שלא מסוגלים להחזירם. למעשה הבנקים ממשיכים להרוויח מפעילות שוטפת שלהם, אבל רווחים אלו נשחקים בגלל הפרשות ענקיות לחובות מסופקים וחובות אבודים.(לקוח מאתר "תפוס" , קישור מס' 6) לסיכום:
"בנק לאומי לישראל" זוהי חברה חזקה וטובה בתחום בנקאות בישראל. בזמן האחרון המדינה מנסה להפריט את הבנק ולמקור את חלקה. אפילו בתקופות מיתון כבד הבנק מסוגל לייצר רווחים גדולים מאוד. הסיכון העיקרי לאלו שרוצים להשקיע ולקנות את הבנק הוא קריסת כל מערכת פיננסית בישראל. תרחיש זה יהיה אסון כבד למדינה והוא מאוד לא סביר.
אנו בעבודתנו מנסים לבדוק איך משפיעים מרכיבים שונים הנובעים מפעילות שוטפת של הבנק (אשראי לציבור ועמלות תפעוליות) וממצב במשק (ריבית במשק ואינפלציה) על רווח הנקי של בנק לאומי וניתן תחזית לשנים הבאות.