ישראל בתקשורת הפלסטינאית
מוסד לימוד | אוניברסיטת בן-גוריון |
מקצוע | תקשורת |
מילות מפתח | ישראל בתקשורת, פלסטינית, תקושרת פלסטינאית |
שנת הגשה | 2012 |
מספר מילים | 8480 |
מספר מקורות | 79 |
תקציר העבודה
תקציר עבודה "ישראל בתקשורת הפלסטינאית" עבודה זו קיבלה ציון 90.
העבודה היתה בדקה את הסכסוך הישראלי ערבי כיצד הוא משתקף בתקשורת הפלסטינית.
מבוא הסכסוך הישראלי-ערבי הוא סכסוך המתקיים מעל מאה שנים ומלווה במתחים פוליטיים ומלחמות רבות, עוד בטרם הוקמה מדינת ישראל בשנת 1948. הסכסוך, אשר החל כסכסוך פוליטי על רקע שאיפות טריטוריאליות בעקבות קריסת האימפריה העות'מאנית, השתנה במהלך השנים מעימות יהודי-ערבי בקנה מידה גדול לעימות ישראלי-פלסטיני בקנה מידה איזורי יותר, אף על פי שעדיין קיים כיום סכסוך בין ארצות ערב לישראל אשר אנו עדים להם חדשות לבקרים בכל ערוץ תקשורתי:
טלויזיה, עיתונות ואינטרנט.
במהלך העימות הישראלי-ערבי המתמשך, ועוד לפני שהחלה הקמתה של החומה בין ישראל לבין שטחי הרשות הפלסטינית, נבנתה בשקדנות חומה אחרת – "חומת המידע". חומה זו מפרידה בין שתי החברות, חוסמת את זרימת המידע מכאן לשם על המתרחש במרחב בכללותו ובחברה הפלסטינית בפרט ומקרינה על ניהול הסכסוך. למרבה הפרדוקס, ככל שמצטמצם המרחק הפיזי בין הצדדים בסכסוך, כך מגביהה להתנשא חומת הבערות ביניהם. בערות זו, כוללת מידע חלקי ומגמתי והיא מהווה קרקע פוריה לצמיחת דימויים סטריאוטיפיים, אי הבנות ואף להמשך הסכסוך (כספי ורובינשטיין, 2009).
בעבודתי, אתמקד בהצגת השיטתיות בשימוש ותיחזוק החומה בתקשורת הפלסטינית כאמצעים לעידוד סלידה ועמדה שלילית כלפי מדינת ישראל, ישראלים ויהודים המתפרסמים ומשודרים באופן תדיר בתקשורת בנושאים רבים כגון:
בעלות על קרקעות, דת, זהות פלסטינאית ונושאים פנים ישראליים. מנגד, ניתן למצוא כתבות מועטות ביותר המראות את ישראל באור חיובי ומראות שאפשר לחיות בדו-קיום. המגמה היא ברורה – ליצור חומות מידע בין ישראל לפלסטינאים כאשר התקשורת הפלסטינית פועלת בתכניות היסטוריה ובדיווחים עיתונאיים, לחזק את המורשת הפלסטינאית במטרה לשמור את זכותו של העם הפלסטינאי על אדמתו ומאידך לחזק היסטוריה פלסטינית עתיקה. בהתבססה על חומות אלה, הרש"פ מלמדת את עמה כי לפלסטינים יש זכות בלעדית על הארץ בשטחים ושמירה על זכות השיבה. עמדות אלה הם חלק ממסע תעמולה שהמסר שלו הוא, כי לישראל אין זכות לחיות כאומה על כל אדמת פלסטין. במהלך עבודתי איעזר במאמרים וציטוטים מתורגמים לעברית מלפני כ- 15 שנה ומשנים אחרונות ואנסה לראות אם היה שינוי במהלך השנים בחומת המידע כשהרקע הפוליטי השתנה. את המאמרים אביא מהעיתונות היומית של הרשות הפלסטינית ומהטלויזיה: אל-חיאת אל ג'דידה, אל-איאם, אל-קודס, ערוץ אל-ג'זירה ומדברי אישים ברש"פ המצוטטים במקורות אחרים. וכפי שהסביר לאחרונה ראש מחלקת ההיסטוריה במכללה ברש"פ (04/12/1998):
"-אל-זאמלי קרא לכל האוניברסיטאות והמכללות לפעול לכתיבת ההיסטוריה של פלסטין… ולשמירתה, ולא לאפשר לטמאים ולאויבים לעוות אותה… או לאפשר לגיטימיות להימצאות היהודים על האדמה הזאת".
הפלסטינים בונים את חומת המידע מצידן כדי למנוע ולחסום מידע מהצד הישראלי ועושים זאת ביעילות כאשר הם מצידם תוקפים את ישראל והיהודים בכל תחום, ומעבירים מסרים ומידע שקריים עליהם כפי שנראה זאת במהלך העבודה. בפרק הראשון נדון על משמעותה של החומה לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
תוכן עניינים
מבוא 1
פרק 1: החומה בין שתי הקהילות ומשמעותה לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטינאי 3
פרק 2: שיטת איסוף החומר 5
פרק 3: הממצאים 6
3 .1 זהות פלסטינאית 6
3 .2 דת 8
3 .3 בעלות על הקרקע 11
3 .4 ביטחון 14
3 .5 פנים ישראליים 19
3 .6 הצגת ישראל באור חיובי 24
סיכום 27
ביבליוגרפיה 29