תזונה ובריאות קשישים
מוסד לימוד | אוניברסיטת חיפה |
מקצוע | עבודה סוציאלית |
מילות מפתח | תזונה קשישים |
שנת הגשה | 2009 |
מספר מילים | 4119 |
מספר מקורות | 17 |
תקציר העבודה
תזונה וקשישים תוכן עיניין תקציר 2
מבוא ..3
סקירת ספרות …3-5
שיטה 5-9
תוצאות –.9-10 דיון ..11-12
הצעות למחקר המשך -..12
ביבליוגרפיה -13-14
הנושא של תת תזונה בבית החולים עלה למודעות בסוף שנות ה- 80 . אחד המחקרים הראשונים בתחום, שהצביע על בעיית תת-תזונה בקרב המאושפזים בבתי החולים, קרא לתופעה "השלד בשירותים של בתי החולים" והעלה לסדר היום את בעיית תת תזונה במערכת הבריאות בכלל ובמערכת האשפוז בפרט. עשר שנים לאחר פרסום הראשון בנושא, נערך מחקר חוזר באותו מקום, שהראה על כך, שלמרות ההשקעה הגדולה שנעשתה בתחום מאז פורסם המחקר הראשון, המגמה הכללית של מאושפזים שמגיעים לתת-תזונה נשמרה (Thomas,
2 003 ).
למרות מחקרים, שבדקו מאז דרכים שונות איך למתן את תופעת תת-תזונה בקרב חולים במוסדות גריאטריים ובאשפוז. מעט מאוד מחקרים נעשו על השפעת התזונה על הקשיש בכלל ובפרט על תפקודו באשפוז. לכן, במחקר הנוכחי ייבדק האם לרמת ההזנה, בקרב קשישים במחלקות פנימיות יש קשר לירידה ברמת תפקודם. הטיפול בבית החולים לעיתים קרובות ממוקד בלטפל במחלה האקוטית. התפקוד הפיזי והקוגניטיבי – הגורמים המשפיעים על עצמאות החולה ועל הפרוגנוזה של הטיפול עצמו – הרבה פעמים מוזנחים. לדוגמה, ניעות החולה (הליכה באופן קבוע) בזמן האשפוז בא לידי ביטוי רק לקראת השחרור עצמו, כאשר הדבר עלול להיות מאוחר. הספרות המקצועית מדברת על כך ששליש מהחולים המאושפזים בגילאים 70 ומעלה מראים על ירידה ב-ADL בשחרור (Graf, 2006 ). בנוסף לכך, ניתן לציין, כי הירידה התפקודית עלולה להופיע כבר ביום השני לאשפוז. מחיר הירידה הינו כספי ובריאותי.
ירידה תפקודית מגבירה את הסיכוי לתחלואה ולתמותה ולעיתים קרובות מורידה באופן בלתי הפיך את איכות החיים ואת עצמאות החולה. הירידה בתפקוד גם גורמת להארכת זמן האשפוז ולאשפוזים חוזרים (Graf,
2 006 ). למרות שהירידה התפקודית יכולה להתפתח עקב המחלה עצמה, חוויית האשפוז עלולה גם לתרום לירידה בתפקוד עקב ההגבלה בניידות, שנמשכת לאורך זמן, בלבול, השינוי הסביבתי ופקטורים אחרים הכוללים ירידה בתזונה.