דמוקרטיה וביטחון לאומי בישראל

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
מילות מפתח , , , , , , , , , , , , , , ,
ציון 97
שנת הגשה 2014
מספר מילים 2075
מספר מקורות 5

תקציר העבודה

דמוקרטיה וביטחון לאומי בישראל – ממ"ן 11
שאלה 1.
חברה צבאית-חברה אזרחית – אורי בין אליעזר גורס במאמרו כי לפי עם הקמת המדינה, המדינה נחשבה כשייכת לדגם "אומה במדים" בשנים שקדמו למלחמת לבנון הראשונה. מרגע זה התפתחו להן שני חברות: האחת אזרחית והשנייה צבאית.
חברות אלו היו שונות אחת מהשנייה, יחד עם זאת שניהן חלקו יסוד משותף והוא: קריאת תגר על ההסדרים הממלכתיים של ה"אומה במדים".
במשך שנים מדינת ישראל השתייכה לדגם ה"אומה במדים": הצבא היה צבא האומה, הצבא הוא העם והעם הוא הצבא, ההבדלים בין הצבא לחברה מטושטשים. בנוסף התקיים שיתוף פעולה בין …
דגם הרשת הביטחונית בישראל – מודל זה לפי גבי שפר וברק אורן הינו מודל של רשת חברתית המורכבת מאנשי צבא, אשר מכונה "רשת ביטחונית" על פי מודל זה נוצר מצב בו אנשי צבא אשר מסיימים את שירותם הצבאי ומתברגים למשרות משפיעות בזכות קשרים חברתיים והילה של "יודעי דבר ובעלי יכולת" הינה גבוהה ואף סוג של "אוטומטית". מקורה של הרשת הביטחונית הינה החברה …
הבדלים העיקריים בין הדגמים – אורי בן אליעזר מאמין כי עוצמת הדמוקרטיה די נשמרה, אך מסיבות אחרות. לדעתו כתוצאה מיצירת שני הזהויות: אזרחי וצבאי, ויציאת חוצץ נגד דגם "האומה במדים" נוצר תהליך אשר העצים את הדמוקרטיה. בתקופת האומה במדים הטענה הרווחת הייתה כי …
שאלה 2. תקנות ההגנה (תקנות לשעת חירום) – הן תקנות שנכתבו על ידי המנדט הבריטי ב-1945
בארץ ישראל במטרה להשליט סדר ביהודים ובערבים. לאחר הקמת המדינה אימצה ישראל את תקנות ההגנה והשתמשה בהם כנגד אזרחיה. תקנות ההגנה צריכות להיות מופעלות בשעת חירום, אך הקושי שחבוי בהן הוא מה נחשב ל"שעת חירום", שכן המונח "חירום" הוא רחב וסובייקטיבי. הביטחון הלאומי של כל מדינה כולל פעילויות הקשורות במעשים ובאיומים של אויבים מבחוץ, אך גם את כל הכרוך בסיכול ניסיונות להפיכת השלטון על ידי גורמים פנימיים, והבטחת שלום הציבור …
שאלה 3.
רקע
– מדינת ישראל הוקמה כמדינה שבה הצבא נהנה מחופש פעולה רב, אמון הציבור והדרג המדיני בצבא היה ללא עוררין טרם מלחמת יום הכיפורים. שכן ערב "מלחמת יום הכיפורים"
1 973 מדינת ישראל הצעירה ידעה רק
5 שנות עצמאות והברירות שניצבו בפני המדינה והעם היו שונות …
הפיקוח האזרחי על הצבא וגורמי הביטחון – אם ניקח לדוגמה את סוגיית היחסים בין החברה לבין הצבא בישראל כמקרה בוחן, נבין עד כמה הסוגיה מורכבת ולאו דווקא רק בישראל אלא גם בכל מדינה דמוקרטית באשר היא, שבה תפקידה של המערכת הצבאית הוא, להיות זרוע של הרשות המבצעת הכפופה להחלטות הדרג המדיני. הצבא ושאר זרועות הביטחון מוציאים לפועל את …
שאלה 4.
מדינת קסרקטין – את המונח טבע הרולד לאסוול אשר גרס כי בעיות ביטחוניות עלולות להביא לגלישה של ערכים צבאיים לתחום האזרחי ולשלטון של "מומחים לאלימות". "מדינת קסרקטין" מסמלת מודל של עליונות של הצבא על פני הסקטור האזרחי. מציאות זו יכולה להתפתח על ידי דיקטטורה צבאית כאשר השלטון הוא בידי הצבא כולו. "מדינת קסרקטין" גם יכולה להיווצר לאו דווקא …