עבודה סמינריונית לתואר שני בדיפלומטיה בנושא "איומי איראן גרעינית על ישראל" שקיבלה ציון מעל 90.

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2009
מספר מילים 6847
מספר מקורות 44

תקציר העבודה

עבודה סמינריונית בנושא איומי איראן גרעינית על ישראל תוכן עניינים מבוא ·    שאלת המחקר -..2
·    השערת המחקר -2
·    מתודולוגיה –.3
פרק תיאורטי ·    תיאוריית ההרתעה 4
רקע היסטורי ·    תולדות יחסי ישראל-איראן …5
איומי איראן על ישראל ·    היכולת הצבאית של איראן -7
·    היכולת הצבאית של ישראל ..10 טיעונים לכך שאיראן גרעינית מאיימת על מדינת ישראל .13
טיעונים לכך שאיראן גרעינית אינה מאיימת על מדינת ישראל -…16
סיכום –…22
מסקנות –22
רשימה ביבליוגרפית -.24
מבוא
בעבודתי זו החלטתי לבחון ולחקור את הסוגיה של איום הגרעין האיראני על מדינת ישראל – סוגיה שלאחרונה מרבים לדון בה בפורומים השונים הן באזור המזרח התיכון והן ברמה העולמית.
הרעש נובע מההתפתחויות אינטנסיביות שלאחרונה מתרחשות באיראן בהקשר לפיתוח היכולת הגרעינית והקמת מתקנים להעשרת אורניום. בעצם איראן החלה לפתח תכנית גרעין כבר בשנות …
– . האיראנים הצהירו תמיד כי מטרתה של תכנית הגרעין שלהם היא פיתוח אנרגיה גרעינית לצרכים אזרחיים, אבל לאור העובדה שלאיראן יש מקורות עצומים של נפט ושל גז טבעי, לא נראה סביר, לדעת המנהיגים ברבות ממדינות המערב, שההשקעה הכספית, הפוליטית והדיפלומטית של איראן בתכנית הגרעין שלה נועדה אך ורק כדי לקדם ייצור של אנרגיה לצרכים אזרחיים. יתרה מזה, כל התנהלותה של איראן בזירה הבינלאומית, ובמיוחד ניסיונותיה להסתיר חלק ממתקני הגרעין שלה וסירובה לקבל ממדינות אחרות חומרים גרעיניים שיכולים להספיק לה לצרכים אזרחיים, מעידה על כוונות שאינן אזרחיות בלבד. היום יש הסכמה רחבה בקרב המנהיגים בקהילייה הבינלאומית שאיראן מנסה לייצר נשק גרעיני.  על רקע זה שאלת המחקר שאני בחרתי לשאול בעודה זו היא  באיזו מידה ההתחמשות הגרעינית של איראן מאיימת על מדינת ישראל? שאלה זו, לדעתי, רלוונטית מאוד לנושא הקורס הנלמד, כיוון שזו סוגיה חשובה בתחום הביטחון של מדינת ישראל והינה סוגיה כבדת משקל המדאיגה הרבה אנשים בכל העולם בכלל ובישראל בפרט.
בתקופה האחרונה סוגיית האיום של הגרעין האיראני רלוונטית עוד יותר על רקע התפתחות העניינים בתקופה האחרונה וההתחמשות המוגברת של איראן. בעבודה זו אינני מתכוונת לבדוק ולחקור האם איראן באמת מתכוונת לפתח נשק גרעיני ועד כמה זה אפשרי הלכה למעשה, מה הסיכויים לכך וכן הלאה. הסוגייה שמעניינת אותי היא האם  לישראל יש צורך לדאוג מהנשק הגרעיני האיראני במידה ויהיה כזה בידיה של איראן. השערת המחקר שלי הינה שהתחמשותת גרעינית של איראן אכן מאיימת על ישראל אך במידה מוגבלת בלבד. השערת המחקר הזאת מתבססת על ההנחה של "השכל הישר", – -. . בכדי לענות על שאלת המחקר שלי, מן הראוי קודם כל להציג את הרקע התיאורטי הקשור בנושא העבודה – במקרה זה, אציג את תיאוריית ההרתעה שמהווה בסיס הן להתנהגות האיראנית והן לתגובה של ישראל והקהילה הבינלאומית. לאחר מכן, אציג את הרקע ההיסטורי של יחסי איראן – ישראל עד העת האחרונה. ואז אבחן את היכולת הצבאית הממשית של איראן לעומת היכולת הצבאית של ישראל ואת הנכונות להפעיל את אותם כוחות שברשות שתי המדינות. לאחר בדיקת הכוח הצבאי של שתי היריבות, אנסה להבין ולהציג מספר עמדות הטוענות שאיראן גרעינית אכן מאיימת על מדינת ישראל מצד אחד, ומן הצד השני – העמדות הטוענות שאין צורך להיות מאויימים מן הגרעין האיראני. –…
מטודולוגיה גישת מחקר:

שיטת מחקר: