ממשל ופוליטיקה במדינת ישראל 10406

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2016
מספר מילים 1457

תקציר העבודה

ממ"ן 11 – קורס ממשל ופוליטיקה במדינת ישראל 10406
שאלה 1:
א.      את הדיון במאפייני הפוליטיקה והממשל בישראל נהוג לפתוח בניתוח המאפיינים הפוליטיים מתקופת היישוב מכיוון שכבר ב- 1948 הייתה למדינת ישראל מערכת פוליטית, ובכך המעבר מן "המדינה שבדרך" למדינה לא היה גדול במיוחד.
בשנים שלפני קום המדינה כבר התקיימו בארץ מרכיבים של מוסדות פוליטיים ותהליכים פוליטיים אשר השפיעו במידה רבה על המערכת הפוליטית שלאחר הקמת המדינה. התקיימו בחירות לאסיפה הלאומית בתקופת היישוב שהיו ברובן דמוקרטיות, התקיימה אופוזיציה אמיתית, תוצאות הבחירות שיקפו ככל האפשר את הלך הרוח החברתי, וכ"ו. מבנה המשטר בתקופת המדינה היווה גם כן המשך של המבנה …
שאלה 2:
א.      פלורליזם משמעו הכרה בשונות של הפרטים והקבוצות במדינה ומתן לגיטימציה לכל קבוצה לשמור על ייחודה ועל שונותה. כל זה בתנאי שתהיה הסכמה על נושאים מסוימים מאחדים. פלורליזם היא גישה המעודדת ריבוי דעות, זרמים וארגונים בתוך אותה חברה. חברה דמוקרטית פלורליסטית היא חברה המעודדת התארגנות של קבוצות שונות על צרכיהן המיוחדים ולא רק במסגרת מפלגות. הגישה הפלורליסטית מכירה בצורך הזה ובמסגרתה כל קבוצה תכיר ותכבד את האחרות גם אם היא במחלוקת עימן.
ב.      …
שאלה 3:
א.    המשפט איננו נכון. עיקרון הממלכתיות שהדגיש בן גוריון בשנים הראשונות לקיומה של מדינת ישראל נוצר כתגובה למציאות הפוליטית בתקופת היישוב. התפיסה הממלכתית אמורה להעניק כוח עליון למרכז השלטוני הפורמאלי ולהחליש את מרכזי המשנה אשר היו חזקים בתחילה מהמרכז הלאומי וקיימו צבאות ומערכות חינוך עצמאיות אשר היו מתוקצבות מכספי המדינה. ההגדרה לממלכתיות היא העברת סמכויות מקהילה וולונטרית למדינה הריבונית בכפייה מדינית. לפי עיקרון זה, …