עבודה סמינריונית בתרבות ארגונית

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 8510
מספר מקורות 53

תקציר העבודה

הנושא:
עמוד:
תקציר –.
פרק 1:
מבוא –…
פרק 2: הגדרת מנהיגות + סקירה היסטורית –…                                                                                         מהי תרבות ארגונית? –
הקשר שבין סגנון מנהיגות לתרבות ארגונית …
מהי הנעה? –
הקשר שבין סגנון מנהיגות להנעה …
פרק 3:
מערך המחקר .
שאלת המחקר
השערת המחקר –..
שיטת המחקר
פרק 4:
ניתוח התוצאות –…
פרק 5:
דיון .
פרק 6:
סיכום ומסקנות –…
ביבליוגרפיה …

3 -4
5-6
7-9
1 0-12
1 2-13
1 4-17
1 7-19

2 0
2 0
2 0
2 1

2 2-24

2 5

2 6
2 7-29
                                                                       תקציר:
משחר ההיסטוריה העיסוק בהגדרת המונח "מנהיגות" היה נחלתם של היסטוריונים ופילוסופים.
לדוגמה, אפלטון דן בסוגיה – מיהו הראוי לשלוט, ואילו מקיאוולי ניסה לענות – מיהו המסוגל לשלוט. במאה ה20 – הפך הדיון בנושא המנהיגות לנחלתם המובהקת של העוסקים במדעי ההתנהגות. העניין בחקר מנהיגות בארגונים גבר בשנים האחרונות בשל שינויים דרמטיים בעולם העסקי.
התחרות הגלובלית הגוברת ומהפיכת התקשורת מחייבות התחדשות ארגונית מתמדת. ביצועים סבירים בלבד אינם מספיקים עוד על-מנת להתמודד בהצלחה עם השינויים הללו.
ארגונים זקוקים למנהיגים היכולים לנצח על תמורות רחבות היקף ולכן תרים אחר מנהלים שיש להם את היכולת המנהיגותית הנדרשת לשם הנעת העובדים לביצועים שמעל ומעבר. חשיבותה של המנהיגות באה לידי ביטוי גם בהכרח לשמר את כוח העבודה המיומן לאור התחרות הגוברת בין ארגונים על משאבי אנוש.
פופר ורונן (2001) סוקרים הגדרות שונות למושג "מנהיגות", ומציעים כי שההגדרה העדיפה היא: "הנעת אנשים לביצוע משימות", המתבססת על ארבעה מרכיבים:
 סמכות פורמאלית – בתוקף הסמכות הניתנת, יכול בעל דרגה בכיר לגרום להפעלתו של בעל דרגה זוטר ממנו.
מקצועיות – אנשים נוטים להישמע לאלה הנתפסים בעיניהם כבעלי ידע וכבעלי משאבים מקצועיים החסרים להם עצמם. כישורים בינאישיים – היכולת לאבחן ציפיות וצרכים של המונהגים ולהגיב אליהם ברגישות ובגמישות.
 הזדהות – היכולת ליצור שינוי במחויבות ולהגביר מוטיבציה על מנת לפעול מעל ומעבר למוטיבציה "רגילה" (פופר ורונן 2001).
קיימת הסכמה מעטה בנוגע למשמעות המושג "תרבות ארגונית", כיצד לצפות בו ולמדוד אותו, כיצד הוא קשור לתיאוריות מסורתיות יותר של הפסיכולוגיה הארגונית וכיצד להשתמש בו במאמץ לעזור לארגונים.
בעוד שבמושגים "נורמות חברתיות" ו"אקלים ארגוני" נעשה שימוש על ידי הפסיכולוגים מזה זמן רב, במושג "תרבות ארגונית" נעשה שימוש מפורש בעשורים האחרונים בלבד, אולם ניכר כי חשיבות המושג "תרבות" בפסיכולוגיה ארגונית – הולכת וגדלה (ראה למשל: סמואל, (2002); פרידמן, (2003; עאמר, (2003), ניר ובוגלר, (2003); בן-יקר רדריאן, מ, (2003( התרבות הארגונית הינה חלק מורכב ומתפשט בכל סביבת עבודה. בשעה שלא קיימת הסכמה בנוגע למהי תרבות ועד כמה היא מתפשטת בארגון, קיימת הסכמה כללית כי התרבות הינה מרכיב חשוב המשפיע על הביצוע וההתנהגות. התרבות באה לידי ביטוי בתהליכי קבלת החלטות ופתרון בעיות המתקבלות בארגון. היא משפיעה על היעדים, הסטנדרטים ודרכי הפעולה ( 1990 , .(Thompson & Luthans בעבודה זו נתבסס על סקירה העוסקת במנהיגות המובאת מתוך פרספקטיבה היסטורית תוך התמקדות בגישה הסימבולית המבחינה בין שני סגנונות מנהיגות עיקריים: המנהיגות המתגמלת והמנהיגות המעצבת   כרקע לדיון בסגנונות המנהיגות ובהקשרה לגורמי ההנעה הפנימיים וגורמי ההנעה החיצוניים .
בסקירה נגדיר בתחילה את המושג "מנהיגות" על גישותיה השונות , נבחן את הקשר שבין מנהיגות לניהול וכן את הקשר שבין  סגנון מנהיגות לתרבות ארגונית, בהמשך העבודה נגדיר גורמי הנעה פנימיים וחיצוניים על פי מאסלו ובחינת הקשרם לסגנון המנהיגות בארגון המשפיע באופן ישיר על התרבות הארגונית. הדיון בתרבות ארגונית מעצבת ובתרבות ארגונית מתגמלת נוצר בעקבות הדיון במנהיגות בכלל ובמנהיגות מעצבת ומתגמלת בפרט ומשתמש באותם הכלים והמושגים. לכן, בעמודים הקרובים תיערך סקירה היסטורית של הדיון במנהיגות ודרך סקירה זו יובהרו המושגים "תרבות מעצבת" ו"תרבות מתגמלת".
**העבודה לא כוללת נספחים