הגבלת חופש העיסוק לעניין סוד מסחרי

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2005
מספר מילים 9702
מספר מקורות 39

תקציר העבודה

הגבלת חופש העיסוק לעניין סוד מסחרי תוכן עניינים
א.מבוא
ב. חוק יסוד:חופש העיסוק- החופש מול  ההגבלה ג. סוד מסחרי-מהו ?
   כללותו    התפתחותו    הגדרותיו בפסיקה    חוק עוולות מסחריות תשנ"ט-1999 וחשיבותו    סודות מסחריים הראויים להגנה: תהליכי יצור והתקשרות                                                 רשימת לקוחות ספקים וסוכנים                                                 לקוחות פוטנציאלים                                                   מקורות הזכות להגנה על סוד המסחרי   ד. חופש העיסוק מול הסוד מסחרי –  הדילמה בהגנה על העובד מול ההגנה על המעביד התנגשות בין עקרונות סוגי תניות להגבלה וסבירותן: תקופת זמן                                          שמירת סוד                                          תיחום גיאוגרפי מקורות ההגבלה על העובד גם ללא חתימה על תניה בחוזה ה.המהפכה של פס"ד צ'ק פוינט- האם נוצר שינוי מגמה ?
ו.
פס"ד סער – היווצרותה של מגמה או אולי סטייה ?
ז.
סיכום ומסקנות א. מבוא
ההתפתחות המואצת בתעשייה, בכלכלה, במדע ובטכנולוגיה בשנים האחרונות, שינתה את פני העולם כולו והביאה גם לשינוי בדפוסי העבודה ויחסי העבודה בין העובד למעביד.
כיום בשל ההתפתחות המהירה והתחרות הגוברת בין החברות והעסקים השונים, מנסים בעלי החברות להגן בכל כוחם על סודות הקשורים לעסקיהם, כי לעיתים הכוח הכלכלי שמניעה את העסק טמון באותם סודות אלו, אשר אינם קיימים אצל המתחרים. ברגע שהסוד יתגלה לחברה מתחרה, כבר לא יהיה יתרון כלכלי ועסקי לחברה שפיתחה והחזיקה באותו סוד.
אחד מהניסיונות להגנה על אותם סודות בעסק, היא דרישה מהעובדים אם בכתב או אם בע"פ לשמור על אותם סודות גם ובמיוחד כאשר מסתיימים יחסי העובד בעסק והעובד יוצא לדרכו בשוק החופשי.
החשש הגדול הוא, שעובד המחזיק במידע עסקי מסוים שנרכש במהלך עבודתו בחברה המקורית , יועבר על ידו ובניגוד לרצון החברה בה עבד, לגורמים ועסקים המתחרים בחברה. דבר שעלול לגרום לה לנזקים כלכליים אדירים ואף לסגירת העסק, בעקבות העברת המידע.
המצב הזה גורם לא אחת לעובדים שחתמו על תניות בחוזה העבודה שלהם בהקשר לסוד מסחרי מסוים, וגם לעובדים שלא חתמו כלל על תניות כאלו בחוזה העבודה, להגביל את עיסוקם בזמן במקום בסוג או בהיקף העבודה, דבר הפוגע בחופש עיסוקם ויכולתם לנוע בין המשרות והתפקידים הנמצאים בשוק ולשפר את מעמדם התעסוקתי והכלכלי בעקבות כך. מה עוד שמצב המגביל  עיסוק של עובד נוגד לעיתים חוקי יסוד.
מנגד יש להביא בחשבון את המהות והחשיבות בהגנה על סודות מסחריים, כי הרי חברה כלכלית ללא הגנה על סודותיה המסחריים הניתנים לשכפול והעתקה, אין לה יכולת קיום והתפתחות בשוק התחרותי בה היא עובדת. למה תשקיע חברה במשאבים יקרים של מחקר, פיתוח, תהליכי יצור ומידע רב אחר אם היא מודעת לעובדה שאחד מעובדיה יכול בעתיד להעביר את אותו מידע בנקל.
בעבודתי אנסה לבחון את המאבק וההתנגשות בין העובד והמעביד בנושא סודות המסחר מול חופש העיסוק. מצד אחד ההגנה על הסוד המסחרי ומן הצד השני את יכולת הפגיעה בחופש העיסוק של העובד בגלל תניות ההגבלה.
 אבחן ראשית את חוק יסוד:חופש העיסוק וההגבלות החלות עליו ומנגד אבחן את המושג סוד מסחרי, הגדרתו, היקפו עד כמה הוא מגביל את עיסוקו של עובד, בזמן במקום, ועד כמה תניות ההגבלה של הסוד סבירות ואינן מנוגדות לחוקי היסוד. על המאבק וההתנגשות בין האינטרסים הלגיטימיים השונים של המעביד והעובד לעניין הסוד המסחרי, ועל הדרך והצורך לעשות איזון בין השניים ולמנוע פגיעה בין הצדדים, אבקש לענות במחקר זה.
את התשובות לקח אנסה למצוא על ידי ניתוח פסקי דין והשוואתם, ניתוח של מאמרים וספרות משפטית, בחינת חוקי היסוד וההגבלים שחלים עליהם, אבחן את הפתרון שמנסה לתת חוק עוולות מסחריות, בחינת נפקותן של הגבלות סודות המסחר השונות, הצגת האינטרסים השונים וההתנגשות בניהם והניסיון של בתי המשפט לאזן בין הקוטביות הזו. כמו כן אסקור את ההשלכות החברתיות הכלכליות והמשפטיות של פסקי הדין החשובים בעת האחרונה ובהם פס"ד צ'ק פוינט ופס"ד סער והאם הם הביאו לשינוי מהותי בשטח.