ג׳נוסייד

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
קורס
מילות מפתח , , ,
שנת הגשה 2005
מספר מילים 1693

תקציר העבודה

שאלה 2
התיאוריה הגזענית הבלגית אודות מוצאם של ה"טוטסי" התבססה על תיאוריות הגזע שפותחו באירופה בסוף המאה ה-19 ובאה מתוך מטרה להבין את המצב בו נתקלו הבלגים ברואנדה שבה קבוצת מיעוט- "הטוטסי", שולטת על קבוצת רוב- "ההוטו", שאף מקבלים את המצב הנתון הזה ללא שום מחאה או התמרדות כפי שהיה מצופה מהם על פי ההיגיון הבלגי. הבלגים הסבירו את שלטון בני הטוטסי על ההוטו בחלוקתם לשני גזעים ובכך שהתבססו על תיאוריות של חוקרים אירופאים מהמאה ה19 על אי שוויון בין הגזעים ומחקרים על תיאוריות של כיבוש גזעים נחותים ע"י גזעים עליונים.

התיאוריה אותה אימצו הבלגים ואנשי הכמורה היא שמקורם של בני ה"טוטסי" מאתיופיה ומצרים העתיקה והם צאצאים שמיים, ולפיכך הם גזע עליון ("צבעוניים לבנים", "אירופאים מתחת לעור שחור"), יפי תואר, חרוצים, אינטליגנטים, מנהיגים מלידה.

ולעומת זאת בני "ההוטו" נחשבו לגזע נחות, פסיבי, עצלן, מכוער, פרימיטיבי, שבאופן טבעי עליו להיות גזע משועבד.

תורת הגזע ותפיסה של עליונות בני ה"טוטסי" על בני "ההוטו" הוטמעה בקרבם- ה"טוטסי" החלו לראות עצמם עליונים בגלל מוצאם ואילו "ההוטו" החלו לראות בהם פולשים זרים, אתיופים שכפו עליהם שלטון מדכא ונצלני שכאמור אף החריף בתקופת השלטון הבלגי.
כנוצרים מאמינים, מצאו הבלגים גם ביסוס תיאולוגי לתיאוריה הגזעית המדעית כאשר זיהו את בני הטוטסי עם השמיים – בני שם, שמוצאם מאתיופיה. התפיסה מבוססת על הגישה התנכית שהאתיופים הם צאצאי שלמה ומלכת שבא, כאשר גם השפה האמהרית הנפוצה באתיופיה היא שפה שמית. תיאור ה"טוטסי" על ידי הבלגים כשמיים שנחשבים נעלים יותר לעומת בני "ההוטו" ( אשר הם בני חם) .