השקעה בהון האנושי ותפיסת התמודדות עם משברים ושינויים בארגון
| מקצוע | סוציולוגיה |
| מילות מפתח | ארגוני מגזר שלישי, גורם אנושי בארגון, השקעה בהון אנושי, משברים ארגוניים, שינויים ארגוניים |
| שנת הגשה | 2009 |
| מספר מילים | 10560 |
| מספר מקורות | 17 |
תקציר העבודה
בעבודה זו בחרנו לעסוק בנושא משברים ושינויים ארגוניים. מטרתנו היא לבחון נושאים אלה מנקודת המבט של העובדים בארגון. כלומר, לבדוק כיצד העובדים תופסים את יכולתם ויכולת הארגון להתמודד עם משברים, מחד גיסא, ומאידך גיסא, לבחון כיצד הם תופסים את יכולתם ויכולת הארגון להתמודד עם שינויים. אנו רצינו לבדוק האם הארגון מסוגל להשפיע על תפיסתם אותו. כדי לבחון את ההשפעה של הארגון על תפיסתם של העובדים לגבי נושאים אלה בחרנו לעשות שימוש במשתנה "השקעה בהון האנושי". כלומר, אנו מעוניינים לבדוק האם פעולות מסוימות שנוקט הארגון בנוגע לעובדיו, ישנו את תפיסתם לגביו. משתנה זה נבחר מאחר ומחקרים רבים מצאו כי קיים קשר בין הצלחתו הפיננסית של הארגון לבין תפיסת העובדים בו כנכס (Pfeffer & Veiga,
1 999).
הכוונה היא שהשקעה בהון האנושי בארגון והגדרתו כמשאב ארגוני לכל דבר, מאפשרים לארגון לצמוח ולגדול מבחינה כלכלית. בנוסף, ההשקעה בהון האנושי בארגון היא חיונית לפיתוח הן יכולותיהם של העובדים בארגון והן לפיתוח הארגון עצמו (Bruvold & Hoon- Lee, 2003).
ההסבר לכך נובע מהעובדה שההשקעה יוצרת אצל העובדים אמונה כי הארגון מעריך את תרומתם, מאמין ביכולותיהם, מעוניין בפיתוחם ושגשוגם והיא מחזקת את מחויבותם הארגונית. לכן, ניתן לשער כי ארגון המפתח ומשקיע בעובדיו, הוא ארגון מפותח ומוצלח מבחינה פיננסית וכלכלית. לאור הממצאים הללו, אנו מעוניינים לבדוק האם השקעת הארגון בהון האנושי שלו תוביל את עובדיו לתפיסה טובה יותר את יכולתו להתמודד עם משברים ושינויים. מטרתנו היא להוכיח כי ארגון המשקיע בהון האנושי שלו, לא רק מפתח את עצמו מבחינה כלכלית, אלא, באמצעות השקעה זו, הוא יכול לשנות את תפיסת עובדיו לגבי יכולתו לשרוד במצבי משבר ולשנות את תפיסתם לגבי יכולתו לנהל תהליכי שינוי. לפיכך, שאלות המחקר הן: שאלת מחקר א': האם השקעת הארגון בהון האנושי תוביל את העובדים לתפיסה טובה יותר של יכולתם ויכולת הארגון להתמודד עם משברים? שאלת מחקר ב': האם השקעת הארגון בהון האנושי תוביל את העובדים לתפיסה טובה יותר של יכולתם ויכולת הארגון להתמודד עם שינויים? לשם דיון ראוי בשאלות אלה, השתמשנו בשאלון שמטרתו להבין את המבנים, התהליכים והסוגיות השונות של ארגונים השייכים ל"סקטור השלישי". שאלון זה הוא הראשון מסוגו בארץ העוסק בנושאים אלה ולכן, מחקר זה יעמיק בנושאים הרלוונטיים ויתרום למען מחקרים עתידיים בתחום. בנוסף, מחקר זה יוכל להוות אבן בוחנת לארגונים בכל הקשור להשקעה בעובדיהם ויעזור להבין האם השקעה זו תורמת לתפיסה חיובית של העובדים את יכולות הארגון להתמודד עם מצבי משבר, ואת יכולתו לערוך שינויים ארגוניים. יש לציין כי תחום המשברים והשינויים הארגוניים נחקר רבות, אולם, עבודה זו מחדשת בכך שהיא איננה בודקת את מוכנותו של הארגון למצבי משבר או את מוכנותו לערוך שינויים. עבודה זו בוחנת את התחום מהפרספקטיבה של הגורם האנושי בארגון- מנהלי הארגון. כאן, אנו נוכל ללמוד כיצד מנהלי הארגון תופסים את יכולת ארגונם להתמודד עם מצבי משבר או לערוך שינויים בארגון. ידוע לנו כי המשתנה "השקעה בהון האנושי" הוא רק אחד מיני רבים אשר יכולים להשפיע על תפיסת המנהלים, אך, זהו המשתנה בו בחרנו להתמקד במהלך העבודה.
