התנהגות ההצקה הטרדה ובריונות והקשר להערכה עצמית בקרב מתבגרים עם השמנה
מוסד לימוד | אוניברסיטת בן-גוריון |
מקצוע | סוציולוגיה |
מילות מפתח | הערכה עצמית, השמנה, מתבגר, קורבן להצקה והטרדה. |
שנת הגשה | 2007 |
מספר מילים | 9490 |
מספר מקורות | 41 |
תקציר העבודה
תקציר השמנה בילדים ומתבגרים מעוררת דאגה, עקב עליית שכיחותה בעולם. מחקרים רבים מראים כי ילדים ומתבגרים שמנים הינם אוכלוסיה פגיעה לבעיות בריאותיות,נפשיות וחברתיות. התבגרות היא תקופה שבה מתפתחת הזהות והערכה עצמית,ליחסים החברתיים עם קבוצת השווים יש השפעה רבה על עיצוב הדימוי העצמי. המתבגרים השמנים חשופים לאפליה חברתית, הם נתפסים כמסורבלים ובלתי אטרקטיביים והופכים למקור ללעג בבית הספר וסביבת המגורים. תופעת ההצקה הטרדה ובריונות,שמתרחבת בממדיה בעשור האחרון, הינה התנהגות אנטי חברתית אלימה המשפיעה באופן שלילי על המתבגרים, הן על הקורבנות הסובלים מהצקה והטרדה והן על המתבגרים המבצעים התנהגות שכזו. המחקר נעזר בתיאוריה של קפלן((Kaplan,1986,תיאורית האינטראקציה החברתית, אשר עוסקת בהשערות המחקר כי קיים קשר בין הערכה עצמית והתנהגות של בריונות. הצורך של המתבגר בהערכה עצמית חיובית מניע אותו,לעיתים, להתנהג התנהגויות סוטות כגון הצקה, הטרדה אשר יכולה להתבטא בצורות שונות של הצקה:
פיזית, מילולית, או הצקה עקיפה (ביצוע חרם,התעלמות) וזאת כדי להגן על הערכה העצמית שלו. מתבגרים עם השמנה סובלים מדימוי עצמי והערכה עצמית נמוכה, כמו כן הם מהווים קבוצה החשופה למעשי בריונות, הן כקורבנות להצקה ובחלקם גם מבצעי הצקה. התנהגות בריונית זו, משפיעה באופן שלילי מבחינה נפשית ובריאותית הן על חיי התוקף והן על חיי הקורבן. נוער שחשוף להתנהגות ההצקה הטרדה ובריונות,מבטא בעיות בריאותיות נפשיות וחברתיות בטווח הקצר ובטווח הארוך. המחקר בדק את הקשר בין התנהגות ההצקה, הטרדה ובריונות ובין הערכה עצמית,בקרב מתבגרים הסובלים מהשמנה. אוכלוסיית המחקר כללה 118 מתבגרים ישראלים בני 11 -17
שנים, 68 מתבגרים הסובלים מעודף משקל והשמנה ו-50 מתבגרים במשקל תקין. השערות המחקר הן: 1. קיים קשר חיובי בין רמות המשקל של המתבגר ובין תדירות החשיפה להצקה.
2. קיים קשר חיובי בין הצקה שקשורה ישירות למשקל ובין רמות המשקל. 3.
ככל שהמשקל עולה הערכה עצמית יורדת. 4. ככל שהערכה עצמית נמוכה,כך עולה תדירות היות המתבגר קורבן להצקה ובריונות. 5.קיים קשר שלילי בין הערכה עצמית וביצוע הצקה.
6. קיים קשר חיובי בין היות המתבגר קורבן להצקה להיותו מבצע הצקה. ההשערות נבדקו באמצעות שאלונים, לגבי רמת הערכה העצמית ע"י שאלון רוזנברג ROSENBERG,1965)) ולגבי תדירות החשיפה להתנהגות הצקה הטרדה ובריונות וסוגי החשיפה השונים (ע"י שאלון ארגון הבריאות העולמי- ( 2002WHO-HBSC, ). לבדיקת ההשערה כי קיימות הצקות ספציפיות בגלל המשקל, נוספו לשאלון שתי שאלות : צחקו עלי בגלל המשקל שלי וצחקתי על האחר בגלל משקלו. השערות המחקר נבדקו ע"י מבחנים סטטיסטיים T-test ,מקדם מתאם Pearson ורגרסיה רבת משתנים. תוצאות המחקר מצביעות על קשר חיובי מובהק בין היות המתבגר קורבן להצקה ורמת המשקל, הצקות הקשורות במשקל ורמת משקל. נמצא קשר שלילי מובהק בין הערכה עצמית ורמת משקל ובין הערכה עצמית וחשיפת המתבגר להצקה והטרדה. לא נמצא קשר בין הערכה עצמית נמוכה והיות המתבגר מבצע הצקה, אולם נמצא קשר חיובי מובהק בין היות המתבגר קורבן להצקה ובין ביצוע הצקה. ממצאי המחקר הנוכחי מובילים למסקנה שמתבגרים הסובלים מהשמנה, הינם קבוצה בסיכון להתנהגות ההצקות והטרדות ולהתנהגות זו קשר להערכה עצמית נמוכה. יחד עם זאת, בהיותם קורבן להצקה והטרדה, מקרבם יוצאים בשכיחות יתר מבצעי הצקה והטרדה. על כן, העוסקים ברפואה, סיעוד וחינוך צריכים להכיר את התופעה של הטרדת מתבגרים בעקבות המשקל שלהם, להעלות את המודעות של ההשפעות המזיקות על רווחתם הבריאותית והנפשית ולדאוג לצמצם התנהגות זו. Key words : adolescents, bulling, self esteem, obesity, overweight, victimization.