עבודה סמינריונית בניהול בין-לאומי

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח ,
שנת הגשה 2007
מספר מילים 7683
מספר מקורות 15

תקציר העבודה

תקציר עבודה סמינריונית בניהול בין-לאומי הנושא: דפוסי פעילות עסקית בין-לאומית /אופני כניסה למדינה זרה.
העבודה בודקת כיצד מבנה הבעלות ואופן העברת ידע משפיעים על הצלחת מיזם בין-לאומי בסין.
תקציר:
סין כיום היא הכוח המוביל בעיצוב הגלובליזציה בעולם העסקים. סין נחשבת לשוק המתעורר הגדול ביותר ונשארה לכלכלה הגדלה במהירות הגבוהה ביותר בעולם עם גידול בהכנסה לנפש של פי ארבע מאז שנת  1978 וגידול ברמת הצמיחה ברמה של 9.5% בשנתיים האחרונות. ההצלחה הסינית נובעת בעיקר ביישום של הרפורמות הכלכליות בסין אשר אפשרו לסין לקדם את כלכלתה לאינטגרציה בכלכלת העולם פסקת הפרק הראשון:
הפרק התיאורטי של נושא המחקר כולל סקירה של מספר מאמרים העוסקים בהבנת הגורמים המשפיעים על הצלחתו של מיזם בינלאומי בסין. בפרק זה ננסה להבין את התרבות הסינית המהווה מרכיב חשוב בהבנת הנושא ונבחן כיצד היא באה לידי ביטוי בעולם העסקים. כמו כן נסקור את הבדלים התרבותיים הקיימים בין סין למדינות המערב וכיצד ניתן להתמודד עם הבדלים אלו, נבדוק מהו מיזם משותף בינלאומי באופן כללי וכיצד הוא בא לידי ביטוי בסין ולבסוף נבחן את הגורמים העיקריים המשפיעים על הצלחתו של מיזם בינלאומי  כזה בסין. במחקר זה  נתמקד בעיקר בשאלות של סוג הבעלות המועדף במיזם כזה ובבחינת הצורה המועדפת להעברת מידע וידע מחברת האם למיזם הבינלאומי המשותף.
תוכן העניינים:                                                                         עמוד מס' מבוא:                                                                                                    3
                            סקירת משתנים                                                             4                          שלבי המחקר                                                               
4                                                                                               הפרק התיאורטי:                                                                                  5
                        התרבות הסינית מול התרבות המערבית                      6
                      מהו מיזם משותף בינלאומי                                        9
מיזמים משותפים בסין – רקע כללי                              11
                      גורמים המשפיעים על הצלחת מיזמים משותפים בסין    12
                                                                        בעלות, ניהול פיקוח ושליטה והשפעתם על הצלחת מיזם בסין:          15
                      המערכת החוקית                                                     15
                      התנהגות ארגונית                                                   
1 6
                     ניהול וקבלת החלטות                                               
1 7
                        בעלות                                                                    19
                          העברת מידע וידע והשפעתו על הצלחת מיזם בסין :                         22
                     העברת מידע וידע – רקע כללי                                      22
                     העברת ידע בסין                                                        23
סיכום                                                                                                  
5 רשימה ביבליוגרפית                                                                             27
