שוק ההון

מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2009
מספר מילים 8486
מספר מקורות 5

תקציר העבודה

        נושא:  שוק ההון      ת ו כ ן    ה ע י נ י י נ י ם
1 .      מבוא…………………………………………………………………………………עמ' 1

2 .      שוק ההון: הגדרה ומבנה………………………………………………………עמ' 2
א.    בורסה מהי?……………………………………………………………עמ'
2 ב.     כיצד נרשמת חברה לבורסה?………………………………………עמ'
2 ג.       כיצד בוחנים כדאיות הנפקה?……………………………………..עמ'
3 ד.     מהי הנפקה פרטית?………………………………………………….עמ'
4 ה.    מה כולל תשקיף?……………………………………………………..עמ'
4
3 .      בניית תיק השקעות  – שיקולים ודרכי פעולה………………………………עמ' 5

4 .      מניות  – מניות הנהלה, מניות בכורה ומניות זהב…………………………עמ' 10  5. אג"ח ממשלתיות  – אג"ח צמודות מדד.……………………………………עמ'
1 2
       אג"ח צמודות דולר, ואג"ח שקליות.
6. ניירות ערך המירים, אג"ח להמרה, אופציות למניות……………………עמ' 14
 7. אופציות חוזים עתידיים: אופציות מעו"ף ומדדים שונים……………..עמ' 19
 8. סיכום………………………………………………………………………………..עמ' 20  9. ביבליוגרפיה………………………………………………………………………..עמ' 21
שוק ההון – תקציר מטרתו של קורס זה הוא להבהיר את המושגים העיקריים של שוק ההון בכלל ושוק ניירות הערך בפרט. בעבודתי זו אתייחס לכל סוגי ניירות הערך הנפוצות בבורסה הישראלית. מניות אופציות ואגרות חוב.
אבהיר את שיטות המסחר המקובלות בבורסה הישראלית ובבורסת ה"וול-סטריט" (NYSE) ארה"ב, בהם נקבעים מחירי ניירות הערך.
העבודה תעסוק בנושאים הבאים:
1.       שוק ההון: הגדרה ומבנה. ואתייחס לשאלות: מהי בורסה? כיצד נרשמת חברה לבורסה? כיצד בוחנים כדאיות של הנפקה? מהי הנפקה פרטית? ומה כולל תשקיף?
2.       בניית תיק השקעות  –  שיקולים ודרכי פעולה.
3.       מניות – מניות הנהלה, מניות בכורה, מניות זהב.
4.       אגרות חוב ממשלתיות – אג"ח צמודות מדד, אג"ח צמודות דולר, אג"ח שקליות.
5.       ניירות ערך המירים : אג"ח להמרה, אופציות למניות (WARRENTS).
6.       אופציות וחוזים עתידיים: אופציות מעו"ף ועל מדדים שונים בעולם.
בעבודתי זו במסגרת הקורס "שוק ההון" אני אתייחס לנושאי הקורס, כך שיהיו לי מושגים בסיסים בכל הקשור לבורסה בישראל ולאופן ניהולה. מסתבר כי קנייה ומכירה של ני"ע בבורסה, רשאי לבצע רק מי שהוא חבר בורסה, כלומר, בישראל  – כל מי שמעונין לבצע עסקאות בני"ע, צריך לעשות זאת באמצעות סוחר מורשה שהוא חבר בורסה. לחברי הבורסה יש נציגים היושבים באולם, ונציגים אלה נקראים מבצעים או ברוקרים.
ניהול המסחר בשיטת המשתנים מתבצע ע"י כרוז,שהוא עובד של הבורסה. לידו יושב עוזר המקיש את נתוני המסחר ישירות למחשב (הצעות קנייה ומכירה; כמויות ומחירים). המסחר במניות הכר"מ ובאג"ח מנוהל כולו באמצעות המחשב. סדר המסחר קבוע וידוע מראש לכל המשתתפים. המסחר מתנהל במספר שיטות ובכמה אולמות בו-זמנית. אך החל מקיץ 97' מפעילה הבורסה שיטת מסחר חדשה, הנקראת רצף. ניירות הערך שמותר לסחור בהם הם אלה שרשומים למסחר או שהבורסה התירה לסחור בהם. זוהי רשימה ידועה מראש לכל הסוחרים.
לגבי ניירות הערך הנסחרות בבורסה, אומר כי ני"ע הם תעודות המונפקות בדרך-כלל ע"י חברה, אגודה שיתופית או תאגיד אחר (לרבות הממשלה), שהורשו לכך על פי חוק, ואשר מקנות לבעליהן זכויות מסוימות בתאגיד האמור (בכפוף לתקנות ההתאגדות), זכויות המשתנות בהתאם לסוג נייר הערך. בין היתר אתייחס בעבודה זו לסוגי אג"ח וסוגי המניות, מהותן ומשמעותן. תהליך ההשקעה בניירות ערך הינו תהליך מורכב הכולל מספר רב של אלמנטים הנוגעים לנושא ההשקעה, לעוסקים בייעוץ לה ולמבצעיה, למתרחש בשוק ניירות הערך ולצפוי בו בעתיד, לאופן ההשקעה וכן לגורמים נוספים אחרים הכרוכים בה.
 לכן המשקיע, גם אם אינו חבר בורסה והחליט להשקיע בני"ע ע"י ברוקר, צריך לדעת ולהתמצא בכל הקשור לני"ע ומסחר בבורסה. לשם כך טוב יעשה אם יסקור את מקורות האינפורמציה העומדים לרשות המשקיע בני"ע, ייעזר בייעוץ בהשקעות ובסוחרים לני"ע וילמד את סוגי ההוראות לקניה ולמכירה של ני"ע ואת שיעורי העמלות על קנייה ומכירה, כך יהיה לו מושג על אופן ההשקעה בני"ע הלכה למעשה.