מגמות בחברה הישראלית או"פ סמסטר א 2014

תקציר העבודה

מגמות בחברה הישראלית – מטלת מנחה מס' 11

1 א ציינו מה היו שני הדימויים של הטריטוריה באידיאולוגיה הציונית, והסבירו אילו פערים היו בינם לבין המציאות. הזיקה לארץ ישראל היא אחד מעולמות התוכן הברורים והמגובשים בזהות הקולקטיבית ציונית ובה בעת, הוא אחד מעתירי המתחים שביניהם. בשנים בהם חי העם היהודי בתפוצות ללא טריטוריה עצמאית נכחה ארץ ישראל בתודעת העם כרעיון מופשט, זיכרון ומשאת נפש…
1 ב. ציינו והסבירו שלוש דרכים בהן נקטו התנועה הציונית והחברה היישובית, להתמודדות עם הפער שבין דימויי הטריטוריה ובין המציאות.
את התמודדות של התנועה הציונית עם הפער שנוצר ניתן לחלק לשלושה דרכים מרכזיות: התמודדות תודעתית, התמודדות מעשית והתמודדות עם שאלת תיחום הגבולות של הטריטוריה-
2 א. מהו הבסיס הדמוקרטי של החברה היישובית והישראלית?
ביישוב החדש בארץ ישראל התפתחו מרכזי כוח ממוסדים שהתחרו זה בזה על עמדות השפעה במוסדות המרכזיים, המשותף להם היה זיקתם לתפיסה הדמוקרטית בחיים הפוליטיים…
2 ב. מהם היסודות ה"לא-דמוקרטיים" שמזהים יער ושביט בעולם התוכן הפוליטי? מהן השפעותיהם על התרבות הפוליטית הישראלית?
לצד אותם מאפיינים התקיימו מאפיינים המנוגדים לתפיסת העולם הדמוקרטית ומקורם נעוץ בעובדה כי התנועה הציונית והחברה היישובית קמו כדי להשיג מטרות לאומיות-פוליטיות…
3 א.תארו את הרקע לעלייתה של העמדה התרבותית המוגדרת ע"י רגב כ"ישראליות מזרחית". איזה שינויים חלו במעמדה של "הישראליות המזרחית"?
תחושת זהות נפרדת בין יהודים ספרדים ובין יהודים אשכנזים התקיימה עוד לפני הופעת התנועה הציונית ומלבד מספר מדינות אגירה וטריטוריות שונות ביישוב העברי הישן לא היו קיימות כמעט מסגרות של קיום משותף לשתי הקטגוריות…
3 ב.סכמו בקצרה את הטענות המרכזיות המוצגות בקטע שלעיל.
האם הן זוכות לתמיכה בניתוח שדה התרבות המוצג בפרק 8? נמקו. טענתה המרכזית של הדוברת היא שהתשובה למה נחשב ל"תרבותי" נקבע עפ"י זהותם העדתית של הממונים על תקציב התרבות של המדינה שבאופן לא מקרי רובו המוחלט הוא אשכנזי, ולכן רובה המוחלט של תרבות הנתמכת ע"י הממשלה היא תרבות מערבית…