נספחים:                                                                                           29
            מבוא
מספר המיזמים המשותפים הפועלים בסין החל משנת 1979 (מועד חקיקת חוק המיזמים המשותפים שם) הולך וגדל בהתמדה. סין נפתחה לעולם רק עם תום עידן מאו. לפני כן הייתה סין מדינה קומוניסטית לחלוטין ללא אפשרות של קשרים מפותחים עם מדינות המערב בכל הנוגע לעסקים וכניסת חברות עסקיות מערביות לשוק הסיני. מאז חלו שינויים שפתחו דלתות כלפי חברות מערביות והממשלה הסינית משקיעה רבות בחקיקת חוקים ותקנות כדי לאפשר אוירה נוחה המעודדת כניסתם של משקיעים זרים. מאז 1993 נמצאת סין במקום השני בעולם (אחרי ארה"ב) בכמות ההשקעות הישירות. הנתונים מצביעים בבירור על כך, שלצד העלייה הכוללת בהשקעות זרות בסין בדרכים השונות ממשיכה ההשקעה באמצעות מיזמים משותפים בינלאומיים להיות הדרך הפופולארית לכניסת משקיעים זרים לסין.
בבואנו להקים מיזם משותף בסין בתוך היקף פעילות כזה של השקעות, חייבים להכיר ולהבין את מורכבות ההחלטה ולתת את הדעת לגורמים השונים העשויים להשפיע על סיכויי הצלחתו של המיזם.
בין הגורמים העיקריים המבדילים את סין משאר העולם בכל הקשור למיזמים בינלאומיים יש לתת את הדעת בעיקר לתרבות הסינית על מאפייניה והשפעתה הרבה על עולם העסקים. יש לבחון את הערכים עליה התרבות הסינית מתבססת הנשענים בעיקר על תורתו של קונפיציוס והכוללים אוריינטציה קולקטיביסטית, אוריינטציה לטווח ארוך, האוריינטציה המשפחתית ותלות הדדית.
על אף שההסתגלות לתרבות הסינית והבנתה הם בין הגורמים המרכזיים האחראיים על הצלחת מיזם בינלאומי בסין נבחן במאמר זה גם את חשיבותה של מערכת הקשרים הבין אישית אשר תופסת מקום נכבד בהתנהלות בסין ומשפיעה ברמה הארגונית על מערכת היחסים בין המנהלים לעובדים ובין עובדי החברה ללקוחות החברה ולספקיה החיצוניים. וכמו כן נבדוק מהם המשאבים הארגוניים המופעלים בגוף החדש כגורמים חשובים נוספים התורמים להצלחת מיזם זה.
המאמר מתמקד בשאלה הדנה בשיקולים בבחירת היקף הבעלות בכניסה למיזם בסין ובהעברת ידע מחברת האם למיזם החדש. כאשר מתמודדים עם השאלה מהו היקף החשיפה האידיאלי של החברה הזרה בבואה להחליט על אחוז הבעלות במיזם יש להתבסס על מספר פרמטרים חשובים כגון המערכת החוקית העמומה בסין, אמינות השותפים במיזם, חוקי העברת ידע הקיימים בסין ויכולת אכיפתם, כמו גם המצב הפוליטי הנתון לשינויי רגולציה תכופים,  וכמובן להבנת אופייה המיוחד של התרבות הסינית, על כל אלה נדון במחקר זה.
שאלת המחקר ופרוט המשתנים בעבודה זו בחרנו לבדוק מהם הגורמים המסייעים בהצלחת מיזם בינלאומי בסין כאשר עיקר ההתרכזות בעבודה סובב סביב השאלות הדנות  במבנה הבעלות המועדף עם שותפים המקומיים וכן בבדיקת הדרך הבטוחה והיעילה ביותר להעביר ידע כך שלא ינוצל לרעה על ידי השותפים המקומיים ובכך לתרום להצלחת מיזמים משותפים בסין.
שאלת המחקר היא :כיצד מבנה הבעלות ואופן העברת ידע משפיעים על הצלחת מיזם בין-לאומי בסין?
משתנה בלתי תלוי: מבנה הבעלות משתנה בלתי תלוי: אופן העברת ידע משתנה תלוי: הצלחת מיזם בינלאומי בסין שיטת המחקר רעיון המחקר עלה בעקבות מיזם שאני ושותפיי מעוניינים להקים בסין, מכיוון שהמיזם כרוך בהעברת ידע והנושא חדש לי ולשאר המנהלים בחברה חשבנו לבצע את הבדיקה הדרושה על מנת לאפשר ללמוד את הנושא וכן ללמוד את הבעיות הכרוכות בצעד זה בתקווה לאפשר כניסה חלקה ככל שהדבר אפשרי לשוק הסיני.
שיטת המחקר מבוססת על ניתוח ספרות תיאורטית ומחקרית בתחום שאלת המחקר. להכרת הנושא נעזרתי בסקירה הספרותית בה פניתי לספריית האוניברסיטה הפתוחה וכן לאתרי אינטרנט בתחום וחיפשתי מאמרים העוסקים בנושא מיזמים בינלאומיים בסין. בחיפושי לא מצאתי מאמר שעסק בשאלת המחקר עצמה אבל מצאתי מאמרים עדכניים מהשנים האחרונות שחקרו את נושא שאלת המחקר והמאמרים, סייעו בהבנת הנושא וכן אפשרו לנתח את המשתנים במחקר ותוצאותיו.