תמורות בשירה העברית בין תש"ח ל-תש"ך

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2013
מספר מילים 3607
מספר מקורות 5

תקציר העבודה

תמורות בשירה העברית – מטלת מנחה מס' 11

1 א' נתחו את השיר "עוד חוזר הניגון" תוך התייחסות למרב תכונותיו הפואטיות (דובר, סיטואציה, טון וחריזה ההלך,  נושאו המרכזי בשיר נחשב למוטיב  חוזר המאפיין את כתיבתו של אלתרמן. נדמה כי אותו ההלך נודד בדרכי העולם בעל כורחו, חשוף לשלל תופעות טבע ומראות הנוף עוצמתיים למעשה נקרע בין שני קטבים מנוגדים. מצד אחד נדידתו מתפרשת כפעולה נצחית, מחזורית ומנגד כמהה ההלך לעצור, להשתקע ולהתיישב במקום מושב קבוע. השיר נפתח בהצהרה בדבר חזרתו של הניגון – "עוד חוזר הניגון" הצהרה זו מרמזת כי ייתכן-
1 ב'.  האם ניתן לראות בשיר זה מייצג של דורו? נמקו תשובתכם.
בראשית דרכו התאפיין אלתרמן כמשורר מודרניסטי הנמנה עם חבורת "יחדיו" ובשנת
1 938 פרסם את קובץ שיריו הראשון "כוכבים בחוץ". עם בני דורו של אלתרמן  נמנו משוררים כמו שלונסקי, גולדרבג, פן, רטוש ועוד.
סימן ההיכר הבולט של אותם משוררים היה הנטייה הברורה שלהם למודרניזם-
1 ג. חיים גורי מתאר בזיכרונותיו את התרשמותו הראשונית מקובץ השירים עיר היונה ( 1957 ) של נתן אלתרמן:במה מתבטאת 'אחרותו הגמורה' של הקובץ עיר היונה? הדגימו טיעוניכם על שני שירים מתוך הקובץ. שימו לב: בניתוחי השירים עליכם לעשות קריאה צמודה בשירים, לתת דוגמאות ולנתח אותן ולהראות כיצד טענותיכם נובעות מהשיר עצמו.
הקובץ "עיר היונה" ראה אור בשנת 1957 זמן רב לאחר שהופיע הקובץ הקודם של אלתרמן "שירי מכות מצרים" משנת 1944. השתיקה הארוכה עוררה סקרנות וצפייה לקראת הקובץ החדש וכשיצא גרם "עיר היונה" להפתעה, מבוכה ואולי אף אכזבה כפי שמשתמעים דבריו של גורי-
3 . לפניכם שישה מושגים. מתוכם עליכם להסביר ולהדגים חמישה מושגים על שירים שונים. בתשובתכם הקפידו לזהות ולנתח את האופן שבו מתפקד כל אחד מהמושגים שבחרתם. כל הסבר נכון ומלא יזכה אתכם ב- 6 נקודות.
4 א' דונו בהתפתחויות שחלו בדמות "המת החי" האלתרמני משירי כוכבים בחוץ לשירי עיר היונה. לוו תשובתכם בדוגמאות נקודתיות מתוך שירים.
קיימות שתי גישות מרכזיות בפירוש הופעת דמות החי מת ביצירה של אלתרמן, האחת טוענת  כי המת-החי הוא סמל המבטא את האנושי, רוח האדם:
אהבה, יצירה, שירה, יופי וכו' אשר אינם כפופים לערכי הזמן-
4 ב' כיצד משתמש גורי בדמות "המת- החי" וכיצד הוא מעצב ומלחים אותה אל תוך שיריו? הדגימו בקריאה צמודה על שניים משירי גורי.
גורי ושאר בני דורו ירשו את דמות החי מת לכתיבתם. בגלגול הראשון בו גורי השתמש במוטיב זה בספרו "פרחי האש" דמות החי מת ייצג את הלוחם העברי שנהרג בקרב שבייצגו מבטא הדובר את אי סירובו של דור…