השכרת דירה כנגד רכישתה - השיקולים הכלכליים והפסיכולוגיים שעומדים בפני זוגות צעירים

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , , ,
שנת הגשה 2007
מספר מילים 7986
מספר מקורות 25

תקציר העבודה

תוכן עניינים:
תמצית -..  עמוד 2
מבוא
—            עמוד 3
שאלת מחקר   עמוד 4
שוק שירותי הדיור בישראל — עמודים 5-7
דיור השכירות הפרטי בישראל  – עמודים
8 -10 ההיבט הכלכלי פיננסי …
עמודים 11-17
ההיבט הכלכלי פסיכולוגי
עמודים 18-24
נושאים למחקר עתידי …
עמוד
5 סיכום ומסקנות –..
עמוד 26           ביבליוגרפיה
עמודים 32-33
***העבודה ללא נספחים תמצית רובנו מתמודדים במהלך חיינו עם השאלה המורכבת האם לרכוש או לשכור דירה. בעבודה זו סקרנו מי הן האוכלוסיות המתמודדות עם בעיה זו, ולאחר מכן התמקדנו באוכלוסיית הזוגות הצעירים שמתמודדים באופן תדיר עם הבעיה הזאת, במיוחד, בתחילת חיי נישואיהם. הצגנו את הבעיה שעומדת בפניהם ואת ההיבט הכלכלי-פיננסי וההיבט הכלכלי-פסיכולוגי שנגזר ממנה. פירטנו כל היבט למרכיביו תוך הבחנה כי ההיבט הכלכלי-פיננסי מונע בעיקר ע"י השאלה כיצד אתה מגדיר את עצמך בתור שונא סיכון ואילו ההיבט הפסיכולוגי מונע בעיקר ע"י השאלה האם נוחות וניידות חשובה לך על פני בטחון ועצמאיות.
לבסוף ניסנו לטעון כי התשובה לשאלה אינה חד משמעית וכי על כל זוג לעשות את חישוביו על פי הכלים שהקנינו לו בעבודה זו, ובנוסף נראה לנו לנכון לתת משקל רב יותר בספרות המקצועית להיבט הפסיכולוגי בנושא זה על פני מה שניתן לו כעת.
מבוא
חדשות לבקרים ניצבים זוגות צעירים מול השאלה האם עדיף לרכוש דירה או לשכור דירה. ניתן להבחין בין שיקולים כלכליים פיננסיים, אשר הספרות מנתחת אותם רבות לבין שיקולים כלכליים פסיכולוגים אשר נידונים פחות בספרות המקצועית. ההחלטה הכלכלית-פיננסית על כדאיות רכישת דירת מגורים לעומת שכירתה מושפעת ותלויה בפרמטרים רבים אשר עלולים להשתנות עם השנים ובמקרים מסויימים אף אינם ניתנים לחיזוי, כגון: עליית מחירי הדירות והשכירות, הוצאות חד פעמיות הכרוכות ברכישת דירה, ריבית על המשכנתאות וכן גורמים נוספים.
לעומת זאת, ההחלטה הכלכלית פסיכולוגית תלויה גם היא בפרמטרים רבים אך נראה שהם עלולים להשתנות פחות במהלך חיי הזוג כיוון שמרבית שיקולים אלה הינם שיקולים אנדוגניים אשר תלויים בהשקפת הזוג.
באופן כללי במדינת ישראל יש תרבות ענפה של בעלות על דירה: כ-70% הינם בעלי דירה ואילו שוכרי הדירות מהווים בערך רק 24% מהשוק (אפלייד, 2000, ע' 4).
הדעה המקובלת בקרב הקונים טוענת שבמקום להוציא את הכסף על דמי שכירות – "ולזרוק אותו לפח" עדיף להשקיע אותו ברכישת דירה, בניגוד לדעה זו במחקרים רבים שנעשו במהלך השנים הוכח שרכישה כלכלית אינה עסקה כלכלית מוצלחת. אולם לטענתנו רוב המחקרים הללו בחנו את נושא רכישת דירה מול השכרת דירה בפן הכלכלי-פיננסי ולא התייחסו כל כך לפן הכלכלי- פסיכולוגי. על כן יתכן שבחינה משוקללת של כל הגורמים תניב תוצאה שונה אשר תלויה בפרמטרים רבים כגון: סוג האוכלוסייה אשר ניצבת בפני השאלה, השקפותיה, מצבה הכללי וכו'.  בעבודתנו ננסה לסקור את הבעיה מנקודת מבטם של זוגות צעירים תוך כדי הבחנה בין סוגי השכירויות השונות הקיימות ובין סוגי האוכלוסיות שעומדות בפני השאלה הזאת. כמו כן ננסה להבין מה הם השיקולים הכלכליים והפסיכולוגיים העומדים בפני זוגות צעירים, והאם ניתן להבחין בתשובה פשוטה לשאלה מה עדיף או שמא מדובר בבעיה סבוכה יותר ממה שהמחקרים השונים מנסים לצייר.