מאפייני פעילות החזבאללה אל מול האינטרסים האיראנים והסורים

תקציר העבודה

מאפייני פעילות החזבאללה אל מול האינטרסים האיראנים והסוריים תוכן עניינים
        · פרק א':    מבוא                                                                      עמוד
4 א1/     שאלת המחקר א2/       השערה א3/       מתודולוגיה א4/       רקע כללי         · פרק ב':     איראן והחזבאללה – טרור נתמך מדינה                               עמוד 7
ב1/       סקירה כללית ב2/       הסיוע האיראני ב3/       המיליציה של החזבאללה – "אל – מקאומה אל- אסלאמיה" ב4/       האידיאולוגיה האסלאמית הפונדמנטליסטית         · פרק ג':                 סוריה והחזבאללה – נשק הטרור ככלי למימוש אינטרסים   עמוד 14
ג1/       סקירה כללית ג2/       הסיוע הסורי ג3/       מדיניות ואידיאולוגיית הטרור הסורית         · פרק ד':     ארגון החזבאללה – בין עצמאות לתלות                                עמוד 19
ד1/       רקע
ד2/       מטרות ואידיאולוגיות ד3/       היררכיה וקבלת החלטות ד4/       פיגועים נגד מטרות ישראליות (עד הנסיגה) ד5/       אירועים מעצבים על ציר הזמן והשפעתם על פעילות החזבאללה :
                   
1 .     נסיגת ישראל משטחי הדרום ל"רצועת הביטחון" ב-1985- "איום השלום" מול דעת הקהל הלבנונית                    
2 .     מימוש הסכם טאא'ף וסיום מלחמת האזרחים בלבנון באוקטובר 1989
                   
