עבודת הצדק אפלטון

מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2005
מספר מילים 874
מספר מקורות 2

תקציר העבודה

תיאוריות פוליטיות הערה: העבודה אינה בנויה לפי סדר השאלות אלא היא מוצגת כמקשה אחת , מכיוון שלעניות דעתי שני חלקי השאלה משלימים האחד את השני לאורך כל הפתרון ולכן אין להפריד בין שאלת הצדק לבין הפענוח לטבע האנושי.
  רקע
בבואנו לדון במסקנותיו של אפלטון לגביי שאלת הצדק ופענוחו לטבע האנושי , חייבים אנו קודם לכן להתייחס לגורם סלידתו מהשלטון הדיקטטורי של זמנו ביוון, אשר נבע ברובו עקב הוצאתו להורג הבלתי צודקת של מורו ורבו סוקרטס .   אופן הניתוח בפוליטאה  אנו עדים לדרכו של אפלטון להגיע למסקנותיו לגביי שאלת הצדק  על פי תהליך השלילה .
הדיאלוג שאפלטון מנהל בשמו של סוקרטס אל מול אנשים , מציג לנו את התמונה הקיימת בפרט , בחברה ובמדינה .אפלטון מוכיח לנו שאנשים אינם יודעים לומר מהו צדק וגם אם כן הוא ישלול את דרכם ויוכיח להם  ע"י הצגת סתירות חותכות לדעתם ומגיע למסקנות לגביי מה אינו צדק ( פוליטאה א' ע"מ
3 26-341 ) . במהלך הדיאלוג אנו רואים ניסיון כושל של האנשים להסביר את רעיון הצדק , קפאלוס טוען שצדק משמעותו לגמול לכל איש את מה שחייבים לו (פוליטאה א' ע"מ
3 31 ) , פולמארכוס יטען שהצדק הוא להסב נזק לאויבים ולעזור לידידים ( פוליטאה א' ע"מ 335-336 )  ותרסימכוס טוען שהצדק הוא תועלתו של החזק יותר ( פוליטאה א' ע"מ 337-338 )  . וכן הלאה . אפלטון מוכיח אותם במהלך הדיון ביתר קלות בהתחלה , אך לקראת הסוף אנו רואים קושי מסוים אצל האנשים לקבל את דבריו ואף מתרגזים על כך שאינם מצליחים להגדיר את הצדק  וכי מה שהם האמינו הוא אינו צדק , אלא האי צדק הקיים מחוסר הבנה ומחשבה , ובכך דורשים מאפלטון לומר מה דעתו בנושא (פוליטאה א' ע"מ 336-337 ) . זו היא דרכו של אפלטון להעביר את הנשאלים תהליך של למידה והתהליך הזה סולל את דרכו של אפלטון להגיע לאמת בדרך הפשוטה ביותר לקורא . …