גיבוש מדיניות לאומית של ארה"ב ביחס לפקיסטן הגרעינית/חלופות להתמודדותה של ארה"ב עם פקיסטן כמדינה גרעינית אשר אינה חתומה על אמנת ה-NPT

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , , , , ,
ציון 97
שנת הגשה 2012
מספר מילים 2909
מספר מקורות 18

תקציר העבודה

נישואים חסרי נחת" – גיבוש מדיניות לאומית של ארה"ב ביחס לפקיסטן הגרעינית עבודה במסגרת הקורס "אסטרטגיה בעידן המודרני" תוכן עניינים
מבוא.
–1
סקירה היסטורית -…2
חלופה ראשונה: מאבק למיגור ארגוני הטרור המאיימים על יציבות פקיסטן ויציבות האזור …3
רקע על ארגוני הטרור בפקיסטן -3
הפעילות הנדרשת מארה"ב בפקיסטן –.4
ביקורות -..5
דוגמא לסיוע בלוחמה בארגוני הטרור –.6
חלופה שנייה:
השגת יציבות מדינית בפקיסטן הגרעינית- מתן סיוע בתשתיות שיתרום לכינון משטר דמוקרטי -.7
רקע
תאורטי .7
תמונת מצב על פקיסטן .7
הפעילות הנדרשת מארה"ב –.8
ביקורות -..9
דוגמא למקרה בו סיוע כלכלי הוביל ליציבות אזורית -9
סיכום.
-..10 ביבליוגרפיה 11
מבוא
הגדרתם של ברק, יוגב ושוויצר את מערכת היחסים בין ארה"ב ופקיסטן כ"נישואים חסרי נחת", משקפת לדעתי היטב את המצב המורכב בין שתי המדינות. האינטרסים ההדדיים מאלצים אותם, למרות המתיחות המתמשכת וחוסר שביעות הרצון ההדדי, להמשיך ולעזור זו לזו. מחד, פקיסטן תלויה בסיוע הצבאי ובתמיכה הכלכלית של ארה"ב, זאת בנוסף לחששה מפני תמיכה אמריקאית בהודו, ומנגד, ארה"ב זקוקה לפקיסטן במלחמתה נגד גורמי הטרור האזורי והבינלאומי, אשר פעילותם מושפעת במידה רבה ממדיניות פקיסטן כלפיהם.              פקיסטן נמצאת בקונפליקטים פנימיים וחיצוניים כמעט לאורך כל שנות קיומה, קונפליקטים אשר משפיעים על יחסי הקרבה/דחייה עם ארה"ב. מצד אחד קיימים בפקיסטן קולות פנימיים דתיים המזדהים עם ארגוני הטרור ומתנגדים לנוכחות המערבית, ומאידך פקיסטן זקוקה ותלויה בסיוע האמריקאי.
מטרת עבודה זו הינה להציע מספר חלופות להתמודדותה של ארה"ב עם פקיסטן כמדינה גרעינית אשר אינה חתומה על אמנת ה-NPT. בעבודה אציג שתי חלופות למדיניות ארה"ב כלפי פקיסטן. הנחתי היא כי במידה וארה"ב תבצע את החלופות, המצב החדש שיווצר, יוביל לשמירת היציבות במדינה ולשליטה ופיקוח על הנשק הגרעיני. אציג את עיקרי החלופות תוך מתן רקע היסטורי רלוונטי, עיקרי העמדה ברמה התיאורטית, התבססות על ממצאים מהספרות אשר מחזקים את החלופה או מעלים ספקות לגביה, הצגת הביקורות לחלופות אלה, וציון דוגמא מהעבר בה השתמשו בחלופה.
החלופה הראשונה אותה אציג, הינה מתן סיוע של ארה"ב למאבק בטרור כתהליך הדרגתי. השלב הראשוני יהיה לסייע לפקיסטן על ידי אימון הכוחות ומתן ציוד נכון למיגור  הבעיה. השלב הסופי יהיה התמודדותה של פקיסטן לבד במערכה כנגד ארגוני הטרור בארצה, תוך קבלת עזרה מארה"ב בעת הצורך. החלופה השנייה המסתמכת על הפרדיגמה הליברלית, הינה סיוע של ארה"ב אשר מטרתו צמיחתה הכלכלית של פקיסטן, תוך כינון וביסוס תהליכי דמוקרטיזציה אשר יובילו בסופו של תהליך לממשל יציב ואחראי לאורך השנים.