בחינת השלכות הארכת חופשת לידה על חזרתן של נשים לשוק העבודה בשכר

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2009
מספר מקורות 23

תקציר העבודה

תקציר לסמינריונית בביטחון סוציאלי בנושא:
בחינת השלכות הארכת חופשת לידה על חזרתן של נשים לשוק העבודה בשכר תוכן העניינים
            מבוא
                                                                                                               2-3
            א.
רקע כללי בנושא חופשת לידה, חשיבותה ומטרותיה.                                        4-5
                        ב.
תנאי שוק העבודה לנשים ואמהות בישראל.                                                     6-12
            ג.
חוקים ותקנות בישראל בנושא נשים ועבודה.                                                    13-19
                        ד.
מכשולים בדרך חזרה לעבודה לאחר לידה.                                                      20-21
            סיכום- דיון והמלצות למחקרי המשך.                                                                 22-26
            ביבליוגרפיה.                                                                                                     27-29
            נספחים.                                                                                                             30 מבוא
הריון ולידה הם בין האירועים המשמעותיים ביותר בחייהן של נשים. יכולת הפריון והקמת המשפחה היוותה אמצעי למימוש עצמי עוד משחר ההיסטוריה. לצד אלו, הולכת ותופסת היכולת לעבוד בשכר, להתפתח ולהתקדם בעולם העבודה, אמצעי נוסף למימוש עצמי עבור חלק מהנשים. בהמשך לאלו, בשנים האחרונות חלה עלייה עקבית בהשתתפותן של נשים בכוח העבודה האזרחי: משיעור השתתפות של 29.7% בשנת
1 970 עד לשיעור השתתפות של למעלה מ-50% בשנת 2008 ועם זאת, יכולת השילוב של הריון, לידה ועבודה הפכה לדרך חיים כמעט מובנת מאליה עבור נשים. מכיוון שנשים הן חלק בלתי נפרד של שוק העבודה וחלקן במשק הישראלי ובעולם המערבי הולך וגדל, נוצר הצורך לבחון את חיי העבודה ואת חיי המשפחה כחלק ממערכת אחת של עבודה-משפחה.
החברה שבה אנו חיים כיום, מעמידה על כף המאזניים את הצורך ללדת ילדים ולגדלם לעומת הצורך בקריירה או במשרה מלאה. הדעה הרווחת שעבודת האישה חייבת לבוא על חשבון דברים אחרים ובעיקר על חשבון ילדיה, גורמת למרבית האמהות העובדות מחוץ לבית רגשי אשם מפותחים ומתח עצום. בשנים האחרונות הולך וגובר קולם של הפסיכולוגים המצדדים בתרומתה של האישה העובדת לטיפוח ילדיה. אלה טוענים שהרגשת הסיפוק של האישה, בין שהיא עובדת בתוך הבית ובין מחוצה לו, היא אחד הגורמים החשובים ביותר בהתפתחות הילד.
חופשת הלידה הניתנת ליולדות באה לשרת מס' מטרות, ביניהן: התאוששות פיזית של האם מחוויית הלידה, עידוד להנקה, מתן אפשרות להורים לגדל את התינוק בחודשי חייו הראשונים וליצור עמו קשר ראשוני ועידוד הנשים להשתלב בשוק העבודה ולהישאר בו מיד עם תום חופשת הלידה.
בכדי לממש מטרות אלו יש לבחון את תנאי שוק העבודה לנשים ואמהות בישראל, בעיקר לאור העובדה שהצורך של נשים לבצע את תפקידם הכפול (במשק הבית ובעבודה), מגביל את השתתפותן בשוק העבודה, זאת בנוסף לעובדה ששוק התעסוקה מתואר על ידי נשים רבות כנוקשה וכמפלה לרעה, שלא נכון לבוא לקראת צרכי האמהות.   ולא בכדי..
ישנם מעסיקים עבורם יכולת השילוב של הריון והורות עם שגרת העבודה, אינה כה ברורה ומהווה עבורם בעיה. לפיכך, בתקופות אלו מתערבת מדינת הרווחה בשיקולי מעסיקים, אם באמצעות חקיקה ואם באמצעות מנגנוני התערבות שעניינם הגנה על מעמדן ומיקומן של נשים בשוק העבודה, בתקופות בהן מופר האיזון האובייקטיבי בינן לבין יתר העובדים.
לאור מצבן הייחודי של הנשים בשוק העבודה, נולד הצורך בחקיקה מיוחדת המיועדת לנשים העובדות, הנובע הן מהעובדה שהחברה הישראלית אימצה תפישה של נשים כ"אימהות עובדות" תוך קיבוע הסטריאוטיפ החברתי לפיו הורות הינה בראש ובראשונה תפקידה של האישה והן מחמת גישה מפלה של הנשים בשוק העבודה. חקיקה מיוחדת שכזו נקראת: 'חקיקת מגן' ומטרתה כפולה- להסדיר את מעמדה של האישה בשוק העבודה וליצור בעבורה תנאי עבודה וסביבת עבודה הולמים, ובנוסף להבטיח את עיקרון השוויון בין המינים ולנסות לצמצם את ממדי האפליה והקיפוח שהיו ועודן נחלת האישה העובדת במשק הישראלי. אך עם זאת, ישנם מכשולים לא מעטים הניצבים בדרכן של אימהות בחזרה אל מעגל העבודה לאחר הלידה, ביניהם ניתן למנות את ההיבטים הבאים, המרכיבים את החלטתה הלא-פשוטה של האם בדבר הארכת חופשת הלידה שלה: שיקולים כלכליים, זכאות להארכת משך ההיעדרות התלויה בוותק שנצבר במקום העבודה, שמירת מקום העבודה וצבירת זכויות הכרוכות בוותק בעבודה, זמינות של שירותים לטיפול בילדה בקהילה, איכות הטיפול בילד בהסדרים הקיימים ובעיקר: מימוש עצמי והגשמה הן כאם והן כאישה עובדת.
חופשת הלידה הנהוגה בישראל כיום, אינה מקדמת הורות פעילה של עובדים במובנה היומיומי, אלא מהווה הוצאה של ההורים משוק העבודה למשך מספר שבועות, תוך ציפייה לשובם לאחר מכן אל שוק העבודה כ"עובדים אידיאליים" לכל עניין ודבר. וכדי שכך יהיה הדבר, ישנם תנאים מסוימים בהם חופשת הלידה צריכה לעמוד שביניהם, בין היתר, מתן זכות שווה לאם ולאב, קיומה של גמלה ממשלתית המאפשרת שמירה על רמת החיים, הבטחת אפשרות החזרה למעגל העבודה בתום החופשה ללא פגיעה בזכויות ומתן אפשרות לפרישת החופשה באופן גמיש בכדי שתוכל להוות הכנסה משלימה לעבודה במשרה חלקית לאורך זמן.
חופשת הלידה מאפשרת לאמהות טריות לשלב עבודה וחיי משפחה, ובמקרים רבים אף מחזקת את הקשר שלהן לשוק העבודה על-ידי הבטחת מקום עבודתן. בעבודה זו אנסה לבחון את השלכות הארכת חופשת לידה על חזרתן של נשים לשוק העבודה בשכר, תוך השערה כי הארכה מסוג זו תיטיב עם האם הטריה להמשיך ולהיות עם הרך הנולד בייחוד בשלבים אלו של חייו, ותגרום לאישה לחזור בתום תקופה זו לעבודה שגרתית בביטחון רב יותר ועם פחות חשש המלווה את החזרה לעבודה לאחר חופשת הלידה.
מבנה העבודה יכלול את ההיבטים הבאים: רקע כללי בנושא חופשת לידה ומטרותיה, החוקים והתקנות בישראל הנוגעות בנושא נשים ועבודה, סקירת המכשולים העומדים בדרכן חזרה לעבודה של נשים לאחר לידה ובחינת תנאי שוק העבודה לנשים ואמהות בישראל.