סמינריון בנושא אי שיוויון בתצרוכת
מוסד לימוד | המרכז האקדמי רופין |
סוג העבודה | עבודת סמינריון |
מקצוע | כלכלה |
מילות מפתח | אי שיוויון., כלכלה, עוני, תצרוכת |
שנת הגשה | 2012 |
מספר מילים | 4433 |
מספר מקורות | 9 |
תקציר העבודה
תוכן עניינים
מבוא -5
1 . מדידת אי שיוויון בתצרוכת לעומת מדידת אי שיוויון בהכנסה -5
1.1 יתרונות וחסרונות למדידת אי שיוויון לפי הכנסה 5
1.2 יתרונות וחסרונות למדידת אי שיוויון לפי תצרוכת 6
2 . מדד המחירים בישראל -…6
2.1 הגדרה –6
2.2 חישוב המדד ..7
3 . גורמים המשפיעים על אי השיוויון בתצרוכת –.7
3.1 מדיניות הממשלה –7
3.2 מיסים –.8
3.3 בריאות …8
3.4 גורמים מאקרו כלכליים ..8
3.4.1 אבטלה ..8
3.4.2 אינפלציה 9
3.4.3 צמיחה כלכלית -..9
4 . אינפלציה ותצרוכת 9
4.1 השפעת הציפיות לאינפלציה על התצרוכת והחיסכון –9
כלי המחקר –11
שאלת המחקר -.12
השערות המחקר …12
שיטת המחקר -.12
תוצאות 13
1 . אחוז השינוי בהוצאה לפרמטר לפי עשירונים -…13
2 . שינוי בהוצאות עשירון לפי פרמטר -.17
3 . סך כל השינוי בכל פרמטר משנת 2000 לשנת 2009 –.23
דיון ומסקנות –…26
ביבליוגרפיה –27
רשימת טבלאות ואיורים:
טבלה מספר 1: פירוט הסולם של נפש סטנדרטית במשק בית -11
איור מספר 1: שינוי בהוצאה כללית (2000-2009) לפי עשירונים מנהל עסקים איור מספר 2: שינוי בהוצאה לדיור (2000-2009) לפי עשירונים .16
איור מספר 3: שינוי בהוצאות לפי פרמטרים (2000-2009) – עשירון 1 -..18
איור מספר 4: שינוי בהוצאות לפי פרמטרים (2000-2009) – עשירון
2 -..19
איור מספר 5: שינוי בהוצאות לפי פרמטרים (2000-2009) עשירון 5 –20 איור מספר 6: שינוי בהוצאות לפי פרמטרים (2000-2009) – עשירון 7 -..21
אויר מספר 7: שינוי בהוצאות לפי פרמטרים 2000-2009 עשירון 9 –..22
איור מספר 8: סך כל השינוי בהוצאה כללית משנת 2000 לשנת 2009 -..23
איור מספר 9: סך כל השינוי בהוצאה למזון משנת 2000 לשנת 2009 -…23
איור מספר 10: סך כל השינוי בהוצאה לדיור משנת 2000 לשנת 2009 -.24
איור מספר 11: סך כל השינוי בהוצאה לחינוך משנת 2000 לשנת 2009 -24
איור מספר 12: סך כל השינוי בהוצאה להלבשה משנת 2000 לשנת 2009 .
5 איור מספר 13: סך כל השינוי בהוצאה לבריאות משנת 2000 לשנת 2009 .
5 מבוא
בבואנו למדוד אי שיוויון, השאלה המרכזית שעולה היא – אי השיוויון במה? באופן אידיאלי נרצה למדוד את אי השיוויון ברווחה או בתועלת, אך משום שמושגים אלו מופשטים, אינדיבידואלים ונגזרים ממספר רב של גורמים (כגון: צריכה, פנאי, מספר ילדים ועוד ), אין אנו יכולים למדוד אותם במדויק ולכן אנו נאלצים לפנות למשתנים אותם ניתן למדוד בצורה קלה יחסית. במהלך השנים נמדד אי השיוויון במשתנים כגון: אי השיוויון בצריכה פרטית, אי השיוויון בהכנסה הכלכלית, אי השיוויון בהכנסה ברוטו ואי השיוויון בהכנסה נטו. אולם מהי הדרך הנכונה והמדויקת יותר? באיזו מדידה נקבל את הקירוב הטוב ביותר למציאות? במחקרנו , נבצע ניתוח על פי תצרוכת העשירונים השונים בין השנים 2000 – 2009 ונבדוק האם וכיצד השינויים במדד משפיעים על הצריכה ואי השיוויון .השערותינו יהיו כי המדד אכן משפיע על צריכת האוכלוסייה ובעיקר על העשירונים הראשונים , נצפה לראות ירידות ועליות קיצוניות בתצרוכת בשנים שלאחר עליות או ירידות קיצוניות במדד ונחלק את ההוצאה הכללית למרכיבים מובילים על מנת לבדוק מגמות בכל פרמטר וחשיבות ההוצאה על כל פרמטר. התוצאות שהתקבלו , אכן מאשרים כי ישנה השפעה גדולה של המדד על צריכת העשירונים הנמוכים ( עשירונים 1-3) ופחות על העשירונים הגבוהים ,כמו כן עליה וירידה קיצונית של המדד, משפיעה על הצריכה בשנה העוקבת. מעבר לכך , ניתן לראות כי חלק מההוצאה של משק הבית נשאר יחסית קבוע בעוד בפרמטרים אחרים משתנה בקיצוניות משנה לשנה.
בחלקה הראשון של העבודה נערוך סקירת ספרות אשר תתאר את היתרונות והחסרונות במדידת אי השיוויון לפי תצרוכת לעומת מדידה לפי צריכה , נגדיר מהו מדד הצרכנים וכיצד הוא מחושב ונפרט את הגורמים המשפיעים על אי השיוויון בתצרוכת . החלק השני הוא החלק האמפירי בו נפרט את שאלת והשערות המחקר , הדרך בה נערך המחקר ותוצאותיו שילווו בדיון ומסקנות.