מצגת פרויקט גמר בנושא עמידות אבקת זרע פשתן בפני נזקי חמצון החשופה לתנאי סביבה שונים., פרויקט מצטיין!

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , , , ,
ציון 98
שנת הגשה 2014
מספר מקורות 15

תקציר העבודה

תקציר פרויקט גמר, "בחינת עמידות אבקת זרעי פשתן  (Linum usitatissimum) בפני נזקי חמצון (aging), בתנאי סביבה שונים".
פרויקט גמר זה, אשר בחן את עמידות אבקת זרעי פשתן בחשיפתה לתנאי סביבה שונים, בוצע במעבדות המחקר של המחלקה להנדסה כימית במכללה האקדמית ,SCE בהנחייתה של ד"ר אושרה ספיר. כחלק משמירה על אורח חיים בריא ועקב מודעות גוברת לקשר בין התזונה המודרנית להופעתן של מחלות שונות, חלה התעניינות בערכיו התזונתיים של זרעי הפשתן. זרעי הפשתן מכילים סיבים תזונתיים, חלבונים ומינרלים בכמויות גבוהות היכולות לסייע ולתרום בתזונת האדם. מעבר לכך, זרעי הפשתן עשירים בנוגדי חמצון מקבוצת הפוליפנולים ועשירים בשמן המכיל בעיקרו חומצת שומן אלפא לינולית,ALA . זוהי חומצת שומן בלתי רוויה השייכת לקבוצת אומגה 3, כאשר צריכתה בשילוב עם נוגדי חמצון, פוליפנולים, בעלת תועלות המשפיעות באופן חיובי על מחלות שונות, החל ממחלות לב וכלי דם ועד לסרטן.
יחד עם זאת, תכולה גבוהה של חומצת שומן, הופכת את זרעי הפשתן למזון רגיש יותר בתנאי סביבה שונים, בהם חומצת השומן נוטה להתחמצן ולהיפגע ובכך לפגום בערכיו התזונתיים של זרעי הפשתן ובהשפעתם על תזונת האדם. פרויקט זה נועד לחקור סתירה זו, זאת באמצעות מעקב אחר תהליך חמצון חומצת השומן ALA המצויה באבקת זרעי הפשתן כשהיא חשופה לחמישה תנאי סביבה שונים. תנאי הסביבה אשר נבחנו היו כשאבקת הזרעים אוחסנה בטמפרטורת החדר בחשיפה לחושך ואור; אחסון בטמפרטורה נמוכה של מקרר ביתי ב- 4˚C באור ובחושך, וכן נבחנה האבקה כשלא הייתה מאוחסנת כלל, בחשיפה מוחלטת לאוויר. המעקב נמשך כשלושה חודשים, כאשר בזמן זה נמדדה בעקביות, השתנות תכולת תוצר חמצון מלוניל די אלדהיד, MDA, ובמקביל נמדדה השתנות תכולת נוגדי חמצון פוליפנולים. לצורך מדידות אלו היה צורך תחילה, למצוא תנאי מיצוי נוחים המאפשרים  מיצוי בו זמני של הפוליפנולים ושל תוצרי החמצון בזמן מינימאלי לקבלת ערכים השוואתיים בלבד. לשם כך נבחנה תמיסה מימית של אתנול בהרכבים של %50 ו-80% בזמן מיצוי אפסי, ולאחר מיצוי של כשלושה ימים. מדידת תכולת תוצר החמצון, MDA, התבצעה ע"י שיטת , זוהי שיטה בה שתי מולקולות של TBA, Thio barbituric מגיבות עם מולקולה אחת של תוצר חמצון מסוג מלוניל די אלדהיד לקבלת קומפלס עם פיגמנט כתום-ורדרד בעל בליעה מקסימאלית באורך גל של532
nm , המייצגת את תכולת תוצרי החמצון. בשיטה זו היה שימוש בתמיסת  TCA
2 0%, Trichloroacetic acid המשקעת חלבונים ומונעת הפרעתם למדידה. נעשה גם שימוש בקורלציית תיקון כדי להימנע ממיסוך של תרכובות נוספים כמו סוכרים ונוגדי חמצון. מדידת הפוליפנולים התבצעה בשיטת F-C, Folin Ciocalteu, בה ישנו מעבר אלקטרונים מנוגדי החמצון, תרכובות פוליפנולים אל קומפלקס חומצות פוספוליפידים שנקבעים במדידה ספקטרוסקופית באורך גל של 760 nm. בתום תקופת המעקב, נמצא כי באופן כללי ישנה עליה בתוצרי החמצון באבקת זרעי הפשתן החשופה לכל חמשת תנאי הסביבה שנבדקו. עם זאת, באותם תנאי סביבה נמצאה תכולה קבועה שנשמרה במהלך החודש הראשון לאחר טחינת זרעי הפשתן. בנוסף, נמצא כי כשאבקת זרעי פשתן חשופה לתנאי טמפרטורת מקרר ביתי בחושך, תכולת תוצרי חמצון נשמרת למשך חודשיים ואילו כשהיא חשופה לאוויר, לאחר כחודש, תכולת תוצרי החמצון גדלה כמעט באופן ליניארי ומגיעה לערכים הגדולים פי 3 מהערך ההתחלתי. עבור תכולת הפוליפנולים נצפתה מגמה קבועה שנשמרה למשך כשלושה חודשי מעקב. יתרה מכך, עבור חשיפה מוחלטת לאוויר נמצא כי לאחר חודשיים ישנה עליה בפוליפנולים.
מתברר כי בזרעי הפשתן מופעלים מנגנוני הגנה כנגד תנאים מחמצנים, הבאים לידי ביטוי ביצירת פוליפנולים חדשים. במנגנונים אלו, נוטל חלק הסוכרוז, אשר מתקבל בתהליך הפוטוסינתזה, הוא מתפרק ומסייע בסינתזת פוליפנולים נוספים. 8
העבודה היא מצגת בת 16 שקופיות