צמיחת המדינות החדשות באפריקה.

מוסד לימוד
מקצוע
קורס
מילות מפתח
ציון 100
שנת הגשה 2014
מספר מילים 1624

תקציר העבודה

ממ"ן 11-חובה שאלה 1
עפ"י השאלות שהגולשים הפנו, ניתן ללמוד שהיחס הרווח עדיין כלפיי אפריקה הוא אותו יחס מתקופות שונות בהיסטוריה.הכוונה היא, שאנשים חושבים עדיין שבאפריקה אין אפילו את הדברים הכי בסיסיים שקיימים בעולם.שאל אחד הגולשים אם הוא צריך להביא איתו סכו"ם.עוד ניתן להוסיף, שהאנשים מ"העולם הנאור" חושבים שהאפריקנים עדיין בורים ועדיין אפשר למכור להם כל מיני שקרים ע"מ לעשות כסף ולהונות אותם.ניתן ללמוד מהשאלות שנשאלו, על הידע הדל שלהם לגבי אפריקה ועל החינוך הלקוי שהם קיבלו.אירופה כבודה במקומה מונח אבל לא צריך להגזים.
ישנם כמה וכמה תופעות בהיסטוריה של אפריקה שעיצבו את היחס הזה כלפי אפריקה.בתשובה זו אדגים…
שאלה 2
ראשית, בתשובה זו אתאר בכלליות את השתלטות האימפריות האירופאיות על יבשת אפריקה.שנית, אשווה בין שני דגמי השתלטות על אפריקה, השתלטות הבריטית וההשתלטות הפורטוגלית. נקודות ההשוואה יהיו: מטרות הכיבוש, הפקת התועלת הכלכלית מן הנחלות הקולוניאליות, השלטת סדר פנימי, אידיאולוגיה, אופי היחסים בין השולטים לנשלטים, מבנה המשטר.
הנוכחות האירופית במערב אפריקה החל בסוף המאה ה-15, עם בואם של סוחרים ונוסעים פורטוגלים לאזורי סנגל וגמביה (סנגמביה), חוף הזהב (גאנה של היום) והדלתא של נהר ניז'ר.בעקבותיהם הגיעו גם סוחרים בריטים, הולנדים, דנים, וצרפתים. העניין המסחרי של הסוחרים האירופים באפריקה הלך והצטמצם ל"מוצר" אחד מרכזי-עבדים, ובמאות 19-17, אפריקנים משועבדים היו היצוא העיקרי של…
ב.
מחויבותו של האדם הלבן לקדם את האפריקני בסביבתו המקומית.
ביסוד האידיאולוגיה הקולוניאלית הבריטית עמדה התפיסה הרווחת שהאדם הלבן נתפס כעליון מבחינה מוסרית, והמחויבות הנובעת ממנה לקדם את האדם השחור שנתפס בעיניו כנחשל.הבאת הקדמה והתרבות המערבית הנוצרית לאזורים נידחים באפריקה נתפסה כמועילה לאפריקנים ולאירופים כאחד. לעומת זאת, במשך כ-400 שנות שלטונם באפריקה, הפורטוגלים לא גיבשו אידיאולוגיה קולוניאלית מוגדרת ואת תפיסתם עד למאה ה-20 ניתן לגזור בדיעבד משילוב של עמדותיהם ופעולותיהם.הם נטו לראות את אפריקה בעיקר כמאגר כוח-עבודה, ועד אמצע המאה ה-19 היפנו את עיקר מרצם לפעילויות הקשורות לסחר עבדים-שיעבוד אפריקנים ומכירתם ליבשת אמריקה.כוח-העבודה המקומי נוצל גם בחוות ובמכרות…