יחבל - יחסים בינלאומיים

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 12
מקצוע
מילות מפתח , , ,
ציון 94
שנת הגשה 2015
מספר מילים 1820
מספר מקורות 7

תקציר העבודה

ממן 12
1 ) הגורמים העיקריים המשפיעים על מדינות החוץ של מדינה :
1 . גאופוליטיקה – אחד מגורמי ההשפעה החשובים על התנהגות מדינה בתחום מדיניות חוץ הוא- מיקומה והמבנה הפיסי של שטחה. קיומם של גבולות טבעיים – עשוי להשפיע על כיוון החלטותיהם של מעצבי מדינות . לדוגמא : ארה"ב – אוקיינוסים מפרידים בינה לבין אירופה ואסיה ומשום כך שגשוגה, העדר שכנות חזקות מבחינה צבאית אפשרו לה להתפתח לענק –
4. סוג משטר – המערכת הפוליטית.
סוג משטר מגביל החלטות חשובות. בניהם ההחלטה אם לאיים בשימוש בכוח ואם לממש איום זה. כאן ההבחנה החשודה בן דמוקרטיה חוקתית (שלטון ייצוגי) ושלטון אנטרקטי (טוטליטארי). מנהיגים לא יוכלו לשרוד זמן רב במערכת  …
דירוג הגורמים המשפיעים על מדיניות החוץ של מדינות הצפון:
1. כלכלי – מכיוון שרמת ההתפתחות הכלכלית של מדינות הצפון גבוהה, ומשפיעה על יעדי מדיניות החוץ שהיא יכולה לחתור אליהם. ככל שמדינה מפותחת יותר מבחינה כלכלית כך גדלים הסיכויים שהיא תמלא תפקיד פעיל בכלכלה העולמית . עוצמה ועושר הם המניעים העיקריים של מדינות אלו והם ממומשים במיומנות צבאית וכלכלית.
2. צבאי – עוצמה צבאית היא תוצר של יכולת כלכלית, מדינות הנהנות מכלכלה מפותחת,-

2 ) הגישה המוסרית – מדגישה את הרצוי לעומת המצוי, הנחת היסוד קובעת כי שיקולי מוסר מחייבים את הקרבתם של אינטרסים לאומיים. יעילות העוצמה חייבת להיות תלויה בשיקולי מוסר ויסודות אידיאולוגיים. כללי השיפוט ביחסים בין מדינות צריכים להיות נורמטיביים ולהישען על מערכת כללים עקרונית. בעלי הגישה המוסרית נמנעים מלהפעיל עוצמה ובמיוחד עוצמה צבאית, שכן הדבר עומד בסתירה לעקרונותיהם. הם מעדיפים את דרכי ההתדיינות לישוב סכסוכים מאשר את השימוש בכוח פיזי .
·         הגישה הריאליסטית- מציבה את העוצמה בראש סדר החשיבות במעשה הפוליטי.  החיים הפולטים נשענים על חוקים אובייקטיביים שמקורם בטבע האנושי. האינטרס הלאומי הוא הציר המרכזי המניע את היחב"ל ובלעדיו לא תיתכן תובנה פוליטית. אינטרסים של מדינה נקבעים ע"י הנסיבות, המדיניות והתרבותיות שבהן היא –
3) ארגונים בין ממשלתיים – ארגונים שמדינות חברות בהם, מוסדות שכוננו ממשלות ויש לממשלות סמכות להחליט החלטות קיבוציות על מנת לטפל בבעיות שעל סדר היום. ארגונים בין ממשלתיים מוגדרים גם ע"י זה שחברים בהם מדינות וגם ע"י יסוד קביעותם ונוהליהם המוסדיים, ארגונים בין ממשלתיים מתכנסים במועדים די סדירים, יש להם נהלים מסודרים ומפורטים לקבלת החלטות, מזכירות קבועה או מטה ראשי. עוסקים במגוון מצומצם של פעילויות. שתכליתן בד"כ, כלכלית חברתית: כמו ניהול סחר, תחבורה וסוגים שונים של שיתוף פעולה, במובן זה ארגונים בין ממשלתיים הם סוכנים של תלות גומלין.
ארגונים לא ממשלתיים – ארגוניים שחברים בהם יחידים וקבוצות פרטיות המטפלים יחד בבעיות בינ"ל ולהם מעמד מייעץ באו"ם. ארגונים לא ממשלתיים שונים מאוד אחד מהשני, …