הפרטה בצבא

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2007
מספר מילים 13102
מספר מקורות 27

תקציר העבודה

פרק עמודים
1 .                   שאלת המחקר
3
2 .                   מטרת העבודה
3
3 .                   בדיקת שאלת המחקר
4
4 .                   תשתית תיאורטית
4 5.                   יתרונות ההפרטה לדעת תומכיה
6
6 .                   חסרונות, בעיות וסכנות בהפרטה 7
7.                   סקירה ספרותית- הפרטה
8
8 .                   ההפרטה בעולם בשני העשורים האחרונים 9
9.                   ההפרטה בישראל
1 0
1 0.               חוסן לאומי – מהו?
15
1 1.               הפרטת תעשיות צבאיות בעולם
1 7
1 2.               הפרטת תעשיות צבאיות בישראל
2 0
1 3.               משמעות המפעלים הביטחוניים במשק הישראלי
2 3
1 4.               קשיים במדידת עלויות ביטחון לעומת אי-ביטחון
2 8
1 5.               ניתוח ודיון
2 9
1 6.               סיכום ומסקנה ותשובה לשאלת המחקר
3 7
1 7.               ביבליוגרפיה
4 1
שאלת המחקר:
" האם ההפרטה בתעשיות הביטחוניות יצרה מצב להתייעלות במונחים אפקטיביים והאם ניתן להפעיל תהליך של הפרטה גם בצבא על מנת להוזיל את העלויות הביטחוניות ובכך גם לשפר את המערכת האזרחית?
כבר בשנת 2004,שר הביטחון בשנה זו,מר שאול מופז, טען כי :"יש לקדם רפורמה בתעשיות הביטחוניות , וכי הרפורמה צריכה לכלול תהליכים של הקטנת מעורבות ממשלתית והמשך תהליכי הפרטה ".
לדברי מופז, הרפורמה בתעשיות הביטחוניות צריכה לכלול "תהליכים של הקטנת המעורבות הממשלתית, שינויי בעלות, איחודים ומיזוגים בין התעשיות, הפרטיות והממשלתיות, וכן המשך תהליכי ההפרטה, במקומות שבהם הדבר אפשרי". מופז הוסיף, כי הוא משוכנע שהרפורמה יכולה להוות מנוף לצמיחתן של התעשיות הביטחוניות. לדברי מופז, תהליכי הפרטה יאפשרו לתעשיות הביטחוניות להקצות משאבים גדולים יותר למחקר ופיתוח, שיבטיח את המשך הצמיחה במשק הישראלי, כאשר צעדי ההתייעלות יביאו לשחרור משאבים שבעבר הופנו לסבסוד תעשיות ביטחוניות ובכך להפנותם  לפיתוח המשק הישראלי . הוא הביא כדוגמא לחברה פרטית המוכיחה כי גם ללא סיוע ממשלתי ניתן להיות חברה ביטחונית מובילה בתחומה בעולם, רווחית ומשגשגת את חברת אלביט מערכות.
    מטרת העבודה מטרת העבודה היא להציג את נושא ההפרטה ועקרונותיו, את מהות ההפרטה ואופן יישומה. נבחן את מושג ה"הפרטה" ואת "מדיניות ההפרטה" שהפכה בעת האחרונה לפופולארית כל כך בעולם ובישראל.
אציג את נושא ההפרטה בעולם  ובישראל ואנסה לענות על שאלת המחקר על היבטיה הכלכליים, הביטחוניים והחברתיים. אמחיש את נושא ההפרטה  על ידי הצגת מקרי הפרטה בעולם ,ובמשק הישראלי בשנים האחרונות ואתייחס להיבט הייחודי של תעשיות ביטחון. במאה העשרים, המדינה הייתה הגוף העיקרי שהוציא אל הפועל פעולות לרווחת ולשמירת ביטחון אזרחיה. כיום השתנה המצב,כאשר המדינה שואפת לצאת מאחריותה ההיסטורית על פעילויות אלו,ומפנה אותן ליזמים פרטיים ותאגידים מסחריים, הפועלים בהתאם למדיניות של הגדלת רווח אישי- ולא רווחת האזרחים.
המשק הישראלי נמצא כיום בתהליך מתמשך וגורף של הפרטת חברות ממשלתיות ונכסים לאומיים. התהליך הזה מתבצע במסגרת התכנית הכלכלית הנוכחית והתכניות הכלכליות הקודמות לה המיועדות לצמיחה כלכלית במשק וזאת במסגרת המגמה של כלכלה חופשית וליברליזציה.
לאורך השנים, במיוחד באחרונות, נעשו בישראל ניסיונות לקיצוץ בתקציב הביטחון,דבר  שאילץ את הצבא לבצע שינויים ארגוניים ובנוסף אף להוציא מכרזים אזרחיים לביצוע פעילויות שבעבר בוצעו על ידי הצבא, זאת למרות טענות מגוונות שעלו,כגון פגיעה במשק האזרחי (התעשיות הביטחוניות) .כנגד זאת הקיצוצים בתקציב הביטחון הביאו גם לשינויים בסדרי עדיפויות של המערכת;לדוגמא , במקום לפטר אנשי צבא נערך קיצוץ בימי מילואים, כשתקציב האחד בא על חשבון השני, או דוגמא נוספת- צמצום פעילות ואימונים שהועברו בעבר למערך הסדיר או שינויים בין הזרועות במקום הימנעות מרכש מטוסי קרב נוספים.
מטרת העבודה לעסוק בנושא בו מובילי המשק הישראלי מאמינים כי הוא מהנמצאים בקדמת הסדר הציבורי, ולבדוק במסגרת כוללת של נושא זה את ההיבט הייחודי של הפרטת התעשיות הביטחוניות. זאת בכדי לענות על שאלת המחקר ולראות אם ההפרטה בתעשיות הביטחוניות יצרה מצב להתייעלות במונחים אפקטיביים והאם ניתן להפעיל תהליך של הפרטה גם בצבא על מנת להוזיל את העלויות הביטחוניות ובכך גם לשפר את המערכת האזרחית?
בדיקת שאלת המחקר את שאלת המחקר אבדוק על ידי סקירת מאמרים וקטעי עיתונות רלוונטיים להפרטה בארץ ובעולם. אתעכב על מחקרים הנוגעים באופן כוללני בנושא ההפרטה בארץ ובעולם, ובאופן פרטני על הפרטה בתעשיות הביטחוניות.
אציג חומר אמפירי,בהקשר ההפרטה והפרטה בתעשיות הביטחוניות, בארץ ובעולם ומסמכים רלוונטיים של החלטות גופי ממשלה בישראל בנושא.