עבודת גמר- מנהיגות במשבר כלכלי‏

תקציר העבודה

תקציר עבודת גמר- מנהיגות במשבר כלכלי 'כלכלה פוליטית' בקליפת אגוז היא תחום במדעי החברה הדן בקשרי הגומלין בין השוק, בו יש קונים ומוכרים המתקשרים ביניהם על דרך של רצון לבין המדינה שהעומד בראשה הינו מקבל ההחלטות הראשי ויש לציית לו (בהתאם למערכת חוקים מסוימת). במחקר של כלכלה פוליטית קיימים מספר זרמים- זרם פוזיטיביסטי, המנסה להסביר את התהוות המציאות הכלכלית הנתונה (את המצוי) והזרם הפילוסופי העוסק בדיון על הדרך 'הנכונה' לפעילות כלכלית, דן ברצוי ופחות במצוי. הזרם הפילוסופי מתחלק למספר גישות, ובעבודה זו אסקור שלוש מהן- הגישה הליבראלית, הגישה המרקסיסטית וההבדלים בין גישות אלו לגישה הקנסיאנית.
הגישה הליבראלית (מזוהה עם אדם סמית) יוצאת מנקודת ההנחה שהאדם הוא יצור אנוכי הדואג לעצמו ולסביבתו הקרובה ופועל על בסיס דאגות קיום חומריות. בשנות האלפיים ובמיוחד במדינת ישראל השבעה (ברובה), קשה להזדהות ולהתחבר לגישה זו שדנה בדאגות הקיום החומריות, אך  גישה זו גם טוענת כי האנשים לא שופטים את עצמם ביחס לאחרים, אלא ביחס לעצמם ומבקשים לשפר את מצבם אובייקטיבית. ע"פ גישה זו, על המדינה להגן על זכויות הקניין, ומעבר לכך- כל אדם לגורלו.
בהקשר זה, ראוי אולי להזכיר את הסיעה הליבראלית שהוזכרה בקורס ופעלה בתוך תנועת הליכוד, סיעה שלא מימשה את עצמה שנים רבות כיוון שביקשה לפעול בצורה של כלכלה ליבראלית- הפרטת תאגידים, הטבות לעסקים ועוד. האג'נדה של הסיעה לא באה לידי מימוש, בין היתר, בשל התנגשות בין הליבראליזם לבין הקול המזרחי והחשש לחזור לשלטון מפא"י, דבר שהביא להרחבת התקציב.
הגישה המרקסיסטית יוצאת מנקודת ההנחה שהאדם הינו יצור חברתי שגורלו שלוב במעמד בו נולד ותפקד. המציאות הכלכלית נגזרת מתוך אותו מעמד, ומעצבת את עולמו הרוחני-תרבותי-משפחתי של האדם. גישה זו מבקרת את הגישה הליבראלית, וטוענת כי הליכה בעקבות החזון הליבראלי מביאה להשתעבדות למנגנון כלכלי שלא ייטיב את מצבו של האדם, אלא רק ישפר את מצבו של המעמד הגבוה.
לגישה המרקסיסטית שני פתרונות אפשריים- (1) מהפכה- ביטול המעמדות וחלוקת ההון (2) ‏סוציאל דמוקרטיה- גישה שהיא זרם בתוך המרקסיזם שטוען כי הפתרון טמון בדמוקרטיה. ‏אנרכיה ומהפכה אפשרית, אך תביא לנזק רב. הגישה המתונה יותר היא להעניק כוח להמונים ‏בדמות בחירת נציגים לפרלמנט, ואלו בתורם יקבעו חוקים שיגבילו את כוח בעלי ההון. ‏הסוציאל דמוקרטים מוכנים לקבל ניצול עד רמה מסוימת ושלטון בעלי ההון- כל עוד ‏המערכת יצרנית.‏ תוכן עניינים- מבוא
הגישה הליבראלית ‏ הגישה המרקסיסטית הגישה הקינסיאנית הרמה המערכתית והמעורבות הממשלתית‏ המכפיל הקינסיאני סיכום