מושגי יסוד ביחסים בינלאומיים-!

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 12
מקצוע
קורס
מילות מפתח , , , ,
ציון 98
שנת הגשה 2017
מספר מילים 3368

תקציר העבודה

שאלה 1- עוסקת במערכות הבין לאומיות השונות ומי מהן היציבה ביותר.
ניתן להבחין לאורך ההיסטוריה כי היחסים בין מגוון השחקנים בזירה הבינלאומית התנהלו באופנים שונים בתקופות שונות. כלומר, ניתן לאבחן דפוס מערכתי אחיד לתקופה מסוימת- סדר עולמי. זאת מתוך יחסי הכוחות המשתנים; עליית מעצמה מסוימת (מבחינה גאוגרפית, צבאית, כלכלית) במקביל או על חשבון מעצמה אחרת, בריתות והסכמים בין מדינות, שינויי תפיסה ואינטרסים והשתנות כללי "משחק" נוספים אשר השפיעו על מערכת הפוליטיקה העולמית. מכאן שאפשר להגדיר שלוש מערכות בינלאומיות מרכזיות: מערכת מאזן הכוחות: מערכת זו מושתת על הרעיון כי היציבות והשלום יישמרו במידה והעצמה הצבאית תתחלק בין מספר מדינות, כלומר, לא תהיה מעצמה אחת או גוש אחד היכול לשלוט על המדינות האחרות-
שאלה 2- עוסקת בהגדרת גלי האימפריאליזם והשוני ביניהם.
הגל הראשון של האימפריאליזם האירופי הגל הראשון של האימפריאליזם החל בסוף המאה ה-15, כאשר מספר מעצמות מאירופה (הולנד, אנגליה, צרפת ועוד) השתמשו בעצמתן הימית וביכולות הניווט על מנת לכבוש שטחים טריטוריאליים נוספים במטרה להגדיל את רווחיהם המסחריים ובכך להרחיב עצמתן-..
שאלה 3- עוסקת בהגדרת ארגונים בין ממשלתיים וארגונים לא ממשלתיים, מהו השוני בניהם ומי חזק יותר בפוליטיקה העולמית.
ארגונים בין לאומיים הינם מסגרת מוסדית המורכבת ממספר שחקנים, ובעלת תחום פעולה מוגדר או רב-תחומי. ארגונים אלה מתחלקים ל-2 סוגים על בסיס השחקנים המרכיבים אותם:
ארגונים לא ממשלתיים NGOs:
ארגונים בין-לאומיים שהחברים בהם הינם אנשים או גופים פרטיים (שחקנים טראנס-לאומיים), אשר פועלים במגוון תחומים למען מטרות וסוגיות גלובליות (בינ"ל), כגון: פיתוח כלכלי, חקלאות, בריאות, בטחון והגנה, תרבות, זכויות האדם, דת ועוד. פעמים רבות ישנו שיתוף פעולה (קשרי גומלין) בין ארגונים לא ממשלתיים לבין ארגונים ממשלתיים-
מושגים:
תורת הבלימה- אסטרטגיה של מדינה כנגד מדינה אחרת על מנת לשמור על מאזן כוחות מסוים- זאת באמצעות התעמתות (-הפעלת כח או איום להפעלת כח) עם ניסיונותיה של מעצמה יריבה להרחיב את מעגל ההשפעה שלה.
באסטרטגיה זו פעלה ארה"ב מסוף שנות ה-40 ועד לסיום המלחמה הקרה בהתמודדות אל מול ברית המועצות. תורת הבלימה הוגדרה באופן רשמי כחלק ממדיניות החוץ של ארה"ב מ-1948 והיוותה כבסיס התחלתי לדוקטרינת טרומן. ארה"ב שמה לעצמה כמטרה למנוע את התפשטות האידאולוגיה בה דגלה ברה"מ- קומוניזם – למדינות נוספות, ולנסות לבודד אותה ככל האפשר, בכך להביא לנפילתה-…