סמלים חזותיים ציוניים בתרבות הישראלית

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 13
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2007
מספר מילים 1121

תקציר העבודה

מטלת מנחה 13
תשובה 1
רשימת השירים   רשימת שירים נוספת- בכתב זעיר יותר                קטע מנאומו של עגנון   פנים השטר                                   גב השטר
1 .       הדמות המופיעה על שטר של חמישים שקלים חדשים הינה  שמואל יוסף עגנון המוכר גם בשם ש"י עגנון.
2.       שי עגנון הוא מגדולי הסופרים העבריים בעת החדשה, ועל כן מתקשרים אליו אטריבוטים המאפיינים סופר. כך למשל ניתן לזהות ברקע לדמותו את חדר עבודתו שהיה גם ספרייתו, המתוארת בתלת מימד. קטע מנאומו של עגנון בטקס קבלת פרס נובל לספרות ב-1966: "מתוך קטסטרופה היסטורית שהחֱריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו נולדתי אני באחת מערי הגולה. אבל בכל עת תמיד דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים. בחלום, בחזון לילה, ראיתי את עצמי עומד עם אחי הלווים בבית המקדש כשאני שר עמהם שירי דוד מלך ישראל. נעימות שכאלה לא שמעה כל אוזן מיום שחרבה עירנו והלך עַמה בגולה. חושד אני את המלאכים הממונים על היכל השירה שמֲיִראַתם שאשיר בהקיץ מה ששרתי בחלום השכיחוני ביום מה ששרתי בלילה, שאם אחי בני עמי שומעים לא היו יכולים לעמוד בצערם מחמת אותה הטובה שאבדה לה. כדי לפייס אותי על שנטלו ממני לשיר בפה נתנו לי לעשות שירים בכתב".
3.       אמצעי הסמלה נוספים המזוהים עם הדמות הם: בגב השטר ניתן לראות עט ציפורן המונחת על גבי דף המחובר לקלסר כתיבה. לידם מונחים משקפי הראיה של עגנון. קלסר הכתיבה זהו אמצעי הסמלה המתאים לדמותו של סופר.כמו כן, על גבי תמונת הדף והעט מופיעה רשימת שמות של שבעה עשר מספריו של עגנון לאורך: קורות בתינו, שירה, תמול שלשום, אורח נטה ללון, אלו ואלו, אתם ראיתם, בחנותו של מר, לובלין, האש והעצים, הכנסת כלה, ימים נוראים, לפנים מן החומה, מעצמי אל עצמי, סמוך ונראה, ספר סופר וסיפור, עד הנה, עיר ומלואה. בעוד שמימין לרשימה מופיעה רשימה נוספת לרוחב בכתב זעיר יותר. ברקע ניתן לזהות את כיפת הסלע המייצגת את ירושלים, ומתחברת לדמותו של עגנון, כעיר שבה הוא חי עד ליום מותו, למרות שהוא אינו נולד בירושלים הוא מזדהה עם העיר, כמי שנולד בה, על פי נאומו שהוזכר.
4 .       תוכן הטקסטים המופיעים על השטר מציגים את עגנון הן בטקסטים חזותיים והן בטקסטים מילוליים. ראשית מופיעה דמותו, אשר חלקה מתוארת במעין שקיפות ודרכה ניתן לזהות את חדר העבודה של עגנון, ששולחן העבודה והניירת משתקפים …
***ללא מקורות