ניתוח התפקידים המיניים בסדרה בנות גילמור -עבודה מדליקה ביותר

מקצוע
מילות מפתח , , , , , ,
שנת הגשה 2011
מספר מילים 2982
מספר מקורות 10

תקציר העבודה

התכנית למחקר תרבות הילד והנוער הפקולטה למדעי הרוח ניתוח התפקידים המיניים בסדרה בנות גילמור עבודה במסגרת הקורס טלוויזיה וילדים מבוא
מתבגרים ומתבגרות חשופים למסרים רבים ומבלבלים במהלך הצפייה בטלוויזיה, המהווה חלק גדול מזמנם הפנוי. מקורות המידע המסורתיים ללמידה חברתית, כגון ההורים ומערכת החינוך, מציגים לרוב עמדות מרוסנות ומקפידים להעביר מסרים חברתיים שמרניים בנוגע לערכים מיניים והתנהגות מינית, העומדים במוקד סקרנותם של מתבגרים רבים ברחבי העולם. על כן, נוטים המתבגרים ללמוד מהתבוננות בחבריהם לקבוצת השווים כמקור למידע מיני, אך לעיתים מידע כזה אינו מהימן (Strause & Fabes,1985). יתר על כן, המבוכה המאפיינת נושא זה בקרב מתבגרים והחשש להיתפס בעיני חבריהם כבורים ביחסים שבינו לבינה, מהווה חלון הזדמנויות רחב ביותר למסרים טלוויזיוניים לחלחל לתפיסות אודות התנהגות מינית בקרב מתבגרים. הטלוויזיה אינה צוחקת על בורות, שכן יתרונה הגדול, על פני שאר מקורות המידע, הינו חוסר השיפוטיות שבאינפורמציה המועברת דרכה למתבגר המצוי. עם זאת, ייתכן כי מתבגרים רבים אינם מסוגלים להתמודד עם התכנים המיניים במדיה זו בנוגע להתנהגות מינית ולפרשם נכונה, מהסיבה הפשוטה שאין להם ניסיון והם לא חוו חוויות אישיות בנושאים מיניים בהקשרים אחרים, פרט לטלוויזיה (Hein,
1 980).
כיצד, אם כן, נתפסים היחסים בין המינים ונבחנים התפקידים המיניים והמגדריים, אשר מוצגים ערב ערב על המסך הקטן, בקרב קהל המתבגרים?
בבואנו לכתוב עבודה זו, עמדנו על הקשר שבין תפיסות עצמיות ותיאוריות חברתיות העוסקות בעיצוב התנהגות לבין סדרת הדרמה "בנות גילמור" ועיבוד מסריה, הנוגעים לתפקידים מיניים והתנהגות מגדרית. "בנות גילמור" היא סדרת דרמה קומית אמריקאית מצליחה אשר זכתה בפרס "אמי" ושודרה בין השנים 2007-2000.
הסדרה עוקבת אחר אם במשפחה חד-הורית בשם לורליי גילמור ובתה היחידה רורי גילמור, המתגוררות בעיירה הבדיונית 'סטארס-הולו' אשר בקונטיקט. הסדרה עוקבת אחר חיי המשפחה שלהן, חייהן הפרטיים, החברויות וסיפורי האהבה שלהן, תוך חשיפת דמויות אחרות החיות גם הן בעיירה –
לורליי גילמור (השחקנית לורן גרהאם), אמה של רורי, גדלה בהרטפורד בשנות ה-80, במשפחה עשירה ומכובדת. למרות רצון המשפחה לארגן עבורה עבודה בכירה וחיים נוחים, לורליי, שנחשבה כמרדנית ופרועה בהיותה נערה מתבגרת, נכנסה להריון מבן-זוגה (כריסטופר) כשהייתה בת 16 בלבד. היא עזבה את ביתה, ללא בן-זוגה, ועברה לגור בתנאים קשים בעיירה סטארס-הולו, שם קיבלה עבודה באכסניה. עם השנים הצליחה לורליי להתקדם, והפכה למנהלת האכסניה. בתחילת הסדרה, נודע לצופים כי לורליי לא דיברה עם הוריה מספר שנים. בפרקים הראשונים נאלצת לורליי לחדש את הקשר עם הוריה, וזאת מכיוון שצריכה הלוואה ללימודי בתה. עם הזמן התאחדה המשפחה, נושא מרכזי בעלילת התוכנית. בעונה הרביעית מחליטות לורליי, וחברתה סוקי, לפתוח אכסניה עצמאית. לאחר מערכות יחסים רבות שלא הצליחו להתקדם, בונה לורליי (בעונה החמישית) מערכת יחסים עם לוק דיינס, חברה הטוב מזה שנים הידוע בחוש הומור, ציניות ושנינות. בהמשך היא מציעה ללוק נישואין והוא נענה לה (בתחילת העונה השישית).
רורי גילמור (השחקנית אלקסיס בלדל) היא בתה היחידה של לורליי.
רורי נולדה כשאמה הייתה בת 16 בלבד, והשתיים חיו בתנאים קשים מאוד, הרחק ממשפחתה של לורליי. בתחילת הסדרה רורי בת 16, לא מקובלת במיוחד בבית ספרה (חוץ מחברתה ליין) אשר נמצא בעיירה 'סטארס-הולו'. לאחר מעט זמן, עברה רורי לתיכון צ'ילטון היוקרתי. היא ידועה בלשונה החדה, טוב ליבה, שכלה החריף ואהבתה לספרות. היא ניהלה מערכת יחסים עם דין פורסטר, ולאחר מכן מערכת יחסים עם אחיינו של לוק, ג'ס מריאנו. לאחר מכן חזרה שוב לדין, שניהל איתה רומן מאחורי גבה של …
תפיסות עצמיות ותיאוריות חברתיות תפיסת העצמי מורכבת מהאמונות, העמדות והדעות שיש לנו לגבי עצמנו. כאמור, המידע המועבר באמצעות האחרים אינו מהימן תמיד, ולעיתים אף עלול ליצור מסרים סותרים. "תיאורית ההשוואה החברתית" (Festinger,
1 954) מתארת מצב בו כאשר אנשים לא בטוחים ביכולות או בדעות שלהם, כלומר, כאשר מידע אובייקטיבי אינו זמין בקלות, הם מעריכים את עצמם דרך השוואות עם אחרים דומים. אנשים נוטים …
בעבודתנו נציג ניתוח תוכן מלא של פרק 9 בעונה הראשונה של סדרת הדרמה "בנות גילמור", ובחינה מעמיקה של התפקידים המיניים המתוארים בעזרת מערכות היחסים של הדמויות המרכזיות שבסדרה. ננסה לענות על שאלת תפקידה של הטלוויזיה בעיצוב תפיסות עולמם של מתבגרים לגבי תפיסת ה"עצמי" ומקומה בתהליך הסוציאליזציה בנוגע לתפקידים מגדריים בתפיסת עולמם.