מבית לאומי למדינה שבדרך

תקציר העבודה

מבית לאומי למדינה בדרך – ממ"ן 14 שאלה 1. חלק א' מקור הנסיבות אשר הובילו לפרסום "אגרת מקדונלד" בשנת 1931, הם אירועי תרפ"ט 1929. אירועים אלו מתחילים ומסתיימים על רקע דתי אם כי, י' פורת חולק על כך כי הסיבה למאורעות היו מדיניות, בשל רצונו של נשיא המועצה הדתית האסלאמית ללכד את הציבור האסלאמי דרך הדת מאחר והציבור האסלאמי רגיש מאוד לדתו, כזכויות תפילה על הר-הבית. האם מותר ליהודים להתפתח בהר-הבית בעקבות הרצון להציב ספסלי תפילה ברחבת הכותל לקראת תפילות תשעה באב, הערבים רואים בכך הפרה של הסטאטוס קוו ובשל כך החלו לפרוץ אירועים אלימים אשר מתחילים בירושלים וגולשים למקומות אחרים בא"י בעיקר לישובים בהם ישנם יהודים, האירועים פורצים בקיץ כאשר כל הצמרת השלטון הבריטי נמצאים בחופשה בבריטניה, דבר אשר יגרום לזמן תגובה ארוך של הבריטים למאורעות אלו. האירועים עוברים לחברון שבעקבותיהם הישוב היהודי חדל מלהתקיים, משם עוברים לצפת ואז הבריטים מתחילים לפעול, עוצרים את ראשי הישוב היהודי והערבי. ומקימים וועדה חקירה בשם "וועדת שואו" שמטרתה הייתה לחקור את הסיבה לפריצת אירועי תרפ"ט, מסקנות הוועדה הן לשנות את מדיניות של הבריטים בארץ ישראל בשלושה תחומים:

1 .      שלטון עצמי – העדר שלטון עצמי לערבים תרם להתפרצות המאורעות, ולכן יש להגדיר בברור את המשמעות של כתב המנדט המדברים על הבטחת זכויותיהן של העדות הלא יהודיות בארץ ישראל כפי שניתן ליהודים שלטון עצמי כאשר הבריטים הכירו במוסדות היהודיים לשלטון עצמי בדמות "הסוכנות היהודית" ו"ההסתדרות הציונית".

2 .      ההגירה היהודית – הוועדה המליצה להטיל פיקוח הדוק על היקף ההגירה היהודית לארץ ישראל, כדי למנוע הישנות של שיעורי הגירה מופרזים כפי שהיו בשנים 19
5 -1926 בעלייה הרביעית מספר העולים היה קרוב למספר העולים במשך שלושים שנה מהעלייה הראשונה ובעקבות כך נגרם משבר כלכלי בעקבות גידול מאסיבי …
שאלה 1. חלק ב' איגרת מקדונלד – ממשלת בריטניה, מפאת נימוס, לא יכלה לבטל את הספר הלבן. אך במקום זאת, שלח ראש הממשלה הבריטי ג'יימס רמזי מקדונלד ב-13
בפברואר 1931 איגרת לד"ר חיים וייצמן שעמד בראש "ההסתדרות הציונית" שבה ניתנה ..
הפרשנות הבריטית – מהצד הבריטי, פרסום הספר הלבן עורר גלי מחאה בכל גוני הקשת הפוליטית בבריטניה, ואלה איימו לערער את מעמדה הרעוע ממילא של ממשלת המיעוט בראשותו של ראמזי מקדונלד. בפולין, ארצות הברית ובדרום אפריקה …
שאלה 1. חלק ג' לדעתי ולפי ניתוח "כתב המנדט" ו"איגרת מקדונלד", האיגרת שונה מ"כתב המנדט" בהכרה כי רק לעם היהודי מובטח בית לאומי, ואילו באיגרת מובטח בית לאומי גם לערבים בניגוד ל"כתב המנדט". אפשר למצוא לאורך כל "איגרת מקדונלד" התאמה ל"כתב המנדט" פרט לסעיף הבית הלאומי ובעיקר בסעיף 18 "ממשלת הוד מלכותה רוצה לומר לבסוף, כפי שחזרה ואישרה באופן שאינו משתמע לשני פנים מעולם לא הייתה כוונה לסטות מהן ששום פתרון לא יניח את הדעת או לא ..
שאלה 2.
המרד הערבי – המרד הערבי הלך והתהווה בשני שלבים אשר השפיעו על היישוב היהודי ועל משולש מסכת היחסים שבין היהודים הערבים והבריטים.
השלב הראשון של המרד הערבי הוא השביתה הכללית – שלב זה פרץ באופן ספונטני על ידי פועלים ערבים שבאו ליפו לעבודות חקלאות עונתיים ועם סיום העונה נשארו מובטלים. המהומות פרצו בעקבות תאונת דרכים, בעקבות מאורעות יפו הוכרזה שביתה כללית והוקם "הוועד הערבי העליון" שהונהג על ידי המופתי של ירושלים "אל חוסייני".
הוועד הכריז על שביתה כללית ודרישות הוועד כלפי …