עבודת גמר סמסטר בנושא ספרות-שירה
מוסד לימוד | מכללת לוינסקי לחינוך |
סוג העבודה | עבודת גמר |
מקצוע | ספרות, שפה ולשון |
מילות מפתח | כאשר לאמא יש פנאי עליזה סטרוד, מאפיינים של שירה טובה לילדים, מהו נמען כפול וכיצד בא לידי ביטוי בשירה |
שנת הגשה | 2016 |
מספר מילים | 2168 |
תקציר העבודה
עבודת סיום- מבוא לספרות ילדים-שירה, סמסטר א' תשע"ו מועד א' תאריך הגשה: 12.02.16
1 . מצ"ב קובץ ובו 2 שירים "כאשר לאמא שלי יש פנאי" (מתוך: איזה כיף, 1977) מאת עליזה סטרוד, וכן- "ביום הראשון לגן"(מתוך: סוד כמוס לדובי, 1973) מאת רבקה אליצור.
2. בחרי שיר אחד בלבד והתייחסי רק אליו בתשובותייך.
3 . השיבי על כל השאלות הבאות תשובות מפורטות וברורות. נמקי את דברייך בעזרת ציטוטים מן השיר. השאלות:
1.השיר נכתב בתקופה בה התחיל להתחולל השינוי במגמת הכתיבה של השירה לילדים. האם לדעתך בולטת בשיר המגמה הדידקטית-מוסרית או זו הפסיכולוגית שבמרכזה הילד? הביאי 2 ציטוטים מהשיר ונמקי בעזרת התייחסות אליהם. 10 נקודות
2 . השיבי על סעיפים א-ב על פי על פי מאמרה של סצ'רדוטי י' (2000), "סיפור בשניים", בתוך: ביחד וכל אחד לחוד – על נמען מבוגר ונמען ילד בשיח הספרות לילדים. תל-אביב: הקיבוץ המאוחד, עמ' 9-20 א. מיהו הנמען הכפול בשיר זה? איזה סוג מרחב של נמען כפול מתאים לשיר,לדעתך? נמקו! 10 נקודות ב. צטטי מן השיר 2 דוגמאות שבהן ניתן לזהות את הנמען הכפול. העתיקי את השורה/ות והסבירי לפי המאמר, מי הנמען בה/ן ואיך הנמען הכפול מבטא את המסר של השיר?
10 נקודות
3 . השיבי על סעיפים א-ב.
א. לאיזה ז'אנר שייך השיר?נמקי. 10 נקודות ב. צייני 2 ממאפייני הז'אנר בשיר. נמקי
1 0 נקודות
4 . השיבי על סעיפים א-ב על פי ברוך מ' (1982), לכל שיר יש שם. תל –אביב: פפירוס, עמ' 39-45, וכן-עמ' 74-83, וכן-102-113 וכן על פי הנלמד בקורס א. צייני 4 מאפיינים ספרותיים של השיר [כשיר ילדים], לפי בחירתך והסבירי מהו מאפיין זה. 5 נקודות לכל מאפיין =20 נקודות ב. הסבירי את תרומתו של כל אחד מהם לבניית החוויה שהשיר מעורר בילדים. 30 נקודות בהצלחה! תשובות:
1 . השיר שבחרתי הוא "כאשר לאמא יש פנאי" מאת עליזה סטרוד, לדעתי שיר זה מתייחס למגמה הפסיכולוגית שבה מוצב הילד במרכז ולא כחלק מהחברה, לאורך השיר אנו רואים כי השיר מציג את רגשותיו של הילד ומעודד אותו לתת להם ביטוי. השיר אינו מהווה אובייקט לחינוך והקניית ערכים ומסר החינוכי הדידקטי המועבר לילד הוא שמותר לדבר על הרגשות שלו ואילו להורים (במקרה של שיר זה לאמא) המסר אותו מנסה השיר להעביר הוא להתחיל ולנסות לקבל את הילדות כתקופה מיוחדת, מלאת דימיון, ולהיזכר בעצמם בגיל זה ובמה שהרגישו בעבר ובכך לא לאבד את החיבור ל"אני הילדי" שלהם.
ניתן לראות בבירור כי המשוררת נמצאת לצידו של הילד, ומאירה את הנושא מנקודת המבט של הילד, מבלי להתייחס באמת למי צודק ומי לא שזה אחד המאפיינים הבולטים יותר במגמה הפסיכולוגית ודוגמא לכך אנו יכולים לראות במילים המופיעים בבית השני "ואמא לא תגיד לי: "אענה לך פעם אחרת- הרי אתה רואה שאין לי כרגע זמן ואני כל כך ממהרת!" –
2 . א. הנמען הכפול בשיר "כאשר לאמא יש פנאי" מאת עליזה סטרוד הוא הילד ואמו.
סוג המרחב של נמען הכפול שלדעתי מתאים בשיר זה הוא המרחב המשני, וזאת כי בשיר "כאשר לאמא יש פנאי" השיר בה לחנך את שני הנמענים באותו העת.
בשיר "כאשר לאמא יש פנאי" ניתן לראות כי הפרספקטיבה העיקרית היא של נמען הילד אך למרות זאת אנו גם רואים בבירור כי היצירה מתכוונת ומתייחסת גם לנמען המבוגר, במטרה לחנך גם אותו ולהעביר לו מסר לגבי התנהגותו.
ב. בבית הראשון המשוררת כותבת "…כשאנני הולך אל הגן-אני אוהב סתם ככה להשאר עם אמא שלי בבית" משפט זה לדעתי מופנה לנמען הילד אך גם המבוגר, המילים מתאימים לשלב ההתפתחותי בו נמצא הילד, אין שימוש בשפה גבוה וחריזה והמשפט מראה את …