אימוץ יישום וביטול תכנית ויסקונסין כן או לא מקדם את מדינת הרווחה בישראל?

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2010
מספר מילים 8082
מספר מקורות 22

תקציר העבודה

בעיית הטיפול באבטלה במסגרת מדיניות הרווחה החשובה ביותר וההתמודדות עימה היא מהאתגרים החשובים ביותר העומדים בשנים האחרונות מול העולם המערבי וישראל בתוכו סובל מרמת אבטלה גבוהה, (בר-צורי,
2 004) . כאשר שיעור העוני במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם המפותח והפער החברתי בישראל גבוה במידה ניכרת מהממוצע במדינות המפותחות, (שוורץ וצדיק ,2009). כדי להגביר את היצע העובדים המיומנים וכך לפעול לצמצום הפער החברתי, על הממשלה להתערב השקעות בהון אנושי, ובכך גם בהכשרה מקצועית,(שוורץ וצדיק ,2009). מדיניות של הגדלת שיעור התעסוקה, שיפור ההון האנושי והעלאת יכולת השתכרות העובדים, ובתוך כך נותנות מענה לביקוש לכוח אדם מיומן עקב התפתחות הכלכלה והטכנולוגיה. מדיניות הנקראת מדיניות אקטיבית בשוק העבודה (Active Labor Market Policy – ALMP). בשנת 2000 החליטה ממשלת ישראל להפעיל את תוכנית מהל"ב/ויסקונסין לשילוב אנשים המקבלים גמלת הבטחת הכנסה בשוק העבודה ומטרתה הוגדרה התמודדות במגמה המתמשכת בגידול מספר משקי הבית המתקשים להשתלב בשוק העבודה ותלויים בגמלאות הבטחת הכנסה המשולמות על ידי המדינה (לוי, 2007). ­­ תכנית זו הופעלה עד לסיומה עם תום תקופת הניסוי באפריל 2010.
השערת המחקר:
היות ותכנית ויסקונסין מכוונת כניסיון לאמץ וליישם תכניות לפתרון אבטלה הריהי עקרונית מצביעה על בחירה בכיוון של מדיניות רווחה.
שאלת המחקר:
האם הפעלת תכנית ויסקונסין מצביעה על תכניות לפתרון אבטלה במסגרת של מדיניות רווחה?
הצגת שאלת המחקר חשובה לדעתי משום שמדובר לכאורה בתכנית שנותנת מענה לבעיית אבטלה ולכן היא כאילו סממן להיות ישראל בכיוון של מדינת רווחה ובפועל, במציאות, התרחש תסריט של ניצול מצב רווחה קשה בקרב האוכלוסייה להשגת רווחים קפיטליסטיים.
על מנת להתמודד עם שאלת המחקר פניתי לספרות המחקרית בתחום וממנה אספתי את המאמרים הרלוונטיים ובדקתי אותם לאור שאלת המחקר.
סדר הפרקים לאור זאת  הן הצגת הרקע לפיתוח הנושא שיוצג בפרק א' וירחיב בנושא מדינת רווחה וממנו העבודה תעבור לפרק ב' שיציג את רקע להתהוות תכנית ויסקונסין במדינת ישראל. בפרק ג' העבודה תציג את האופן בו תכנית ויסקונסין יושמה בישראל . בפרק ד' יוצג הפרדוקס של תכנית ויסקונסין כאשר מצד אחד התכנית כאילו לפתור בעיות רווחה ואילו מצד שני היישום של התכנית מלמד על גישה קפיטליסטית וולגרית. בפרק ה' יוצגו סיבות אימוץ תכנית ויסקונסין בישראל והמצב העכשווי –דהיינו סגירתה. בפרק האחרון יוצג דיון וסיכום והמלצות, או יותר נכון תקוות לשינוי מדיניות הרווחה נוכח עלייתה ונפילתה של תכנית ויסקונסין, שהסתיימה בסוף אפריל לאחר שוועדת העבודה של הכנסת לא האריכה את תוקפה. משתתפי התוכנית, מובטלים מקבלי גמלת הבטחת הכנסה ששולבו בשוק העבודה באמצעים שנויים במחלוקת, יחזרו במאי 2010 לטיפול שירות התעסוקה.
תוכן עניינים
מבוא    3
פרק א' מדינת רווחה     4
2 .1 התפתחות מדינת רווחה     4
 2.2 מדינת רווחה- רקע            5
2 .3 התפתחות מדינת רווחה במדינת ישראל      6
2 .4 אבטלה: והתמודדות עם אבטלה כחלק מעקרונות מדינת רווחה.       11
¬¬פרק ב' רקע להתהוות תכנית ויסקונסין          14
פרק ג' איך תכנית ויסקונסין יושמה בישראל        17
פרק ד' פרדוקס תכנית ויסקונסין            19
פרק ה' סיבות אימוץ תכנית ויסקונסין     24
סיכום דיון והמלצות      
5 ביבליוגרפיה      29-30