סמינריון בנושא השפעת מונופול ותחרות על מחירי הגז הטבעי ברחבי העולם (ציון 91)

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2011
מספר מילים 5813
מספר מקורות 18

תקציר העבודה

תקציר:
מטרת העבודה היתה לבדוק כיצד משפיע קיומו של מונופול או קיומה של תחרות בשוק הגז הטבעי על מחירו. הרקע המדעי לקביעת מחיר של משאב מתכלה הוא מודל הוטלינג כפי שהוצג במאמר משנת 1931. לאחר סקירת המודל אציג את ההסתייגויות ממודל זה כפי שהם משתקפים במציאות.
כמו כן, אציג סקירה תיאורטית בנושא מונופול ותחרות. כדי לענות על שאלת המחקר אציג מספר דוגמאות למדינות ברחבי העולם שניתן למצוא בהן מאפיינים מונופוליסטים או תחרותיים או שילוב של השניים ואבחן את השפעת מאפיינים אלה על מחיר הגז הטבעי באותן מדינות. בשנת
1 931 פירסם הוטלינג מאמר ובו הציג מודל לפיו מחירי משאבי טבע מתכלים עולים בשיעור גובה הריבית. במהלך השנים פורסמו מאמרים נוספים שהוסיפו למודל משתנים אחרים על מנת להתאים אותו לשינויי המציאות בתחום. קיימים גורמים רבים שמשפיעים על מחירי הגז כמו ביקוש והיצע, מחירי דלקים חלופיים, פגעי מזג אוויר וכו', אך בעבודה זו אתמקד בהקשר של מבנה השוק- מונופול מול תחרות. אבחן את המאפיינים של מונופול ותחרות כפי שהם מופיעים בספרות הכלכלית (מונופול- יצרן יחיד, קביעת מחיר גבוה, אפליית צרכנים וכו'; תחרות- ריבוי יצרנים, קביעת מחיר לפי האינטראקציה בין ביקוש להיצע וכו'). כדי לראות את הקשר בין התיאוריה לעיל לבין התוצאה של קיום מונופול/תחרות במציאות אבצע מחקר השוואתי בין מספר מדינות (רוסיה, איטליה, בריטניה וארה"ב) ואראה כיצד מושפע מחיר הגז בהתאם למאפייני השוק באותן מדינות.
מדינות רבות החלו או חושבות להתחיל לבצע רפורמות בשוק הגז הטבעי בהתאם לטענה הרווחת שתחרות עדיפה על מונופול. המטרה היא לשפר את היעילות בשוק ולהסתמך על כוחות השוק במקום התערבות ממשלה. השאלה היא האם טענה זו נכונה בכל מצב או שישנם מקרים שבהם נעדיף מונופול בשלב ראשון על פני תחרות עקב עלויות כניסה גבוהות, סיכונים טכניים ופיננסיים, או שמא נעדיף שילוב של השניים…
תוכן עניינים
מבוא 3
רקע
מדעי -4-9
            מודל הוטלינג -.4
תחרות משוכללת לעומת מונופול –7
מחקר השוואתי -…10-16
            רוסיה 11
            בריטניה –.13
            איטליה –..14
            ארה"ב –…15
דיון ומסקנות –.17-18
ביבליוגרפיה ..19
נספחים -20-23
            נספח 1- עד כמה הפקת ויצוא הגז מלוויתן יהיו רווחיים -20             נספח 2- גרף תעודת הסל UNG בשנים 2007-2011 –..21
            נספח 3- טורקמניסטאן תספק גז לאירופה -…22
            נספח 4- שאלת המיסוי היא הדאגה הכי קטנה של משקיעי הגז –23