3 .     "שימור מצב המלחמה" אל מול שיחות השלום בין מדינות ערב לישראל אוקטובר 1991
                   
4 .     הצטרפות חזבאללה לבחירות לפרלמנט הלבנוני במאי 1992
                    5.     ההפצצה הישראלית ב 24 ביוני 1999 ותוצאותיה                    
6 .     שימור "מצב המלחמה" מול שיחות השלום בין סוריה לישראל , דצמבר 1999
                    7.     יציאת צה"ל מדרום לבנון במאי 2000 ופריצת האינתיפאדה בספטמבר 2000                    
8 .     הבחירות לפרלמנט הלבנוני ועלייתו של רפיק אל חרירי ספטמבר 2000                     9.     פיגועים ה – 11 בספטמבר 2001 ומלחמתה של ארה"ב בטרור         · פרק ה':     סיכום ומסקנות                                                                                    עמוד
3 8
        · ביבליוגרפיה                                                                                                          עמוד
4 2
        · נספח:                                                                                                                   עמוד
4 4          מפת גבול ישראל לבנון – אזור חוות שבעא פרק א':     מבוא
שאלת המחקר האם חזבאללה-"ארגון טרור נתמך מדינה"- הנהנה מסיוע איראני סורי נרחב,פועל רק בכפיפות ע"פ מדיניות מוגדרת מדמשק וטהראן כלפי ישראל, או פועל ע"פ מדיניות שונה ועצמאית, שאינה תואמת תמיד אינטרסים איראנים וסורים ?         השערה למרות שהחזבאללה בעצם חי ונושם מסיוע איראני סורי ולא היה יכול לתפקד ללא סיוע נרחב זה,לעיתים הוא נוקט בצעדים שלא עולים בקנה אחד אם ההוראות שמגיעות מטהראן ודמשק. קיים אומנם קשר ברור באידיאולוגיה והמדיניות האיראנית והסורית כלפי ישראל למדיניות של החזבאללה ,אך ככל שהארגון התחזק והתעצם הוא מרשה לעצמו לעיתים לפעול על דעת עצמו , גם עם פעילותו זאת, אינה תואמת הוראות ואינטרסים סוריות איראניות. יחד עם זאת הארגון נמצא לאורך כל שנות פעילותו, גם תחת לחץ לא קל, של שחקנים נוספים הן בזירה הפנים לבנונית והן בזירה החיצונית הבינלאומית שנותנים את אותותיהם ומשפיעים על פעילות הארגון.  לכן זוהי טעות לחשוב שהארגון שתלוי לאין שיעור בסוריה ואיראן פועל רק על פי משנתם ויעדם.
מתודולוגיה שדה המחקר: תיחום כרונולוגי של התקופה אליה מתייחס המחקר הוא מקיץ 1982 בו התגבש והחל הגרעין הראשון של החזבאללה לפעול בבעלבכ ועד לאירועים רלוונטיים לשאלת המחקר היום.
מרחב ומיקום גיאוגרפי רלוונטי לשאלת המחקר יהיה, פעילות של החזבאללה כלפי ישראל בלבנון ולאורך גבול הצפון .כמו כן אתמקד באירועים פנימיים ובהתפתחויות  בינלאומיים שלאו דווקא התרחשו בזירה הלבנונית או בישראל אך קשורים קשר ישיר לשיתוף הפעולה המשולש בין איראן סוריה והחזבאללה, בכדי להתחקות אחר הגורמים המשפיעים באמת על קביעת הפעילות של החזבאללה. המרכיבים שיבחנו במהלך המחקר בכדי לענות על השאלה הנחקרת הם:
מדיניותן של איראן ושל סוריה כלפי ישראל והשוואה למדיניות החזבאללה, איך אותה מדיניות ממומשת ע"י הזרוע הצבאית של החזבאללה בפועל, יבחנו אירועים שהתרחשו בעיקר על אדמת לבנון ובגבול הצפוני עם ישראל כנגד מטרות ישראליות אזרחיות וצבאיות והאם הם תואמות אינטרסים סורים ואיראנים.  יבדקו שחקנים וגורמים נספים הן בזירה הלבנונית והן מחוצה לה, שעשויים להשפיע על פעילות החזבאללה .
כמו כן תיבחן מדיניות  מצע ואסטרטגיה של החזבאללה לאור שינויים שהתרחשו בזירה הלבנונית והבין לאומית, והאם שינויים אלו, השפיעו על דפוס הפעולה של הארגון גם אם הדברים היו מנוגדים למדיניות החזבאללה ולאינטרסים של איראן וסוריה.
שיטות המחקר שבהם אנקוט בכדי לענות על השאלה הם ניתוח תוכן של מסמכים ויומני אירועים, קבלת החלטות , מצע ,נאומים ופעילות צבאית של החזבאללה מול המדיניות האיראנית סורית, מול התפתחויות חשובות בלבנון ומול אירועים בעלי משמעות גלובלית שהשפיעו על הנחת העבודה של החזבאללה.  רקע
ארגון החזבאללה הוקם בשנת 1982, כחלק ממאמציה של איראן בחסות משטרו של חומיני ליצא את המהפכה האסלאמית,מהפיכה שסחפה את איראן משנת 1979 אל מחוץ לגבולותיה. לבנון  היוותה קרקע פורה בתקופה זו ,ליצוא המהפכה עבור האיראנים, בשל- האוכלוסייה השיעית הרבה ששכנה בלבנון, המציאות הפוליטית של לבנון וממשלתה החלשה והתלותית שהקלה על חדירה השפעה מבחוץ, מלחמת לבנון בה סולק ארגון אש"ף מבירות ע"י צה"ל והעובדה שצה"ל נשאר בדרום לבנון בכדי להגן על גבולה הצפוני של ישראל- כל אלו יצרו צורך בהקמת ארגון אחר שיאבק כתגובה לפלישה.
שורה של פיגועי התאבדות כנגד יעדים מערביים וישראליים בלבנון אשר החלה בשנת 1982  הבהירה לעולם כולו על ארגון חדש בעל עוצמה לא פחותה שהוקם בלבנון. שבין מטרותיו העיקריות סילוק כוחות זרים מאדמתה של לבנון  וקידומה של המהפכה האסלאמית.
חזבאללה  בתחילה לא נטלה אחריות על אותם פיגועים ,אך עם חלוף השנים לא רק שנודע לעולם על פעולותיה הצבאיות הנרחבות של החזבאללה אלא גם על פעילותיה הענפה גם במגזרים אחרים ומגוונים בשטחה של לבנון, חברתיים כלכליים דתיים ופוליטיים רבים.
עיקר הפעילות של הארגון הוא במישור הצבאי והמחקר הנ"ל יתמקד בפעילות זו בהקשר הישראלי, אך החזבאללה כארגון פועל כמו שהוזכר במישורים רבים, סוחף עליו המונים ומהם גם שואב את כוחו ועוצמתו.
מלבד איראן כספקית  אידיאולוגית צבאית רוחנית וכספית לארגון, מעורבת סוריה באופן ישיר בטרור שמפעיל חזבאללה נגד ישראל, אך עושה מאמצים ניכרים להסתיר עובדה זו.
סוריה מודעת לנזק התדמיתי שיגרם לה אם תיחשף מעורבותה בטרור ולכן מכחישה את מעורבותה בפיגועים, אך היא ממשיכה לנסות ולהשיג את יעדיה ע"י ארגוני טרור רבים ובכללם החזבאללה שסרים למרותה וזוכים לסיוע שוטף ממנה.
העובדה שהחזבאללה מראשית קיומו, פועל במרחב עתיר אינטרסים לעיתים סותרים ומנוגדים, מבצע את פעילותו תחת ערפל כבד של אי ודאות, המבנה הארגוני והצבאי שלו אינו קבוע ומשתנה באופן תדיר, מנהיגיו משדרים מסרים כפולים, ויחד עם כל זאת המדינות התומכות העיקריות של הארגון- סוריה ואיראן- עושות זאת באופן חשאי ונסתר , כל אלו רק מקשים על פענוח התעלומה- מי מנחה את פעולותיו של הארגון, אם בכלל ? האם איראן מכוונת את פעילות הארגון ? האם סוריה מגדירה לארגון יעדים על פי רצון למימוש אינטרסים סורים ? האם הארגון פועל באופן עצמאי ? או אולי ישנם בכלל גורמים אחרים המשפיעים על התווית הפעילות המדינית של החזבאללה ? – על כל זאת אנסה לענות בעבודת מחקרי.