13027 אסטרטגיה של התפעול

תקציר העבודה

13027 אסטרטגיה של התפעול – ממ”ן 16, ציון 92.
10687 ניהול התפעול 1.
חומר הלימוד למטלה: ממ”ן אינטגרטיבי – יחידות לימוד 6-1.
נושאים: מודלים לביצוע חיזוי, מדדי שגיאה MSE ו-MAPE, עקומת למידה של עובד חדש, זמן ייצור של עובד חדש, עלות הכשרה, גודל מנת ייצור אופטימלית, עלות שנתית כוללת, גודל מחסן מינימלי למנת ייצור אופטימלית, זמן מחזור (מחזורי ייצור בממוצע בשנה), גודל הזמנה אופטימלי, מסלולי חלוקה לפי שיטת הסוכן הנוסע/שיטת החיסכון.

שאלה 1:
חברה מייצרת גלידות ללא גלוטן. אנשי השיווק של החברה מעוניינים לבצע תחזית מכירות של גלידות בעתיד הקרוב. לצורך כך ביצעו ניתוח של כמות המכירות בחודשים האחרונים ונמצאו הנתונים הבאים ..
א. בנו תרשים מתאים של הנתונים. חוו דעתכם על נתוני המכירות. האם הנתונים מעידים על מגמה במכירות או על היעדר מגמה?
ב. בהמשך לקביעתכם בסעיף א,’ הציעו שני מודלים שונים לביצוע החיזוי…. בנו את נוסחאות החיזוי על סמך חודשים 6-1לשני המודלים. חשבו את התחזיות לתקופות 12-7 לפי שני המודלים.
ג. חשבו את מדדי השגיאה – MSE ו- MAPE לשתי השיטות לפי תקופות 12-7. באיזו תמליצו להשתמש?
החברה המייצרת את הגלידות גייסה עובד חדש לייצור צעצועים מעץ שיוכנסו לתוך אריזת הגלידה (להגדלת המכירות.) ממדידות של תחילת עבודתו נמצא שאת הצעצוע הרביעי הוא ייצר ב- 54 דק’ ואת הצעצוע העשירי הוא ייצר ב- 43 דק.’
ד. נוסחת עקומת הלמידה של העובד. האם לדעתכם הוא לומד מהר או לאט באופן יחסי?
ה. כמה זמן ייקח לו לייצר את 30 הצעצועים הראשונים שהוא מייצר במפעל?
ו. אם עובד מיומן מייצר 3 צעצועים בשעה, מהי עלות הכשרתו של העובד החדש (עד להגעתו לקצב ייצור של עובד מיומן?) הניחו שהתשלום השעתי לעובד החדש הוא ₪ 25.
מנהל הייצור נדרש לחשב את גודל מנת הייצור האופטימלית בהתאם לנתונים הבאים:
קצב הביקוש השנתי הוא בקירוב קבוע ועומד על סכום הביקושים של 12 החודשים המפורטים מעלה.
קצב הייצור הוא 66,000 ק”ג בשנה
עלות עריכת פס הייצור = 120 ₪
עלות ייצור 1 ק”ג גלידה – 9 ש”ח.
שער הריבית הוא 12%.
ז. גודל מנת ייצור אופטימלית, עלות שנתית כוללת.
ח. גודל מחסן מינימלי, אם מייצרים לפי מנת ייצור אופטימלית שחישבתם בסעיף ז.
ט. בהמשך לסעיף ז, מה זמן המחזור וכמה מחזורי ייצור בממוצע יש במהלך השנה?
המפעל שוקל להעביר את ייצור הגלידות לספק חיצוני ולקנות ממנו את הגלידות. אחד הספקים העביר הצעה לחברה ובה הוא מציע לתת הנחה לכל הכמות לפי הפירוט הבא…במקרה של הזמנה מהספק, עלות ההזמנה תהיה 200 ₪ .
י. גודל הזמנה אופטימלי שיש להזמין, המלצתכם לחברה.
המפעל מייצר גלידות בטעמים שונים, בין היתר גלידה בטעם תות. את תמציות הטעם המפעל קונה מספק חיצוני ובגלל רגישותו, ניתן להשתמש בתמציות ביום הקניה בלבד. לייצור 1 ק”ג גלידת תות יש להשתמש בבקבוקון אחד של תמצית. קצב המכירות היומי של גלידת תות מתפלג נורמלית עם תוחלת 1200 ק”ג וסטיית תקן 100.עלות בקבוקון אחד של תמצית היא 3 ₪. אם יש ביקוש עודף לגלידת תות אז החברה מפצה את הלקוחות ב- 7 ₪ לכל ק”ג, וכן נותנת בקבוק שתיה מוגזת בחינם בעלות של 2 ₪.
יא. כמות בקבוקונים אופטימלית שיש להזמין ברמה היומית.
המפעל מספק את הגלידות ל-4 מפיצים גדולים ברמה היומית. מיקום המפיצים ונתוני הביקוש של כל מפיץ מפורטים בטבלה הבאה….
למפעל משאית חלוקה אחת עם קיבולת של 450 ק”ג.
יב. מסלולי החלוקה המתקבלים לפי שיטת הסוכן הנוסע.
יג. החיסכון במרחק הנסיעה לפי המסלולים שבניתם.