דמותו של "מנשה התימני" בשירות האידיאולוגיה הלאומית בספרות העברית

תקציר העבודה

הפקולטה למדעי הרוח פולקלור יהודי והשוואתי דמות התימני בשירות האידיאולוגיה הלאומית בספרות העברית תרגיל מסכם במסגרת הקורס: "לצייר את הפאות – דמות התימני באומנות העברית והישראלית" ר א ש י   פ ר ק י ם מבוא —  עמ' 3
"מנשה התימני" – קווים לדמותו ..
עמ' 5
ספרות הילדים והנוער בשירות האידיאולוגיה הלאומית . עמ' 9
סיכום —
עמ' 10 ביבליוגרפיה  .
עמ' 12
דמות "היהודי החדש" עמדה במרכז הווייתה של התנועה הציונית עוד מראשית ימיה, והיא נתפסת במובנים רבים כמקרה מבחן של "האדם החדש" בתרבות המערבית המודרנית.
בשם ערכי התרבות המודרנית, ביקשו הציונים לשלול את התרבות היהודית המסורתית ולחולל תמורה מהותית בזהות היהודית. מאז ואילך כיכב "היהודי החדש" בספרות הציונית הענפה על פלגיה השונים. גם הספרות העברית שנכתבה בארץ בתקופת הישוב, הפכה את החלוץ של הציונות העובדת לגיבורה המרכזי, ובכך חיזקה את הדגם החברתי הרצוי.
בדומה לאמנויות אחרות, גם הספרות העברית העמידה עצמה לשירותה של האידיאולוגיה הציונית והעמידה במרכזה את דמותו האידיאליסטית של "האדם החדש". יצרני הפולקלור החלוצי השתמשו לא אחת במוטיבים ובסמלים של התרבות שבה פגשו בארץ: תרבות ערב. בתוך קונטקסט קונצפטואלי זה אפשר לשלב את הדיון אודות היהודי התימני, שיצירתו דמותו נובעת מתפיסה רומנטית-אוריינטליסטית. סמלי המזרח שימשו בידי הציונים סמלים של לאומיות עברית קדומה, שהוכיחו את "שושלת היוחסין" העתיקה והמפוארת של האומה היהודית ושיוו לה אופי רומנטי. את הדימויים הללו, ואת דמות הלוחם מלאת ההדר האקזוטי,  אפשר למצוא בספרים רבים, ביניהם בספרי לימוד ובספרות היפה לילדים ונוער שעליהם גדל הצבר.  ספרות זו, שכונתה "ספרות מגויסת", נועדה לחזק את הערכים הציוניים של קוראיה, ולהדק את הקשר שחשו הילדים עם המדינה והעם ולהטמיע בהם ערכים לאומיים של אומץ לב וגבורה בקרב, בעת שידרשו לכך בשם העם והמולדת.
על רקע זה בחרתי לדון אודות דמותו של  היהודי התימני כפי שהיא משתקפת דווקא בספרות המיועדת לילדים ונוער, וכמקרה בוחן לנתח את דמותו של "מנשה התימני" – מסדרת ספרי הילדים חסמב"ה. בסדרת ספרים זו, שגיבוריה מוכנים להקריב את חייהם למען עצמאות האומה, בולט ביתר שאת הדגש על אהבת הארץ, אומץ לב ונכונות לסכן את החיים למען המולדת. מלבד האידיאולוגיה הלאומית העצומה המפמפמת בליבם של הגיבורים, מושם  דגש עצום על חברות, על עזרה הדדית ועל תמיכה בבני שכבות סוציאליות אחרות מתוך ההכרה באחדות העם על כל גווניו. סיפור עלילותיהם של חבורת הילדים ההרפתקנים מתקופת הישוב נשזר בערכים לאומיים ציוניים מובהקים, שהיוו אלמנט חשוב בהטמעת החינוך ל"יהודי החדש". בעבודה זו יעשה ניסיון לבחון את הקווים לדמותו של מנשה התימני, גיבור ילדים משנות החמישים, ואת השימוש בדמותו בשירות האידיאולוגיה הציונית.