יחב"ל

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 13
מקצוע
שנת הגשה 2016
מספר מילים 2069

תקציר העבודה

מושגי יסוד ביחסים בינלאומיים ממ"ן 13- פרקים 8,9,10,11
שאלה 1: גלובליזציה:  מהמילה הלטינית גלובוס כמונח לציון כדור הארץ, זהו תהליך שבו ישנה התרחבות של הקשרים הפוליטיים, תרבותיים וכלכליים בין מדינות ,חברות ויחידים באופן היוצר שילוב של כלכלות, תרבויות ותנועות פוליטיות מכל העולם. מוצרים , בני אדם, כסף וטכנולוגיה חוצים גבולות לאומיים בקצב מהיר מאוד. תופעה זו גורמת ליצירת קהילה רחבה המשולבת בשוק אחד.  אפשר לראות כי התרחבות הסחר העולמי מורגשת בכל מקום בעולם למעט מדינות הדרום , אנשים ברחבי העולם נחשפים כל העת לכמויות גדולות של מידע ומתעדכנים בחדשות  על ידי המצאות ובטכנולוגיות חדישות, ומכאן נוצר מעין "כפר הגלובלי" אשר מאחד את כל המדינות . כתוצאה מהתפתחות טכנולוגית בתחבורה ובתקשורת, התפתחויות פוליטיות וכלכליות נוצר תהליך גלובלי של סחר בין מדינות וחברות רב-לאומיות. ניתן למצוא כיום במדינות רבות מוצרים …
שאלה 2:
מפני שמדובר במדינות הדרום מעוטות הפיתוח מסקנתי תהיה שונה מפני שיש הבדל גדול בכל התחומים בין מדינות הצפון למדינות הדרום, מפני שהגלובליזציה מושכת אותנו לאותה הכלכלה הליברלית, מרבית מדינות המערב מעודדות כלכלה קפיטליסטית. אבל המצב כיום מלמד אותנו שלא כל המדינות מצליחות "לשחק" את המשחק ולשגשג, לא מעט מדינות אפילו אינן שורדות, מדינות  כגון : פורטוגל, ספרד, יוון וקפריסין נמצאות במצב כלכלי וחברתי גרוע מאוד. לכן לא ניתן לומר שמגמת הכלכלה הליברלית היא קלף מנצח. הגלובליזציה אינה נקייה מהאשמה, לא מעט טוענים שיש לה קשר ישיר למשברים הכלכלים של השנים האחרונות, הכלכלה החופשית והקפיטליזם מוגדרות כדורסניות ופועלות ע"פ שיטת "החזק שורד", לראייה מה קרה למדינות "לא חזקות מספיק". החשיבה מבוססת על רווח, אם מפעל המעסיק אלפי עובדים אינו מוגדר כרווחי הוא ייסגר או כל מקום שבו מתנהל סחר.
כאשר מדברים על מדינות דרום המצב שונה ומורכב הרבה יותר ניתן לשים לב אל הנושאים הבאים:
·         תלות כלכלית – התפתחות הסחר העולמי הביאה לעלייה ברמת החיים אבל גם לתלות כלכלית בין המדינות. משבר –
שאלה
3 :
עיקרי הגישה הליברלית לניהול הכלכלה הלאומית: הטענה בגישה זו , היא כי למין האנושי יש נטייה טבעית לשתף פעולה כדי להגביר את השגשוג ולהרחיב את הבחירות האישיות, לכן לדעתם בני האדם פועלים בתבונה ובסופו של דבר הם מגיעים לנקודת האיזון שבין היצע לביקוש. לפי גישה זו יש חשיבות לשווקים חופשיים, ישנה התנגדות להתערבות המדינה בהחלטות כלכליות ותמיכה במדיניות כלכלית.
כל מדינה מתמחה בייצור כלשהו, לכן יש לקחת את המוצרים שבהם  יש לאותה מדינה יתרון יחסי על פני מדינה אחרת,  כך שהרעיון הוא להתמקד באותם פיתוחים שבהם יש לך היתרון יחסי ("להזניח" את הפיתוח בו יש לך היתרון מועט) ובעקבות כך –
       עיקרי הגישה המרקנטילית לניהול הכלכלה הלאומית:
אסטרטגית סחר שממשלה נוקטת כדי שהמדינה תצבור עושר ועצמה באמצעות עידוד ייצוא והגבלת ייבוא. רואה במדינה את השחקן הראשי חוששים שרווחים שיממש צד אחד בעסקה יבואו על חשבון צד אחר רווח יחסי יותר חשוב מרווח מוחלט . אותה גישה כלכלית הטוענת כי יש ליצור הכוונה ממשלתית, להגביל את השוק החופשי. לדבריהם הפער בין העניים לעשירים גדל, גורם לאבטלה. ולמען אינטרסים פנימיים של המדינה יש לעודד את התעסוקה הפנימית, (חוק חופשי לדעתם עושה את הפעולה ההפוכה). …