סחר בנשים ופשע מאורגן

מקצוע
מילות מפתח , ,
ציון 88
שנת הגשה 2008
מספר מילים 8821
מספר מקורות 27

תקציר העבודה

מבוא
בשלהי המאה העשרים הלך והתברר כי הסחר בבני אדם אינו נחלת העבר וכי הוא מצוי במגמת עליה. תהליכים שונים כמו קריסת ברית המועצות, תהליכי גלובליזציה והתרחבותן של רשתות פשע, חברו יחד ויצרו תעשיה משגשגת של סחר בבני אדם למטרות שונות, ובהן סחר בנשים למטרת עיסוק בזנות (לבנקון,נ 2007) סחר בבני אדם בעולם, כמו גם בישראל, נמצא במגמת עליה מתמדת. קורבנותיו העיקריים הם מגזרים חלשים: תושבי מדינות עניות, מיעוטים, ילדים ונשים.
סחר בנשים למטרות ניצול מיני הינה תופעה כלל עולמית המגלגלת מיליוני דולרים בשוק האפור.
הסחר בנשים בעולם הפך למעין סחר עבדים בצורה המודרנית של המאה ה-20. סחר הנשים הגלובלי הפך את אותן נשים למעין רכוש אישי לשם סיפוק שירותי מין. רוב הרווח מסחר נשים מתרכז בידי אותם "סוחרים"- סרסורים, המפתים נשים (צעירות ובוגרות יותר) ע"י הבטחות שווא של הגשמת חלומותיהן של הנשים לשיפור רמת חייהן. פעילות זו של רשת סוחרי הנשים מהווה סכנה בכמה תחומים: לנשים עצמן ההופכות לשפחות מין, לכלכלה שאינה מרוויחה מסחר זה, לסביבה הקרובה – מבחינה חברתית, כלכלית, חינוכית ואיכות החיים.
הסחר בנשים מבוסס על "אספקה עפ"י דרישה" של ארגונים במדינות שונות. מדינות בהן תעשיית המין היא רחבה נוצר ביקוש גדול לארצות ה"מייצאות", בהן גיוס נשים לצורכי מין הם קלים בגלל מצבים שונים: עוני, רצון לברוח מדיכוי מדיני, רצון לשיפור איכות חיים וכד'. לא תמיד אותן נשים מודעות לעיסוק אליו הן נשלחות. כאשר הן מגיעות לארצות ה"ביקוש" אין להן דרך חזרה והן נאלצות (באיומים והפחדות) לשמש את תעשיית המין.
הסחר בנשים במתכונתו הנוכחית מתקיים בישראל מראשית שנות ה – 90 של המאה ה-20. הסיבות שהביאו לפריחתו קשורות לתהליכים גלובליים ומקומיים כאחד וכמתבקש מן המונח סחר, להתפתחות מגמות של היצע וביקוש (וועדת החקירה הפרלמנטארית למאבק בסחר בנשים, 2005).
העבודה תבחן את הגדרת הסחר בנשים והגדרת הפשע המאורגן  על כלל מרכיביה ומאפייניה החל מהמבנה ההיררכי וכלה בהיקף התופעה .
נסביר את הקשר בניהם, וננסה לספק מידע מקיף וממצה על הגורמים להיווצרות התופעה בדגש על מדינתנו הקטנה אשר הנתונים על עליה בסחר בנשים ובפשע המאורגן אינם מעודדים כלל וכלל. הסחר בנשים בישראל משגשג בשל הביקוש העצום, העומד על פי הערכות על כמיליון ביקושים בחודש בבתי בושת ובנוסף, יחסם האדיש של רשויות האכיפה ושל הציבור כלפי התופעה מעיד שקניית מין זוכה ללגיטימציה גבוהה בחברה הישראלית, על כל זאת נפרט בגוף העבודה.