עילות לביטול פסק בוררות

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 5938
מספר מקורות 36

תקציר העבודה

מהי בוררות?
המסגרת של בירור סכסוכים באמצעות מוסד הבוררות נקבעה בחוק הבוררות, תשכ"ח – 1968
 (להלן –חוק הבוררות).החוק מינה מפורשת את הדרכים למינוי בורר או בוררים, דרכי בירור ההליך וההכרעה.
תכליתו של חוק הבוררות לפקח על ההליך ועל יישום עקרונות השיטה,על זכויות היסוד ולמתן שירותים נלווים שבהמ"ש רוצה להעניק למוסד הזה על מנת לעודד השימוש בו לפתרון סכסוכים. הליך הבוררות סודי, אינטימי לא פומבי. בד"כ אין בו סדרי דין, סדרי ראיות.
הבוררות היא הליך שיפוטי לכל דבר ועניין, אלא שמדובר בהליך פרטי שבו הצדדים בוחרים את מי שיכריע ביניהם, להבדיל מהליך שיפוטי רגיל בו ממונה שופט על ידי בית המשפט. בהליך של בוררות, מהרגע בו בוחרים הצדדים בבורר מוסכם או שממונה בורר על ידי בית המשפט, הם כפופים להחלטתו והיא מחייבת, באופן דומה לחיוב הנובע מפסק דין. יחד עם זאת, להבדיל מפסק דין, על פסק בוררות אין זכות ערעור והדרך היחידה לתקוף פסק בוררות הינה הגשת תביעה לביטולו. הצדדים כאמור יכולים להסכים ביניהם על בורר.היה וקיים הסכם בוררות אך טרם נתמנה בורר, רשאי בית המשפט, על פי בקשת אחד הצדדים או שניהם, למנות את הבורר.  צד להליך יכול לפנות לבית המשפט בבקשה לעיכוב ההליכים בתובענה לסיום הליך הבוררות, או להפסקתו מסיבה זו או אחרת. בית המשפט רשאי, על פי בקשת בעל-דין, לאשר פסק בוררות; אושר פסק הבוררות – דינו כדין פסק דין, לכל דבר ועניין, פרט לערעור.
אחדים מענייני המעמד האישי נמנים על אותם עניינים שהפסיקה בהם אינה נוגעת רק לצדדים בלבד, אלא היא קובעת סטאטוס, שתוקפו יפה כלפי כולי עלמא.על כן אין ברשות הצדדים למסור שאלות הנוגעות לעניינים מסוג זה להכרעת הבורר.מסיבה זו אין בני זוג למשל מוסמכים להסכים על מסירת סכסוך ביניהם לבורר, תוך הסמכתו להחליט על גירושיהם.עניין זה מסור לסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני.
כך למשל גם עניין של קביעת אבהות היא עניין IN REM ולכן אין למוסרה לבוררות. מדובר בקביעה אשר יוצרת מעמד של פלוני כבנו של אלמוני ועל כן היא משמעותית כלפי כל הציבור ובעניין זה זכותה של המדינה לומר את דברה בפני הערכאה השיפוטית. בשל העובדה שהבוררות עשויה לפגוע בזכויות, ישנן טעמים לשמור על מספר נושאים כך שידונו אך ורק בבהמ"ש. אין תוקף להסכם בוררות בעניין שאיננו יכול לשמש להסכם בין הצדדים. למשל, הסכם שעובר על חוק ההגבלים העסקיים . כל חוק שהוא חוק קוגנטי שלא ניתן להתנות עליו משום שהוא נועד להגן על ציבור מסוים לא יהיה נושא להסכם ולכן לא יהיה נתון לבוררות.
ישנם גם סעיפים בחוק החוזים  שעוסקים בהתקשרות שאיננה חוקית ועל כן איננה תקפה.למשל חוזה פסול – חוזה שכריתתו בלתי חוקית, בלתי מוסרית או סותרים את תקנת הציבור. עם זאת, כאמור, אין מניעה שעניינים אחרים יימסרו להכרעת הבורר: כך למשל – חלוקת רכוש, מזונות אישה וילדים. באשר להחזקת ילדים וראייתם, הגישה הכללית  השוררת כי אין בורר יכול להכריע בסוגייה מכיוון שבית המשפט צריך להכריע בכך בהסתמך על עיקרון "טובת הילד" וזאת בהתעלם מכל הסכם אחר בין הצדדים.