חוקה
מוסד לימוד | המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן |
מקצוע | משפטים |
מילות מפתח | המעמד הנורמטיבי של חוקי היסוד |
שנת הגשה | 2010 |
מספר מילים | 968 |
תקציר העבודה
בשלב הזה נבחן האם מדובר בשינוי של ח"י או בפגיעה של ח"י, לפני כן נגדיר מהו שינוי ופגיעה:
שינוי= שינוי הזכות עצמה, בין עם זה צמצום או הרחבה, הוספה או ביטול חוק יסוד.
פגיעה= פגיעה באה לאפשר קיום נורמטיבי לדבר חקיקה רגיל שפוגע בהסדריו של ח"י. מכאן שחוק רגיל לא יכול לשנות ח"י אלא רק לפגוע בו, הפגיעה תהיה אך ורק אם יעמוד בסעיף 8 לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו .
סעיף
2 וסעיף 3 לחוק המלגה פוגע בזכות לשוויון. את מעמדו החוקתי של עקרון השוויון ניתן לראות בפסק דין "ברגמן", ששם נכתב שעקרון השוויון הוא "מנשמת אפו של המשטר החוקתי", ובנוסף עם קבלת החוק "כבוד האדם וחירותו" ובעיקר עם הוספת ס' 1, זכה עקרון השוויון למעמד נורמטיבי על חוקי, וקבלת עמדה זו מביאה לכך שדברי חקיקה שיפגעו בזכות השוויון, ידרשו לעמוד בתנאיה של "פסקת ההגבלה".
תכליתה של פסקת ההגבלה השיפוטית היא לתת אפשרות לחוק רגיל לפגוע בח"י, ואפשר לבדוק זאת עפ"י "המבחן המשולש", שכן פסיקה זו היא קו הגנה על זכויות היסוד, נבדוק האם פגיעה בזכות חוקתית נעשה כדין: