יחסי הכוחות וחלוקת התפקידים המגדריים בטקס החופה היהודי

תקציר העבודה

תקציר העבודה:
עבודה זו בוחנת את טקס החופה בעין ביקורתית תוך התייחסות ליחסי הכוחות ולחלוקת התפקידים המגדריים בטקס. שאלת המחקר המרכזית הינה – האם ובאילו אופנים באים לידי ביטוי יחסי הכוחות בין המגדרים במעמד טקס החופה. הואיל וטקס החופה נתפס כטקס מעבר השייך לעולם הדתי, ונראה כי כיום ישנה יותר פתיחות בקרב המגזר החילוני לקיים טקסי חתונה שונים שאינם בהכרח טקסים דתיים כשל המגזר הדתי.
לצורך כך, ערכתי ראיונות עומק עם עשר נשים בנוגע לחתונתם בכלל ולמעמד החופה בפרט. כמו כן, נערך ניתוח של תשובותיהן והממצאים מצביעים על העצמת כוחו של הגבר מול החלשת האישה במעמד החופה.
חשיבותו של מחקר זה מתבטאת במספר תחומים. ראשית, לאור המתח ההולך וגובר בין "דת" ל"חילון", מחקר זה עשוי להוות תיעוד של יחסי הכוחות והשימוש בסמלים דתיים בנקודת זמן נוכחית ולפתוח פתח למחקר דומה בעוד מספר שנים. ההשוואה בין תוצאות מחקר נוכחי זה לבין תוצאות מחקרים עתידיים בנושא עשויה להעיד על התמורות החלות היום ושעוד יחולו כנראה בחברה הישראלית הן בתחום יחסי כוחות בין מגדריים והן בתחום מקומם של הסמלים הדתיים בטקסי החיים של נשים יהודיות.
כמו כן, מחקר זה עשוי להועיל לחוקרים דמיון והבדל בין תרבויות וחברות שונות, בהיותו מקור להשוואה בין שימוש בסמלים דתיים בטקס החופה היהודי בישראל, לבין שימושים שונים בסמלים בדתות שונות, טקסי נישואין שונים וכדומה. מעבר לכך, מחקר זה יכול להוות נקודת השוואה בין טקסי החופה היהודיים המתקיימים בישראל לבין כאלו שנערכים בתפוצות יהדות בארצות שונות. לבחינת הסוגיה של האופנים בהם באים לידי ביטוי יחסי הכוחות המגדריים במעמד טקס חופה, אם בכלל, אתחיל בהגדרה של טקס ואתייחס לטקס כסמל לפסקי זמן. הואיל וטקסים מביאים לידי ביטוי ערכים אולטימטיביים של החברה, אציג סקירה של שינויים ערכיים שחלו בחברה הישראלית במעבר מקולקטיביזם לאינדיבידואליזם, ובהמשך אבחן שינויים אלה כפי שהם משתקפים בטקס הנישואין, תוך שאני מבחינה בין המקור הדתי לבין התפתחויות שחלו בו בחברה המודרנית הישראלית.
תוכן העניינים:
1. מבוא
2. מסגרת תיאורטית וסקירה ספרותית
2 .1. פסקי זמן
2 .2. ערכי החברה הישראלית
2 .3. מאפייני הטקס הישראלי היהודי-דתי
2 .4. מאפייני החתונה הישראלית המודרנית
3 . מתודולוגיה
3 .1. אוכלוסיית המחקר
3 .2. כלי והליך המחקר
4 . ממצאים 5. דיון
6 . ביבליוגרפיה 7. נספח