עבודה הסוקרת את התאוריות שהיו לגבי המערכת הקרדיווסקולארית עד לגילויו של מחזור הדם בידי וויליאם הארווי.

מקצוע
מילות מפתח , , , , , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 3281
מספר מקורות 12

תקציר העבודה

תמורות בהבנת מבנה המערכת הקרדיווסקולארית בפרספקטיבה היסטורית שבט תשס"ו                                                                                       פברואר 2006
תוכן עניינים
הקדמה
3 מבוא
4
הגאלניזם והניסיונות למחקר אנטומי 5
וויליאם הארווי וגילוי מחזור הדם
8 השימוש בידע על מערכת הדם והמחקר בימינו
1 0 סיכום
1 2
נספחים
1 3
ביבליוגרפיה
1 4
מבוא
ההבנה כי הדם מגיע לכל חלקי הגוף העלתה תהיות רבות לגבי מטרתו, אך הבהירה מעל לכל ספק כי יש בו מטרה החיונית לכל חלקי הגוף. כבר בתנ"ך מוזכר כי "הדם הוא הנפש", ובכתבי ידו של חמורבי מלך בבל (המאה ה-18 לפנה"ס) נכתב כי הסיבות למחלות הם הכוכבים, שדים, תולעים השורצים בנהרות ושינויים בדם.
בביה"ס הראשון לרפואה שהוקם ע"י אמנחוטפ (כ-2750 לפנה"ס), כהן דת וחונט גופות, לימדו כיצד לגרש את השדים ע"י חומרים משלשלים ו'הקזת הדם המקולל'. עוד באלף ה-4 לפנה"ס איבחנו מחלות ע"פ בדיקת הלשון ומישוש הדופק בעשרה אזורים שונים בגוף. אך למרות ההבנה כי הדם הוא מקור החיים, נותרה השאלה הגדולה, כיצד מגיע הדם לכל איברי הגוף?
בחקר הרפואה מסומנים ימי הביניים כתקופה שבין גאלנוס (130 לספירה), אנטומיסט  שפיתח תאוריות רבות לגבי המערכת הקרדיווסקולארית, עד גילויה של המערכת הקרדיווסקולארית (כפי שמוכרת לנו היום) ע"י וויליאם הארווי בשנת 1628.
במאה ה-13 כתב הרופא הצרפתי הנרי דה מונדביל: "המודרנים ביחס לקודמיהם דומים לננס העומד על כתפיו של הענק. הוא רואה כל מה שהענק רואה ומעט יותר".
במרוצת השנים התפתחה הבנת מבנה המערכת הקרדיווסקולארית, דבר שהואיל רבות להתפתחותה של הרפואה בעקבות ההבנה כי הדרך הפשוטה ביותר להגיע לכל חלקי הגוף היא ע"י מערכת הדם, מערכת צינורות המגיעה לכל איברי הגוף. חשיבותה של חקירת התפתחות הבנת המבנה  של מערכת זו חשובה עד מאוד על-מנת ללמוד מטעויות העבר ולפי טעויות אלו לדעת איפה לחקור ולהתעמק.
בעבודה הנוכחית יסקרו הדעות השונות לגבי מבנה המערכת הקרדיווסקולארית בימי הביניים, תוצג דעתו של קולדיוס גאלנוס והסגידה אליה, תוצג פריצת דרכו של וויליאם הארווי וכיצד הועילה פריצת דרך זו לרפואה.
העבודה מכילה 12 מקורות ביבליוגרפים שונים בשפה עברית ואנגלית.
להלן חלק מהמקורות:
–         ד"ר זיידה, יעקב. "תולדות הרפואה". תל אביב, 1988, הספרייה הלאומית לרפואה בהדסה עין-כרם.
–         מארגוטה, רוברטו. "תולדות הרפואה", ירושלים, 2000, ספריית בית העם.
–         Harvey W.:"On The Motion Of The Heart And Blood In Animals" (Translation: Robert Willis), 1628, Scientific papers; physiology, medicine, surgery, geology, with introductions, notes and illustrations. New York, P. F. Collier & son [c1910], The Harvard classics v. 38.
–         Soubani AO, Khan FA.  "The Discovery of the Pulmonary Circulation Revisited". 1995. http://www.kfshrc.edu.sa/annals/152/mh9422ar.html.