הקשר בין שכר מנכ"ל לביצועי החברה, תוך הבחנה בין מנכ"ל בעלים לשכיר

תקציר העבודה

בחינת הגורמים המשפיעים על שכרם של מנכ"לים במסגרת מודל תיאורטי, תוך בחינת השפעת ביצועי החברה על שכרו של המנכ"ל וההבחנה בין מנכ"ל שכיר למנכ"ל בעלים.
בשנים האחרונות גוברת הביקורת הציבורית על שכרם הגבוה של המנהלים הבכירים בחברות הציבוריות בישראל. הביקורת מתייחסת הן לרמת השכר הגבוהה, והן לרגישות הנמוכה שבין שכר המנהל לבין הביצועיים של החברות, הבאים לידי ביטוי בדוחות הכספיים ובביצועי המניות בבורסה לניירות ערך.
כנגד, התומכים בשכר הנוכחי של המנהלים טוענים כי שכר המנהלים נקבע על ידי השוק הפרטי, כי עליה בשכר משקפת פיצוי בעד מספר מוגבל של מנהלים מוכשרים ובעלי ניסיון וכי חוזה שכר, אפילו העשיר ביותר – מהווה מציאה בהשוואה למיליארדים שמתווספים לכיסם של בעלי המניות על ידי המנכ"לים .
מחקרים רבים חקרו את נושא רגישות שכרם של מנכ"לים לביצועי החברה.
בנדר (2007) והנרי (2005) חקרו את הסיבות לעליה משמעותית בשכרם של המנכ"לים על ידי עריכת ראיונות עם חברים בוועדה לקביעת תשלום למנהלים. שמואל כהן ובני לאוטרבך (2006) חקרו את יחסי הגומלין בין גובה שכר המנכ"ל, רגישות שכרו לביצועים, מאפייני החברה ומבנה הבעלות והשליטה בחברה.
בעבודה זו אני מציגה את הגורמים המשפיעים על שכרם של מנכ"לים במסגרת מודל תיאורטי, וכן בוחנת אמפירית האם שכרו של מנכ"ל רגיש לביצועי החברה תוך הבחנה בין מנכ"ל שכיר למנכ"ל בעלים. המדגם כולל 49 חברות ישראליות שנסחרו בבורסה בישראל תחת מדד תל-אביב 100 בשנים  2005 עד 2007.
תוצאות המחקר מצביעות על מספר תוצאות מעניינות. ראשית נמצא כי שכר המנכ"ל רגיש בעיקר וברמת מובהקות גבוהה לגודל החברה, לרווח הנקי של החברה ולשווי שוק שלה. שנית, נמצא כי שכרו של מנכ"ל אינו רגיש לביצועים חשבונאים של החברה כגון תשואה על הון עצמי, מנוף פיננסי ושער המניה. שלישית נמצא כי שכרו של מנכ"ל בעלים הינו בעל קשר שלילי מובהק לאחוז בעלי עניין בחברה.  בנוסף, התמקדתי בשאלה כיצד מבנה השליטה של החברה משפיע על גובה שכר המנכ"ל? נמצא כי שכרו של מנכ"ל בעלים גבוה משכרו של מנכ"ל שכיר, אם כי באופן לא מובהק.
העבודה מאורגנת כלהלן: על שכר המנכ"ל פרק 2 בוחן את הגישות התיאורטיות המסבירות את השכר הגבוה של המנכ"ל, את השפעת חוקי "סארביינס אוקסלי" ואת הקשר שבין שכרו של המנכ"ל למבנה הבעלות והביצועים של החברה. פרק 3 מציג את החקיקה לפיה חברות חושפות מידע על שכר המנכ"ל בדוחות הכספיים של החברות. בפרק 4 מוצגת סקירה אמפירית בה מתואר המדגם, ההשערות והתוצאות האמפיריות.
תאריך הגשה : 9.9.2008
תוכן העניינים:

2 מבוא
1 .
3
סקירת ספרות
2 .
3
    2.1 גישות תיאורטיות              5
    2.2 השפעת חוקי "סארביינס אוקסלי" (SOX) על שכר המנכ"ל
6     2.3 הקשר בין שכר מנכ"ל למבנה הבעלות 7
    2.4 רגישות השכר לביצועים 7
         2.4.1 השפעת ביצועים חשבונאיים על שכר המנכ"ל 9
         2.4.2 השפעת גודל החברה על שכר המנכ"ל 9
         2.4.3 השפעת רמת הפיקוח על החברה על שכר המנכ"ל
1 0          2.4.4 מאפיינים אישיים של מנכ"ל
1 1
         2.4.5 מחקרים שונים
1 3
חקיקה
3 .
14
סקירה אמפירית
4 .
14
    4.1 שאלת המחקר
1 4
    4.2 השערות המחקר
1 4
    4.3 מתודולוגיה
1 6
    4.4 תוצאות
1 9
דיון ומסקנות 5.
21
ביבליוגרפיה
6 .
23
נספחים 7.