הביקורת של הפסיכולוגיה האבולוציונית על גישת ההיוריסטיקות

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 9003
מספר מקורות 55

תקציר העבודה

המחלקה לפסיכולוגיה הביקורת של הפסיכולוגיה האבולוציונית על גישת ההיוריסטיקות ‏14 מרץ 2006
מבוא
חוקרים רבים לאורך השנים ניסו לאפיין את החשיבה האנושית, כאשר מידת הרציונאליות של החשיבה האנושית הייתה במרכז המוקד של מחקרים  רבים בתחום.
Peterson & Beach  ב-1967 טענו כי החשיבה האנושית היא רציונאלית, במובן שהחשיבה האינטואיטיבית של האדם פועלת ע"פ עקרונות נורמטיביים כמו מתמטיקה, סטטיסטיקה והסתברות. אולם לגישה זו של חשיבה רציונאלית – נורמטיבית קמו מתנגדים רבים. תחילה הציעSimon  (1997) את תיאורית ה- Bounded Rationality .
ע"פ תיאוריה זו, החשיבה האנושית היא אכן רציונאלית נורמטיבית אולם חשיבה זו מוגבלת ע"י מגבלותיו הקוגניטיביות של האדם (כגון יכולת חיפוש מוגבלת, חוסר ודאות לגבי תוצאות עתידיות, מגבלות של יכולת החישוב, וכו'). Tversky & Kahneman  (1974) לקחו את גישתו Simon צעד אחד קדימה, והציעו את הגישה ההיוריסטית. לטענתם האדם אינו מסוגל לחשיבה רציונאלית ע"פ החוקים הנורמטיביים של המתמטיקה והלוגיקה בשל יכולת המנטאלית, ויכולת עיבוד המידע מוגבלות. לכן, החשיבה האנושית מתבצעת ע"פ אוסף של ההיוריסטיקות – כללי אצבע, החשופים להטיות.
בסדרה גדולה של מחקרים הראו Tversky & Kahneman (1982) כיצד שימוש בהיוריסטיקות מוביל לחשיבה אשר איננה רציונאלית ואשר איננה מקיימת חוקים נורמטיביים רבים כדוגמת חישובי הסתברות, חוק המספרים הגדולים, חוק בייס, חוקים לוגיים, וכו'.
 הגישה האבולוציונית  כפי שיוצגה  ע"י Cosmides  Tooby &(1992),  Gigerenzer  (1999) וחוקרים נוספים היוותה את ההתנגדות העיקרית הראשונה לגישה ההיוריסטית. הגישה האבולוציונית הציעה לבחון מחדש את רציונאליות החשיבה האנושית, בהקשר של ההתפתחות האבולוציונית של מערכת החשיבה האנושית, והסוגיות ההשרדותיות אשר אותן היא אמורה לפתור. לטענתם, אם בוחנים את החשיבה האנושית בהקשרים האבולוציוניים הישרדותיים אשר לשמם היא נבנתה, ניתן למצוא חשיבה רציונאלית ע"פ חוקים נורמטיביים, או כפי שהם כינו אותה – "רציונאליות אקולוגית".
 בעבודה זו תחילה נסביר מהי הפסיכולוגיה האבולוציונית, ומהם עקרונות הבסיס עליהן היא מושתתת, לאחר מכן נפרט את התמיכות האמפיריות בגישה זו, טענות הגישה האבולוציונית כנגד הגישה ההיוריסטית, ביקורת על הגישה האבולוציונית, ותרומתה בחקר מידת הרציונאליות של החשיבה האנושית.