היבטים חברתיים ופסיכולוגיים על טקס הנישואין – בחינת טקס הנישואין כטקס מעבר

מקצוע
מילות מפתח , , , , , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 8434
מספר מקורות 22

תקציר העבודה

היבטים חברתיים ופסיכולוגיים על טקס הנישואין – בחינת טקס הנישואין כטקס מעבר תוכן עניינים
תקציר
1 פרק 1 – סיקרה תאורטית
3
1 .1 מהו נישואין?
3

1 .1.1 הסיבות לנישואין
4
1 .2 טקס מעבר 7

1 .3 טקס הנישואין 9
פרק 2 – היבטים חברתיים ופסיכולוגיים על טקס הנישואין
1 1
פרק 3 – דיון
1 6
סיכום ומסקנות
1 8
ביבליוגרפיה
1 9
נספחים תקציר "לדבוק ולהחזיק מיום זה והלאה בטוב וברע, בעושר ובעוני, בחולי ובבריאות, לאהוב ולהוקיר עד יפריד בינינו המוות" – ספר התפילה הנוצרי (1549) נישואין הם צעד מקובל בישראל ובעולם למטרת ייסוד משפחה חדשה.
איש ואישה כורתים ברית מתוך צפיות ותיקוות, כגון ציפייה לחיים משותפים במשך כל שנות חייהם, לקיום בית שיהיו בו אורח חיים מסויים, התקווה שיזכו לבנים ובנות ושיצליחו לחנך אותם כראוי. זהו רק חלק ממשמעות המושג 'נישואין'. בכל אופן, ההחלטה לשאת לאשה, להנשא לאיש, היא מן ההחלטות החשובות שאדם מקבל בחייו. חשיבותה נובעת בעקבות קביעתה את מידת עתידו, הצלחתו בחייו ואושרו של האדם במשך השנים הבאות. קושי נוסף נובע כאשר ההכרות בין בני הזוג מוגבלת. גם כאשר הארוס והארוסה מכירים זה את זה שנה ומעלה, קשה לדעת כיצד כל אחד מהם ינהג במצבים חדשים הצפונים בחובם בקרב חיי המשפחה והאם כל אחד משני הצדדים יהיה מרוצה משותפו כמו שהיו בעת כריתת ברית הנישואין.
ישנן דוגמאות רבות לאומללות בחיי הנישואין וכשלון ביחסים בין בני הזוג. למרות הקשיים הצפויים, אנשים ממשיכים להינשא. סקארף (1984) תולה את הסיבה לכך בתחום הרגש. הנישואין מפתים אנשים בוגרים להיכנס למסגרת זו במטרה לספק לו משפחה אידיאלית כפי שהוא ראה כשהיה צעיר – שיתוף, מרחב של בטחון רגשי ותחושת ערך עצמי. האדם מוכן להסתכן במטרה להשיג מטרות אלו.
הנישואין נחשב למצב האידיאלי. קיימת השקפה המדגישה את האיחוד שבנישואין, המתרחש בן שני אנשים. לפיכך, ערכם העיקרי של הנישואין לא בא לידי ביטוי רק בתועלת אותה מפיק הקולקטיב, אלא גם בחוויתם באישית של בני הזוג. בני אדם זקוקים לאהבה ולידידות. מדובר ביצור חברותי ודורשים איחוד בין – אישי המאפשר לבן זוג להיות שותף לגורלם. הדבר בא לידי סיפוק באמצעות מוסד הנישואין.
במהלך חייו של היחיד, ניתן לזהות מספר רגעי מעבר המאופיינים בטקס מעבר – לידה, התבגרות, נישואין ומוות. ארועים אלו מאופיינים בסיומו של תהליך קודם וראשיתו של תהליך חדש. תכונה זו מדגישה הצטברות של חוויות, נסיונות, רגשות ופחדים לזמן מצומצם ביותר המבתטא בצורה סמלית במונח נקודה. במשבר הנישואין, אותה 'נקודה' היא החתונה.